Центар за руске студије на београдском ФПН-у

© ФПНСтуденти
Студенти - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На Факултету политичких наука у Београду основан је Центар за руске студије.

Професор доктор Синиша Атлагић, један од иницијатора тог пројекта, каже за Спутњик да је идеја водиља оснивача тог научно-истраживачког центра била, пре свега, намера да се студенти ФПН-а добро упознају са руским студијама.

Ивица Дачић и Дмитриј Рогозин у Москви - Sputnik Србија
Србија и Русија — почињу велики преговори о сарадњи у свим правцима

„Код нас је наука генерално ’европоцентрична‘, па људи мало знају, а то укључује и наше студенте, о политичким аспектима руских студија — руској политикологији, историји руске политичке мисли…. На Филолошком факултету постоји сличан центар, али се они више баве језичким аспектима руских студија, а ми ћемо се бавити политиколошким, економским и медијским, али и културним — дакле ониме чиме се генерално сви ми већ бавимо на факултету. Из тога се развила идеја да је студенте потребно упознати прво са руском политичком мисли, а након тога и са политичким процесима и односима, и у Руској Федерацији, и у постсовјетском пространству, али и са руском културом у ширем смислу.“

Центар се већ током процеса оснивања повезао са одређеним факултетима у Русији, каже Атлагић за Спутњик. Институција са којима сарађују и које желе са њима да сарађују је све више. У припреми су договори са Универзитетом Ломоносов, Универзитетом у Санкт Петербургу… Пре неки дан потписан је и споразум са Белгородским универзитетом, са којим је сарадња већ била веома добра.

„У Србији ће око центра бити окупљени људи из различитих сфера“, каже професор Атлагић.

„Превасходно ће то бити људи са ФПН-а, наши професори и студенти, али су ту и представници разних организација и компанија. Пре свега, морам да поменем да нам је НИС веома помогао, а подршка је стигла и од Амбасаде Руске Федерације и Министарства спољних послова Србије. Очекујем да ће ту бити и људи са других факултета, пошто нам је циљ да направимо један озбиљан научно-истраживачки центар. У њему ће махом бити људи из академског света, али биће добродошли и сви они који се на разне друге начине баве Русијом“, закључује Атлагић за Спутњик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала