Пентагон се спрема за сајбер-рат: Информације су сфера војних операција

© AP Photo / Jacquelyn MartinПентагон
Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране САД намерава да издвоји до 3 милиона долара за научна истраживања која ће помоћи у препознавању манипулација информацијама како би се утицало на кориснике.

Као што је наведено у обавештењу Пентагона, у које је имао увид РТ, неке „злонамерне“ државе користе друштвене мреже и посебне програме-ботове за ширење дезинформација и утицај на људе. Министарство наглашава да информације постају ново подручје војних акција. С тим у вези, Министарство одбране захтева методе откривања „кампање утицаја“ и инструменте за борбу против њих. Међутим, по мишљењу аналитичара, Вашингтон може користити добијене податке за манипулацију у своје сврхе, јер су већ познати случајеви када је америчка војска спонзорисала експерименте на друштвеним мрежама и спроводила сајбер-нападе.  

Информације или дезинформације

У документу је објашњено да су информације једна од сфера војних операција, чије методе нису ограничене на компромитовање и гашење система за обраду података, већ попримају „облик манипулација садржајем ради добијања одређених психолошких и социолошких реакција“. 

Пентагон тврди да неке државе користе ботове на друштвеним мрежама, чији рад контролишу обучени специјалисти. 

Амерички ботови - Sputnik Србија
Разбијена „фабрика ботова“, откривено колико кошта 250.000 пратилаца

„Систематске кампање за дезинформације су добро утврђене. Њих спроводе или контролишу злонамерни државни или недржавни субјекти, који користе широко распрострањене друштвене мреже као прикривање“, истичу амерички војници.  

Министарство одбране САД такође истиче да савремене технологије знатно олакшавају „ширење хистерије и пропаганде у друштву“ путем интернета. Са развојем техничких могућности, ове претње ће само расти. 

„У условима широко распрострањене информационе несигурности, отворена друштва губе интегритет и ризикују да се скотрљају у неред, што је крајњи циљ противника“, наводи се у обавештењу. 

Пентагон наглашава да није могуће увек тачно препознати манипулацију непријатеља на мрежи. С тим у вези, министарству су потребни механизми за откривање и сузбијање таквих кампања у режиму реалног времена, као и прогнозе стратегија информационог рата за одбрану.  

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаСавремене технологије олакшавају ширење пропаганде, тврде у Пентагону
Пентагон се спрема за сајбер-рат: Информације су сфера војних операција - Sputnik Србија
Савремене технологије олакшавају ширење пропаганде, тврде у Пентагону

У оквиру овог програма, Министарство одбране САД намерава да комбинује методе математичких и друштвених наука. 

„Главни циљ овог истраживачког програма је побољшање и проширење разумевања теоријских основа будућих информационих ратова за брзо откривање, праћење и предвиђање покушаја манипулације друштвом“, наведено је у документу. 

DOS напади у реалном времену - Sputnik Србија
Русија: „Сајбер пандемија“ прети да увуче човечанство у информациони рат

По мишљењу министарства одбране, постојеће методе машинског учења и друге методе за анализу података нису довољне. Поред тога, још није познато како утицај ботова може утицати на начин живота људи. Министарство се такође пита како ће убрзање преноса информација уз помоћ 5Г технологије утицати на друштвене односе и како ће се тада променити начини манипулације. 

У Пентагону очекују да ће истраживачи дати пажљиво израчунате математичке апстракције засноване на људском понашању. Уз њихову помоћ биће могуће формулисати психолошке и социјалне параметре „агената“, а то могу бити и ботови и људи. Реч је о намерама, веровањима, емоционалним стањима. 

Поред тога, стручњаци могу да предложе концепте игара и концепте машинског учења, који се могу користити у кампањама у којима учествују ботови. 

Информације добијене у оквиру програма, Вашингтон може искористити не само за одбрану, него и као средство утицаја на масовну свест, рекао је директор Фонда за истраживање САД „Френклин Рузвелт“ Јуриј Рогуљов.

Сајбер рат - Sputnik Србија
Специјална америчка јединица за борбу против Кине и Русије

„Они то раде већ дуже време. Као што је познато, манипулацијама се бави Агенција за националну безбедност, а то је највећа обавештајна структура у којој је радио Едвард Сноуден. Поред тога, команда Пентагона има посебну сајбер-јединицу чије су активности више војне природе“, рекао је аналитичар за РТ. 

Заузврат, професор на Националном истраживачком универзитету „Виша школа економије“ Александар Домрин је истакао да потребом за истраживањем у сајбер-сфери, Министарство одбране САД покушава да оправда издвајање додатних средстава из државног буџета. 

„Свако министарство жели да добије више средстава од државе, чак и под неким измишљеним предлозима. Тиме се апсолутно не крши америчка традиција“, истакао је он. 

Темељан сајбер-приступ

Пентагон већ неколико година проучава начине утицаја на кориснике интернета. Тако је прошле године министарство планирало да издвоји 15 милиона долара за истраживање „инструмената националног утицаја“ у оквиру програма „Минерва Иницијатива“ Конкретно, војску је занимало како државе „доводе у заблуду“ друге уз помоћ медија, друштвених мрежа, сајбер и економских инструмената. 

Избори у Америци - Sputnik Србија
Ако се Русија меша у изборе, онда америчка демократија не вреди ни гроша

Министарство је посветило посебну пажњу онлајн методама. Истовремено су се појединачно спомињале Русија и Кина. Пентагон је затражио анализу како ове државе наводно утичу на становнике Индо-пацифичког региона, процену угрожености корисника и ефекта таквих кампања. Сједињене Државе су тврдиле да постоје „убедљиви докази“ о мешању Москве и Пекинга, али, као и обично, нису изнеле конкретне чињенице

Такође треба напоменути да је 2012. године Министарство одбране САД, у оквиру програма „Минерва Иницијатива“, платило скривени психолошки експеримент на емоције стотину хиљада корисника Фејсбука.

Психолози су мењали број позитивних или негативних објава у вестима да би видели како реакције других људи утичу на ауторе написаног.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinАмериканци испитују и како ће увођење 5г мреже утицати на друштвене односе и начине манипулације
Пентагон се спрема за сајбер-рат: Информације су сфера војних операција - Sputnik Србија
Американци испитују и како ће увођење 5г мреже утицати на друштвене односе и начине манипулације

У међувремену, америчке власти и даље неосновано оптужују Русију да утиче на јавно мњење и извршава хакерске нападе. Шеф Пентагона Марк Еспер је чак изјавио да Москва „види сајбер-рат као начин да се супротстави Сједињеним Државама“. 

Руска страна је више пута демантовала такве оптужбе и указала на потребу документарне потврде.

Сајбер рат - Sputnik Србија
Америка спрема сајбер-рат против Русије, јер директан сукоб није могућ

„Све што данас захтева чињенице, а не показује их и уводи то у ток политичких изјава је пропаганда“, изјавила је портпарола Министарства спољних послова РФ Марија Захарова.

Истовремено, чињеница да су САД извршиле сајбер-напад је неоспорна. Амерички председник Доналд Трамп је 11. јула за лист „Вашингтон пост“ потврдио да је одобрио операцију против руске Агенције за интернет истраживања 2018. године. У САД сматрају да је организација „фабрика тролова“, која је наводно укључена у мешање у изборе. 

Поред тога, постоје претпоставке да је Вашингтон иницирао напад на електричну мрежу Венецуеле 2019. године, што је довело до масовног нестанка струје у латиноамеричкој републици. 

Александар Домрин је уверен да САД често користе хакерске нападе против „непријатељских“ земаља, а такође спекулишу о овој теми ради постизања унутрашњих политичких циљева. 

„Сједињене Државе користе сајбер-простор да се мешају у унутрашње ствари „непријатељских“ земаља, али истовремено они стално приговарају Русији због тога. Руски „хакери и ботови“ су наводно помогли Трампу да постане председник 2016. године, а сада, уочи нових избора Берни Сандерс и Џо Бајден већ нам унапред прете да неће толерисати уплитање у изборни процес“, додао је он. 

Завладала паника и параноја

Последњих година Сједињене Државе су озбиљно схватиле ширење својих сајбер-капацитета на војном нивоу. На основу Министарства за унутрашњу безбедност 2018. године је формирана Агенција за сајбер-безбедност и заштиту инфраструктуре.  

Као засебна структура је издвојена Сајбер-команда Оружаних снага САД. Према подацима америчких медија, она је добила борбени статус, што јој омогућава обављање офанзивних операција. 

Бела кућа - Sputnik Србија
Вашингтон прави тактику информационог рата против Русије

Поред тога, како је речено у Пентагону, САД су распоредиле своје „сајбер-групе“ широм света како би се супротставиле непријатељима. 

„Број непоузданих субјеката расте, а њихове методе постају све софистицираније. Обнављање ривалства између великих сила значи да бисмо требали очекивати непријатељске сајбер-активности, које нису усмерене само на шпијунажу, већ и на уништавање и подривање принципа, као и на, наравно, вршење утицаја“, рекао је шеф Сајбер-команде САД, генерал Пол Накасоне. 

САД су у паници због могућих сајбер-напада и на основу тога имају право коришћења сајбер-оружја, без обзира да ли се ради о одговору на напад, закључио је Рогуљов. 

„Американци су користили не само сајбер-оружје, него и стварну војну силу на територији других држава. Некада су се осећали потпуно безбедно, али нова ера сајбер-могућности је показала да и САД могу бити рањиве. Њихове активне акције у сајбер-простору су изазване паником и паранојом“, рекао је политиколог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала