Преминуо чувени руски космонаут који је први изашао у отворени свемир

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаАлексеј Леонов
Алексеј Леонов - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски космонаут Алексеј Леонов, први човек који је боравио у отвореном свемиру, премино је у 86. години.

Aлексеј Леонов рођен је 30. маја 1934. године у селу Листвјанка (данашња Кемеровска бласт). Завршио је Десету војну ваздухопловну школу за почетну обуку пилота у Кременчугу, а затим и Војну ваздухопловну школу за пилоте у Чугујеву. 1960. године је био у првом одреду совјетских астронаута.

У марту 1965. године Леонов је био први човек на свету, који је изашао у отворени свемир, где је боравио 12 минута. Приликом повратка у свемирски брод, десила се ванредна ситуација – његво скафандер се надувао, па је Леонов морао да уђе у отвор са главом напред, а не ногама, као што налажу инструкције.

Крајем 1960-их година, Леонов се спремао на лет око Месеца и спуштање на његову површину. Да је СССР победио у „трци за Месец“, Леонов би био први човек на Месецу.

У јуну 1971. године Леонов је требало да се нађе у саставу прве у свету орбиталне станице „Салут“, али због болести његовог колеге Валерија Кубасова, у станицу су послали Георгија Добровољског, Владислава Волкова и Виктора Пацајева. Приликом повратка на Земљу они су погинули.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала