Хаг не пушта Младића у Русију ни по цену да умре

© AFP 2023 / MARTIN MEISSNER Ратко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико Хашки трибунал не пусти Ратка Младића на привремену слободу и лечење у Русију, судије, веће и председник већа ће бити директно одговорни за његову смрт, каже др Милован Бојић.

Русија је и званично обавестила Хашки трибунал да је спремна да пружи смештај и медицински третман Ратку Младићу, изјавила је шефица правне групе при Амбасади Русије у Холандији Викторија Гончарова.

„Послали смо такву поруку. Текст је поверљив и намењен искључиво за комуникацију са Међународним судом. Све што је поменуто у захтеву Младићеве одбране је тачно. Русија је послала поруку у којој потврђује да гарантује смештај за Младића, обезбеђен медицински третман и повратак, и да ће бити сагласна са условима које Трибунал одреди“, рекла је она.

Зона највећег могућег ризика

Ратко Младић у хашкој судници - Sputnik Србија
Младић тражи привремено пуштање на слободу ради лечења

Претходно је син Ратка Младића, Дарко, изјавио да су испуњени сви правни и медицински услови да његов отац буде пуштен на привремену слободу и пребачен на лечење у Москву. И руски специјалисти и доктори које је одредио Трибунал сложили су се да је Ратко Младић у „зони највећег могућег ризика да му се понови мождани или срчани удар који би овог пута могли да изазову смрт“.

Ратко Младић има проблеме са срцем, прележао је инфаркт, имао је два мождана удара, бори се са повишеним шећером и високим крвним притиском, а има и проблеме са бубрезима.

Према речима Дарка Младића, и са правне стране је јасно да привремени одлазак његовог оца на лечење не би угрозио судски поступак и да ту нема опструкције, јер су претреси завршени и чека се пресуда.

Др Милован Бојић, који је био члан лекарског тима Слободана Милошевића док је робијао у Хагу, каже за Спутњик да верује у медицински став руских колега да Младић заслужује аутоматско пуштање на слободу како би наставио лечење.

Политичко питање

Генерал Момчило Перишић у Хашком трибуналу. - Sputnik Србија
Бакир у Хаг носи бајате „доказе“ против Перишића

„Уколико се не буде лечио ван Трибунала, могућ је фаталан исход. Знајући окрутност Хашког трибунала, ја немам оптимистичке прогнозе да ће се то десити, али као лекар, хуманиста и професор Медицинског факултета, ја сам апсолутно на становишту да Ратку Младићу под хитно треба омогућити да напусти Хашки трибунал како би се лечио због тешке болести“, каже Бојић.

Према његовим речима, у Трибуналу је право у служби силе, реч је о политички инструментализованом суду, тако да не зна какав ће заузети став, али „по свим правилима медицинске струке и науке, Ратко Младић не сме ни секунде бити у Трибуналу и мора аутоматски бити пуштен да се лечи“.

С друге стране, адвокат Тома Фила каже за Спутњик да је кључно питање да ли чиновници Хашког трибунала верују Русији.

„На пример, да су дошле Сједињене Државе и рекле да желе да узму Младића и да га оперишу, и да ће га после вратити назад, то би без проблема прошло. Хашки трибунал финансира Америка, они га плаћају. Ми у Србији имамо израз — вежи коња где ти газда каже. Сигурно је политичко питање да ли они верују да ће га Руси вратити. То је једино питање, и све друго није важно“, каже Фила.

Ко те плаћа, тај и суди

Ратко Младић у хашкој судници - Sputnik Србија
Одбрана Младића: Он није монструм, као војник се борио против монструма

На констатацију да су се и лекари које је одредио Трибунал сложили са руским колегама, Фила каже да су се и у вези са Милошевићевим здравственим стањем сложили, али да нико није веровао да ће да га врате у Србију. Право питање је да ли они верују Русији, сматра он.

„Треба Америка да верује Русији. Хашки трибунал је инструмент у рукама САД, које га издржавају преко посебног рачуна у Уједињеним нацијама. То је врло просто, и они раде све што тражи Америка“, каже Фила.

Подсећања ради, у притворској јединици Хашког трибунала преминули су Слободан Милошевић, званично, од срчаног удара, др Милан Ковачевић, од пуцања стомачне аорте и Здравко Толимир. Самоубиства су извршили Милан Бабић и Славко Докмановић.

Љубиша Беара умро је приликом издржавања казне у затвору у Берлину, а Миле Мркшић у Португалији. На привременој слободи преминули су Горан Хаџић, Ђорђе Ђукић, Момир Талић и Милан Гверо.

Одговор је код Трампа

Дарко Младић, син Ратка Младића - Sputnik Србија
Дарко Младић: Рат је изазвао Алија, а не мој отац

Међутим, према мишљењу Томе Филе, све то тешко да ће умилостивити надлежне у Трибуналу да пусте Младића на лечење. Требало је Милошевића да пусте, и он би био жив, али они не верују Русији, и то је суштина приче, каже Фила.

„Руски лекари су врхунски, и то цео свет зна. Они не оспоравају руску медицину јер би били смешни. Али једноставно не желе да омогуће Русији да се меша на било који начин. Другим речима, ако би се САД сложиле, они би пустили Младића у Русију. Прави одговор је код Трампа, а не у Хагу“, каже Фила.

Упркос лошем здравственом стању Ратка Младића, Бојић је убеђен да ће Трибунал да „затеже“ око његовог пуштања на привремену слободу.

„Али, уколико имало попусти политички налог и крене се у рационалну, правну, праведну и логичну расправу, онда ће морати да пусте Младића на лечење. Уколико га не пусте, судије, веће и председник већа ће бити директно одговорни за његову смрт“, закључио је Бојић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала