Ко су највећи албански лобисти и шта су им мотиви

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Албаније на кући на КиМ
Заставе САД и Албаније на кући на КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштина има читаву плејаду светских политичара, пре свега америчких, који лобирају за независност Косова, а на подужем списку се, између осталих, налазе бивши дипломата Вилијам Вокер и породица Клинтон, али и фински дипломата и добитник Нобелове награде Марти Ахтисари, наводи „Блиц“ у издању за суботу.

У тексту под насловом „Мрзе Србе зато што много воле паре“, београдски лист истиче да су мотиви лобиста за „несебичну помоћ“ Косову — разни, при чему је код малобројних у питању уверење да је њихова борба праведна, док је у многим случајевима реч о чињеници да су од подршке више него добро профитирали.

Застве непризантог Косова, Албаније и САД - Sputnik Србија
Битка Вашингтона и Брисела — надомак Ниша

Као првог на листи, „Блиц“ наводи бившег дипломату Вилијама Вокера који је ових дана у центру српске јавности због својих изјава о томе како има план за „велику Албанију“, и кога је српски премијер назвао великоалбанским лобистом.

Важну улогу у косовском лобирању има и њујоршки бизнисмен Хери Бајрактари, који се још 2007. године јавно хвалио да је својим новцем и утицајем лобирао за признавање Косова, наводи се у тексту.

Један од важних играча у САД сасвим сигурно је некадашњи челник партије Самоопредељење Фљорин Краснићи, тврди „Блиц“, наводећи да је Краснићи до богатства дошао тргујући оружјем у САД.

За Краснићија овај лист пише да је снажно подржавао борбу за независност Косова, а након што је она практично изборена, вратио се у домовину где је постао власник „Косова стил групе“, некадашње „Заставине“ фабрике ауто-делова.

У лобисте за независност Косова „Блиц“ убраја и америчког конгресмена Елиота Енгела, који се крајем марта ове године јавно заложио за Косово и за то да оно формира војску, рекавши тада да су САД тренутно против формирања војске Косова, али је и затражио да се тај став што пре промени.

Лобирање илустрација - Sputnik Србија
Како су „албански лобисти“ купили независност за Косово

Осим ових тренутно мање познатих лобиста и политичара, за албански лоби везују се и звучна имена попут Била и Хилари Клинтон, која је подршку Косову преузела од супруга и наставила у администрацији бившег председника САД Барака Обаме.

Некадашњи амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел такође је награђен за подршку, наводи „Блиц“, који је већ писао да је Дел био умешан у извоз шљаке из Трепче, а тим послом је обезбеђивао уносан бизнис за ћерку-фирму компаније коју поседује Медлин Олбрајт, али је Дел везиван и за америчку корпорацију која је учествовала у изградњи ауто-пута од Тиране до Мердара.

Што се тиче Ахтисарија, прича се да ће управо он, заједно са Олбрајтовом, бити део тима чији је задатак да утичу на ЕУ да притисне Београд на бржи темпо преговора са Приштином, који би потом резултирао потписивањем споразума о нормализацији односа Србије и Косова, стоји у тексту.

Нико није био изненађен тиме што бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт, која је иначе имала једну од кључних улога у Клинтоновој администрацији, из све снаге подржава косовску независност, тим пре што је њена компанија „Олбрајт груп“ стала иза једног од водећих мобилних оператера на територији КиМ „Ипко нета“, наводи београдски лист.

Косово - Sputnik Србија
Четири разлога зашто Америка гледа Косово као своју 52. државу

Говорило се и о томе, додаје се у тексту, да је Олбрајтова желела да купи и пошту и телекомуникације Косова.

На „Блицовој“ листи албанских лобиста је и пензионисани генерал НАТО-а, сада бизнисмен Весли Кларк, који је, на челу канадске енергетске корпорације „Енвидити“, тражио баш од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта.

Униформу је, закључује београдски дневник, скинуо и некадашњи први командат Кфора, британски генерал Мајкл Џексон, који се након више од деценије вратио на Косово, али као представник „Кор менаџмент групе“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала