Вучић: Много волим Томислава Николића, али највише волим Србију

© Tanjug / Драган КујунџићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Александар Вучић је рекао да су о предлогу његове кандидатуре за председника Републике разговарали чланови Председништва СНС-а и да је 90 одсто њих узело учешће у дискусији. Навео је да је прихватио кандидатуру само зато што жели да се обезбеди стабилност и континуитет за Србију.

„Рекао сам на Председништву да питање кандидата није питање компетенција, или чињенице да ли волите свој посао, већ питање важно за будућност Србије“, рекао је премијер Вучић.

Поручио је да много воли посао председника Владе и да га са поносом обавља и истиче да су постигнути значајни резултати.

Александар Вучић на седници Председништва СНС-а. - Sputnik Србија
Вучић кандидат, наставља преговоре са Николићем

„Први пут после Другог светског рата имате вишак у нашој, српској каси. Је л‘ мислите да то пада са неба? То је резултат рада. Они се уједињују када изгубе изборе јер желе нечију главу, па и моју, али нека ми дају право да се борим за то да имам прилику да се борим за рад који смо направили“, навео је Вучић.

Како је навео, последњих месеци су „сви они који су уништавали земљу и довели је до ивице банкротства“ желели да се врате на власт. Додао је да они немају политику, већ само жељу да врате „Србију на ивицу провалије после тешких реформи које признаје свет“.

Истакао је да напредак земље не би био могућ без Томислава Николића који је имао улогу у томе.

Премијер је рекао да не зна када ће бити одржани први или други круг избора, али да зна да се избори расписују или 1. или 2. марта.

„Шта год одлуче у петак, до дана распиривања избора ћу се бавити премијерским послом“, нагласио је премијер. 

Вучић је рекао да се недавно срео са Николићем, а на питање о чему су причали одговорио је да не жели да говори о њиховом приватном разговору.

Србија - тзв. Косово - НАТО - илустрација - Sputnik Србија
Да ли ће наредни председник Србије морати да призна Косово?

„И ови људи који су гласали за мене, гласали би и за њега. У овом тренутку је то рационална одлука. Процена је да ћемо тиме лакше да се супротставимо онима који се уједињују да врате Србију уназад“, нагласио је премијер. 

Вучић је додао да планира и мисли да би било добро да настави да ради заједно са Николићем.

„Много волим Томислава Николића, али морам да кажем да више волим Србију. У политици постоји некад нешто што је потребно да урадите да бисте сачували своју земљу. Не бих искључио могућност да Николић буде задовољнији него ја", истакао је Вучић.

На спекулације да би његов избор за председника значио и препуштање лидерства у странци Николићу, Вучић је подсетио да је рекао да се на следећим изборима у оквиру странке неће кандидовати за лидера СНС.

„Уколико бих постао председник осим што бих жестоко контролисао Владу, покушао бих да радим оно што је радио Николић, да им будем од помоћи, а не да им стајем на грбачу“, навео је премијер.

Могући ванредни парламентарни избори

Премијер Вучић је рекао да не може да искључи могућност ванредних парламентарних избора.

Свет и чекић - илустрација - Sputnik Србија
У Србији председник — каписла за промене

„Не могу да искључим могућност ванредних парламентарних избора“, рекао је Вучић.

Он је додао да тиме не може сада да се бави, али да би то питање „врло брзо морало да се решава“.

Упитан зашто би избори били расписани, ако у Парламенту постоји стабилна већина, Вучић је рекао да се то не зна, те да постоје и они који ни на једним изборима нису учествовали, па су почели да купују посланике у Парламенту. 

Тешко да ће Мали бити на том месту још дуго

Говорећи о рушењу објеката у Савамали, премијер Вучић је рекао да не би кудио оне који су рушили да су то урадили у по бела дана.

„А они су радили када се не ради и имаће политичке последице, чак нећемо да чекамо пресуде и да тужилаштво укаже на ствари и ми ћемо да реагујемо. Позиција (градоначелника Београда) Синише Малог није лака, а сигуран сам да ће остати записано да је много урадио за Београд“, навео је премијер.

Рекао је да никада неће сменити неког јер то захтева неко са улице и додао да је „тешко да ће Мали да буде на том месту још дуго“.

Када је реч о Марији Мали, бившој супрузи Синише Малог, Вучић је рекао да мисли да никада није био у кући породице Мали, али да је Марију Мали видео једном или двапут на неком дечјем рођендану.

Јеремић: Да сам кандидат НАТО-а, победио бих у УН

Навео је да је добио неколико писама од ње, додајући да о садржају не жели да говори.

„Ја у једном случају подржавам жене и мислим да деца треба да буду уз мајку, али ко су људи који су злоупотребили бившу жену политичара, која се бори за старатељство, за политичке поене“, навео је премијер и додао да то нико никада није радио.

„КРИК могу да разумем, желе ексклузиву. Али да ви то злоупотребљавате за политичке обрачуне, то Србија не заслужује, то је дно дна, не постоји ништа прљавије од тога, не разумем људе који у том блату уживају“, истакао је премијер.

Указао је да није кућни и лични пријатељи са породицом Мали, иако му је Синиша Мали већ неколико година близак сарадник.

„Мислим да је направио најбоље резултате у историји Београда после Бранка Пешића. Београд би банкротирао да је наставио са истом политиком, а дефицит је сада три пута нижи. Успео је све да уради. Било је 55 градилишта када је дошао на власт, а данас 465“, указао је премијер.

 

Извор: РТС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала