Тајна лековита биљка: Друго име јој је снага

CC0 / pixabay / Чиа семенке
Чиа семенке - Sputnik Србија
Пратите нас
Чиа семенке су ситне црне семенке и даје их биљка из породице нана salvia hispanica. Та биљка потиче из Јужне Америке. Астеци и Маје су је од давнина узгајали и користили као основну намирницу, а сам назив чиа заправо је древна мајанска реч за снагу.
Зуби - Sputnik Србија
Желите чисте зубе? Једите саламу и путер

Оне представљају богат извор минерала и хранљивих материја, поспешују пробаву, регулишу рад црева, као и ниво електролита.

Та биљка не садржи глутен, пребогата је хранљивим материјама, а богата је и омега три масним киселинама, које су један од најбољих извора здравог и квалитетног уља. Осим тога, обилују антиоксидансима и влакнима, а садрже и висок ниво магнезијума, цинка, гвожђа и калцијума.

Уз то, чиа семенке су богат извор мангана, који је битан за метаболизам, раст и развој мишића и костију. Садрже фосфор, који је битан за одржавање и регенерацију ткива, као и бакар, важан за здравље и правилан рад срца.

Занимљиво је да се у само две кашике тих семенки налази чак два пута више калијума него у једној банани. Са друге стране, нису обилан извор витамина. Ипак, садрже витамине А, Б, Е и Д, важне за здравље очију, косе, ноктију, коже, зуба, мишића и нервног ткива. 

Зашто је добро укључити чиа семенке у исхрану?

1. Богат су извор хранљивих материја, а веома ниске калоријске вредности.

2. Обилују антиоксидансима.

3. Садрже низак ниво угљених хидрата, а висок ниво висококвалитетних протеина и влакана.

4. Помажу губитак телесне тежине.

5. Богат су извор омега три масних киселина.

6. Благотворним дејством на читав организам смањују ризик од срчаних обољења и дијабетеса.

Храна - Sputnik Србија
Храна коју не треба да једете за ручак

7. Висок садржај калцијума, магнезијума и фосфора побољшава здравље костију.

8. Препоручују се спортистима и рекреативцима, јер помажу постизање бољих резултата и перформанси.

9. Чиа семенке су препоручене онима који у својој исхрани не користе млечне производе.

10. Веома лако се уклапају уз свако јело и одговарају вашем начину исхране, а не изазивају алергијске реакције на кожи. 

Научне чињенице о чиа семенкама

Две кашике семенки (што је близу 28 грама) садрже: влакна (11 грама), протеина (4 грама), масти (9 грама, од тога 5 грама представљају омега три масне киселине), калцијум (18 одсто дневних потреба организма), манган (30 одсто дневних потреба организма), магнезијум (30 одсто дневних потреба организма), фосфор (27 одсто дневних потреба организма)

Уз то садрже велику количину цинка, калијума, витамина Б1, Б2 и Б3. 

Како се користе чиа семенке?

Ове семенке се лако варе и, за разлику од ланеног семена, не морају да се самељу да би се потпуно искористиле нутритивне вредности. Веома су пријатног укуса и смеју да се конзумирају уз сваки оброк.

Термичка обрада није препоручљива, јер тако губе хранљиве састојке. Потопљене у води лако набубре и практично стварају желатинасту масу. 

Лек против несанице

Чиа семенке садрже протеин триптофан, који утиче позитивно на квалитет сна, тако да су препоручене особама које имају проблем са успављивањем или пате од несанице.

Две бабушке пеку хлеб - Sputnik Србија
Италијански нобеловац: Русија ће снабдети свет здравом храном
 

Лековита својства 

Као значајан извор омега три масних киселина права су храна за мозак. Нема много намирница које су богате тим добрим масноћама. Осим тога, чиа семенке смањују отпорност на инсулин и побољшавају ниво шећера у крви, те би могле бити од помоћи у борби против дијабетеса.

Богате влакнима, обезбеђују дистрибуцију потребних влакана које се апсорбују у дебелом цреву и омогућују успостављање правилног рада пробавног система и редовно пражњење, те их је пожељно користити код проблема са нередовном столицом и лењим цревима.

Исхрана базирана на влакнима помаже и код смањивања надимања и упалних процеса дебелог црева. Чиа семенке садрже антиоксидансе, а један од њих је и хлорогена киселина, која смањује крвни притисак. Уз то садржи и кофеинску киселину, која је идеални савезник у борби против упалних процеса у организму.

Научници су утврдили да те семенке садрже и кверцетин и кемпферол, два антиоксиданса који смањују ризик од срчаних обољења, остеопорозе, а помажу и у превенцији малигних обољења и других хроничних болести. 

За која здравствена стања није препоручљиво конзумирање чиа семенки?

Иако су бенефити коришћења чиа семенки бројни, постоје ипак стања код којих се не препоручује њихова употреба. Наиме, оболели од рака простате или они код којих је повећан ризик од тог обољења требало би да избегавају употребу велике количине тих семенки, а управо због чињенице да се омега три масне киселине налазе у облику алфа-линоленске киселине, чији висок унос у организам може да доведе до проблема са простатом.

Осим тога, особе код којих су повишени триглицерида у крви смеју да конзумирају само чиа семенке посебне сорте — у питању су салба семена, јер би употреба семенки могла да доведе до повећања нивоа триглицерида у организму.

 

Извор: Планета радости

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала