Нека се Путин побрине да нас поново не бомбардују (аудио)

Нека се Путин побрине да нас поново не бомбардују
Пратите насTelegramOdyssey
Република Српска треба да стисне петљу и прогласи конфедерацију, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци и бивши потпредседник Српске Емил Влајки. У противном, упозорава, могла би да нестане.

Влајки, који је недавно објавио књигу „Америчко-исламски антисрпски џихад“, каже да је Балкан био први полигон за увежбавање политике америчког месијанизма и неоколонијализма, а Срби први на удару, зато што се САД преко Срба разрачунавају са Русијом, баш као и преко Украјинаца.

„Они на неки начин изазивају Русију да покаже све шта зна како би у евентуалном сукобу знали како се треба с њима суочити. Мислим да је то узалудан посао, али су Срби богомдани због тога што су они и земље у којима обитавају, мислим на РС и Србију, били лабораторија за САД где су испробавали своју технику не само свргавања легалних власти као што су то урадили 2000. са Милошевићем, него су и након тога наставили са потплаћивањем елита. Све су елите након 2000. до данас практично биле слуге покорне САД, плус тога су видели докле може ићи тај мазохизам и почели откидати територије, првенствено од Србије. Узели су 15 одсто српске територије, Космет, а онда те српске елите, које су практично слуге америчког империјализма, уверили да је за Србе најбоље да то дају“.

Како очекујете да ће се одвијати ситуација у БиХ? Случајно или не, Форин полиси објављује анализу стања у региону где предлаже прекрајање граница и као прву фазу федерализацију Македоније и увођење трећег ентитета у БиХ. Да ли очекујете да ће се то десити?

Емил Влајки је политички аналитичар, политички филозоф, доктор и професор политичких наука - Sputnik Србија
Влајки: Ако БиХ опстане то ће бити Додикова заслуга

— Што се Македоније тиче, постоји пројекат разбијања те земље. Оно што ће се створити биће „Велика Албанија“, а други део Македоније, нека им бог помогне. У БиХ је основни пројекат стварање џамахирије, коју су Американци до сада потпомагали. Оно што је на делу то је да су одређене надлежности које је имала РС мало по мало прелазиле у муслиманско Сарајево. Муслимана има негде око 50-51 одсто, за неколико година ће их бити још више, и ако се Република Српска не конфедерира, одвоји или осамостали, постаће практично део бошњачке џамахирије. Предвиђам да ће се то десити јако брзо упркос напорима које Додик предузима. Он ради шта може али ови иду напред. Не само да су укинули грб, заставу, химну него су хтели укинути Дан републике. Мало по мало се черупа РС и са правног и са територијалног становишта. Уколико се нешто радикално не предузме, ако се то не пресече мачем као што је Александар урадио са чвором који се није могао развезати, ја предвиђам, нажалост, врло црну будућност РС. А што се тиче трећег ентитета, нема говора. Изетбеговић је у једном тренутку рекао врло јасно — ако покушате да направите трећи ентитет унутар Федерације биће крви до колена.

Ви сте песимиста кад је реч о РС, али Милорад Додик није. Иако је Уставни суд донео одлуку да је референдум о Дану РС неуставан, видимо да ће се тај дан обележавати 9. јануара.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Нико не може оспорити Дан РС

— Наравно, ко може то спречити. Могу једино да дођу с НАТО трупама усред Бањалуке, сместе тамо главни штаб, не видим други начин како то могу да забране. Нажалост, унутар мисионарске улоге САД све се на крају своди на силу.

Да ли мисионарска улога САД може да се промени кад Трамп ступи на власт 20. јануара?

