Амбасада Русије у Британији исмејала фотографију о „случају Скрипаљ“

© REUTERS / Metroplitan PoliceФалсификована бочица парфема у кући у којој су отровани Чарли Роули и Дон Стерџес нервним агенсом А-234
Фалсификована бочица парфема у кући у којој су отровани Чарли Роули и Дон Стерџес нервним агенсом А-234 - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Русије у Британији упоредила је бочицу парфема на фотографији коју је објавила британска полиција у оквиру истраге случаја тровања у Солсберију са епруветом коју је у Уједињеним нација показао бивши амерички државни секретар Колин Пауел.

На свом налогу на Твитеру, Амбасада је објавила две фотографије: не једној је Пауел са епруветом, а на другој бочица парфема.

„Стари добри стил из 2003?“, пише испод фотографије.

​Амбасада сматра да приказане слике покрећу још више питања, а оптужбе на рачун Русије се „поново заснивају на ’обавештајним информацијама‘ које нико није видео“.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију, у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон је саопштио да је у тровање умешана Русија, што Москва категорички негира.

Русија је више пута предлагала заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон игнорисао ову иницијативу и одбио приступ жртвама. Такође, Министарство спољних послова Русије ухватило је британску премијерку Терезу Меј у лажи. Она је тврдила да је отров произведен у Русији. Међутим, лабораторија Портон Даун је то демантовала.

Осумњичени за тровање Скрипаља - Sputnik Србија
Нешто ту не штима: Шта је нелогично на фотографијама осумњичених за тровање Скрипаљевих

Касније је Лондон објавио фотографије двојице „осумњичених за тровање Скрипаљевих“, тврдећи да су то два агента ГРУ, Александар Петров и Руслан Боширов. Москва је саопштила да ова имена „ништа не говоре“ и поново позвала Британију да пређе са оптужби и манипулације на сарадњу. 

Колин Пауел био је амерички државни секретар у периоду од 2001. до 2005. Говорећи у Савету безбедности УН 2003. године, Пауел је изјавио да постоје велике залихе оружја за масовно уништење у Ираку, укључујући и бактериолошко оружје антракс. Како би ово разјаснио, он је показао епрувету са непознатом супстанцом. САД су оптужбе против Ирака искористиле као оправдање за војну инвазију на ову земљу у марту 2003. године, где на крају није пронађено никакво оружје за масовно уништење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала