Нова генерација научника проналази нове намирнице које су и пријатне, здраве и врло корисне за очување срца — органа без чијег здравља је немогуће говорити о здрављу, па и опстанку читавог организма.
Научници светског гласа недавно су дошли до закључка да срце и крвне судове чувају — пистаћи. Према резултатима опита, лекари су закључили да је овај додатак изванредно користан за кардиоваскуларни систем, а да се корист увећава управно сразмерно добијеној дози.
Могуће је, претпоставља се, да је овај ефекат повезан са посебном супстанцом која се налази у тим орашастим плодовима и која значајно утиче на размену холестерола у организму.
Раније се веровало да су пистаћи корисни зато што имају масне киселине, али најновија истраживања су доказала да постоји и нешто више, о чему наука тек треба да се изјасни.
За сада, најтоплије препоручујемо да ове мале зелене плодове уврстите у свој редовни мени, стављајући их у тесто, сладоледе, правећи марципан масу од њих, или грицкајући их онако, а ла натур, док се одмарате. Осим што ће вас заситити и оплеменити свако јело својом префињеном аромом, сачуваће и ваше срце, а тиме и реалну, биолошку младост организма, према којој су сва друга подмлађивања само бледа „козметичка“ заваравања.
Само да подсетимо: резултати опита са пистаћима превазишли су и најсмелија очекивања више од 7 пута!
Како још утицати на подмлађивање срца?
Вишња
Амерички истраживачи су недавно доказали да свакодневно конзумирање вишања не само да снижава холестерол, него и смањује ризик од могућности да „зарадите“ дијабетес и артритис.
Најбоља је без сумње свежа вишња, али је добра и као кувана, слатко, џем, компот, у колачима. Она има своје предности због којих је треба узимати током читаве године. Што су вишње тамније и сочније, то су вредније за вас. Између осталог и зато што њен пигмент, бојене материје, тачније антоцијани, делују још и као превенција канцера.
Свакодневна шоља чаја од ваше омиљене биљке са кашичицом слатког од вишања ујутру, одмах после устајања, учиниће лепшим ваш дан и бити одличан залог здравља и младости током дужег времена.
Боровница
Истраживања Министарства пољопривреде САД показују да је боровница веома богата птеростилбеном — антиоксидантом који се налази и у грожђу и у црном вину.
Како сматрају научници, та материја има моћ да у организму стимулише метаболизам холестерола и да смањује број штетних молекула. По снази деловања, ефекат од употребе тог изузетно здравог бобичастог воћа може се, како тврде лекари, упоредити са деловањем најбољих фармацеутских препарата.
Орах
У ораху има посебних материја које се успешно боре са холестеролом. Свакодневно коришћење ораха — довољно је да их поједете само неколико — сачуваће ваше срце. Ако га једете са медом, орах ће испољити снажно подмлађујуће деловање на нивоу жлезда са унутрашњим лучењем, то јест на хормоналном нивоу, али нема разлога да претерујете — умереност је и у овом случају закон.
Превише ораха може да доведе до повећања ваше телесне тежине, а ако сте вегетаријанац, онда их узимајте више, јер вам дају драгоцене беланчевине.
Пасуљ
Традиционално омиљено српско јело — пасуљ, има бројне предности. Између осталог, доказано је да повећава издржљивост и интелектуалне способности. Али данас је пасуљ у фокусу пажње као сјајно средство за избацивање холестерола. Експеримент америчког експерта Џејмса Андерсона је доказао да је 300 грама куваног пасуља довољно да се холестерол снизи за 20 одсто — и то током 3 недеље!