— Најважније за долазак Трампа је да ова друга особа која је била у трци за председника САД ту трку није добила јер би она, по мом мишљењу, започела Трећи светски рат. А Трамп је бизнисмен, жели да заради паре а то се не ради тако да ће за своје оружје и трупе трошити милијарде или стотине милиона долара сваки дан на рат у Сирији, Ираку, Либији. Он мисли преко трговине и технолошке надмоћи да заради паре па ће можда покушати да мало смири ситуацију на међународном плану. А ако Америка може уништити Русију 15 пута, а Русија Америку 10 пута, а у ствари то је уништење читаве земаљске кугле, нико није луд да то отпочне. Истовремено, Русија са Путином на челу успоставила је нову равнотежу снага у светским размерама и сада ће свет бити мало праведнији. Трамп иде на то да унутар тог новог поретка у свету који више није чиста америчка доминација искористи своје предности као најнапреднија научно-технолошка нација на свету. То је неки добитак. Али шта Трамп може урадити то је велико питање, јер постоји америчка администрација. Председници се мењају, администрација остаје — она има планове за следеће три-четири деценије за сваку земљу на земаљској кугли, и ја не верујем да један Трамп то може променити. Он ће временом постајати све више прилагодљив. Биће пуно боље него да је дошла Клинтонова, али колико ће се то одразити на политику на Балкану, то је велико питање. Додуше, никад се не зна. Додик је добио позив за Трампову инаугурацију.

Емил Влајки: Запад би преко Додика да се обрачуна са Русијом

Дакле, да ли ће се ипак нешто променити?

— Неће у првих пар година. Трамп ће морати да се суочи са проблемима не само што се тиче америчке политике на Балкану него и у Украјини и у осталим деловима света. Ту постоје већ уходани људи, структуре, параполитичке и политичке које су већ на делу, а које су наводни стручњаци за Балкан. Тешко да ће он разбити све скупа па почети неку нову политику. Нисам превише убеђен. Док та његова глобална политика дође до Србије и до Срба, РС може нестати. Ја мислим да је још увек једини пут да РС прогласи конфедерацију или да се осамостали, и да је то једини начин да се спаси и очува.

Неким новим референдумом?

— Референдум је само техничко средство. Ту треба стиснути петљу и прогласити конфедерацију.

А како може да се прогласи конфедерација, онда мора да се мења Дејтон?

Младићи са заставама БиХ - Sputnik Србија
Нови рецепт за „босански лонац“

— Па фино, састане се Народна скупштина РС и каже: „Од данас смо конфедерација“. Е сад, хоће ли НАТО онда доћи са трупама и интервенисати то нек се Путин побрине за то и нек каже — ви осамостаљујете Космет и стварате неке нове државе, а овде постоји уставни основ (јер по слову Дејтона РС је имала елементе државе). Може се састати Народна скупштина РС и казати — од сада примењујемо само изворни Дејтон, ми смо оно што смо били 1995, а ви како хоћете. Шта ови други могу да ураде? Муслимани сами не могу ратовати, без америчке помоћи не би их ни било. Хрвати? Ствара се једна хришћанска, православно-католичка коалиција у односу на исламизацију овог подручја.

Мислите да је та коалиција већ на делу?

— То је засад персонална коалиција Додика и Човића, а кад год нешто покушавају да на тој основи ураде онда неко ускочи са неки усташким или неким другим рехабилитацијама — љотићевским, недићевским, или се Колинда слика са заставом НДХ, а у Сплиту вичу: „Убиј Србина“. Инцидената има, нажалост, и с једне и с друге стране. Неко настоји да поквари једно природно цивилизацијско јединство које је практично засновано на хришћанству.

То би било природно, међутим, оно што се дешава у Хрватској показује да смо јако далеко од тога.

— Нажалост, али они то исто тако гледају с друге стране, па веле, зашто ви хоћете да рехабилитујете Недића, четнички покрет. Срби говоре да то није исто, али Хрвати то тако не виде.

Парламент Бих - Sputnik Србија
Странке из РС обратиле се Уставном суду БиХ против „25. новембра“

Врло се тешко могу повлачити такве паралеле, четници нису имали Јасеновац.

— Мени је по мајчиној страни настрадало пола породице у нацистичким концентрационим логорима. Али ако хоћете стварати неки мир, некакву будућност, пребацивати да сте ви четници, а ви усташе не води ничему, поготову не рехабилитације — ни рехабилитација Степинца, ни поздрава „За дом спремни“. С друге стране, ви не можете рехабилитовати једног Недића који је био квислинг. Ниједан квислинг у Европи након Другог светског рата од Петена па надаље није рехабилитован него су били осуђени, а рецимо били су хероји у Првом светском рату. Према томе, ако хоћете мир и сарадњу треба избегавати теме које могу бити јабука раздора.

Поменули сте да је Русија успоставила нови баланс. То се дешава и на Балкану. Међутим, некима смета руски утицај на Балкану и то покушавају по сваку цену да спрече. У Хрватској је Грабар Китаровићева рекла да Русија покушава да дестабилизује регион, видимо шта се дешава у Црној Гори. Чули смо и да Вучић довози оружје које су Руси поклонили и то се одмах доживљава као руска претња на Балкану. Зашто?

Сребренички имам Идриз Халиловић - Sputnik Србија
НАТО генерал: Балкану прете исламски тероризам и руски утицај

— Једино што сте погрешно идентификовали оне којима то истинска смета пошто су и Црна Гора и Хрватска банана-државе. Они само извршавају шта им се каже од стране Вашингтона и Брисела који је у вазалском односу према Вашингтону. Они су лутке, марионете, додуше, могу бити веома опасни. А с треће стране, мислим да се поново припрема нека врста НАТО интервенција на Балкану. Мени се чини да ово са референдумом и отпором који Додик пружа новом светском поретку и посебно америчкој империји да им се то не свиђа.

На шта мислите?

— Ова бука која долази посебно из Хрватске, и примедбе на наоружање, и стављање под оружје не знамо колико хиљада резервног састава и претње НАТО-а… Пазите, 27 чланица ЕУ се састало да каже да НАТО треба да интервенише. Није то за одбацивање, није то новогодишња прича, мислим да се нешто спрема, и да ће то бити лоше. Мора се причекати Трампова инаугурација, али ми се чини да ће негде око пролећа почети озбиљни притисци и на РС, и на Србију. Сви веле како се садашње српско руководство понаша прозападно, али нисам сто посто уверен да је то тако. Наравно, Србија једноставно не може слушати наређења Запада, посебно што се тиче Русије, али овај неоимперијализам, неоколонијализам захтева апсолутну послушност. И ово колебање које српско руководство показује, што је сасвим нормално, они то не цене пуно. Не верујем да ту Трамп може пуно да уради. Мени се чини да постоје озбиљни планови да се прекрајају границе, или да се утишају људи као што је Милорад Додик, па најзад и Вучић који не ради баш по њиховој жељи, они би хтели да он буде радикалан, да раскине са Русијом, да се он тотално окрене Западу, да изгуби све везе са Русима. Он очито није у могућности да то уради.

Ипак, рекли сте да су се ствари промениле, да је успостављена равнотежа и у том светлу онај ко размишља о таквим плановима мора двапут да стави прст на чело.

ОВК - Sputnik Србија
Српски представници шурују са Албанцима на Косову

— Али морате узети у обзир Космет, да се Америка посебно рукама и ногама труди да се та тзв. самопрокламована друга албанска држава одржи и да је што више број земаља у свету призна. Затим да они исто тако у Санџаку, да се Власи не досете, тихо подбадају становнике који су већински муслиманско-бошњачки. Заборављате затим да Војводина у сваком тренутку може бити запаљива, заборављате да они желе да сруше Додика и да све већи број надлежности из РС иде у муслиманско Сарајево. Та политика није добра и нисам сигуран да ће Трамп ту ишта моћи брзо променити. Ако то једнога дана дође са ових глобалних нивоа до Србије и до РС, за Србију не знам, она ће остати врло окрњена, а РС може врло лако нестати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала