Вучић: ЕУ да каже у ком року је заинтересована за чланство Србије

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију кључно да Европска унија одговори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року.

Вучић је у интервјуу италијанској агенцији „Анса“ рекао да је то за Србију кључно питање и да не жели више да слуша обећања.

„То је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року“, рекао је Вучић.

Заставе ЕУ и Србије - Sputnik Србија
Србија као гуска у магли — ЕУ као мува без главе

Председник је оценио да је Самит о Западном Балкану у Трсту веома важан јер ће земље региона на њему први пут имати „конкретне активности са опипљивим резултатима“.

За Србију су, како је истакао, посебно важни инфраструктурни пројекти, почевши од ауто-пута Ниш—Приштина.

„То је пројекат од темељне важности, који има не само економски већ и политички значај за односе између Срба и Албанаца, два најмногобројнија народа на Западном Балкану“.

„Када се граде путеви, нема се времена за гледање у прошлост“, додао је председник Србије.

За Вучића у Трсту ће у првом плану бити стварање регионалне транспортне заједнице, а говориће се, како истиче, и о успостављању „регионалне економске зоне“.

Кинез, радник - Sputnik Србија
Србија — отворена врата Кине у ЕУ

„А веома је важно што ће се о свему томе разговарати у присуству Ангеле Меркел, Емануела Макрона и Паола Ђентилонија“, истакао је Вучић.

Вучић је за „Ансу“ поновио да је у Сребреници почињен ужасан злочин који се не сме никада више поновити и за који починиоци морају да одговарају.

Истовремено, додаје председник Србије, „важно је гледати у будућност и градити мир и стабилност заједно са Бошњацима“.

„Не вреди се стално враћати на прошлост, морамо да мислимо на оно што је пред нама и шта морамо да урадимо у годинама које долазе. Када будемо имали боље везе, боље путеве и мостове, односи међу нашим народима ће сигурно бити бољи“, рекао је Вучић.

Важно је да ствари не стављамо под тепих. - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Центар у Нишу велико оптерећење, није нам лако! (видео)

Председник је рекао да је један од пројеката на столу Самита у Трсту и ауто-пут између Београда и Сарајева.

„То су конкретне ствари, а када их реализујемо, када будемо размишљали како да побољшамо стандард живота и да обезбедимо више радних места за младе, нико више неће мислити на прошлост“, закључио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала