Утицај америчких избора на Косово: Трамп слуша и Београд, Албанци чекају Бајдена

© AP Photo / APТрамп и Бајден
Трамп и Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Демократе и републиканци у Сједињеним Америчким Државама, у јеку борбе за председничке изборе, дотакли су се и питања Косова и Метохије.

Наиме, пошто је бивши асистент Барака Обаме Нед Прајс у поруци на Твитеру оценио да је специјални представник председника САД Ричард Гренел постигао спектакуларан неуспех по питању дијалога између Београда и Приштине, Гренел му је одговорио да је Обамина администрација осам година игнорисала Србију и Косово.

Косово није топ, али јесте тема

Саговорници Спутњика, спољнополитички коментатор Милан Мишић и члан Извршног комитета Трилатералне комисије Јован Ковачић, овај „Твитер рат“ Гренела и Прајса око Космета виде као „само кап у мору“ која се нашла у изборној кампањи и не мисле да је КиМ на врху листе приоритета Америке, али не споре да је тема.

​Разлику, међутим, праве када се постави питање шта ће бити са косовским дијалогом ако Трамп остане на власти, а шта ако дође Бајден? Мишић на ово има спреман одговор.

„У случају да победи Бајден, што се тиче Косова, не верујем да би то могао да буде његов приоритет. Мислим да ће он инсистирати на ономе што је дефинисала Обамина администрација, а то су две чињенице — да је независност Косова завршетак распада СФРЈ и да је независно Косово боље решење за дугорочнију стабилност Балкана, од његовог принудног остајања у Србији“, наводи наш саговорник.

Трамп ће наставити да решава проблем

С друге стране, Мишић не мисли да ће Трамп, уколико победи поново на изборима, питање Косова ставити у запећак.

„Логично би било очекивати да Трамп оно што је започео и заврши. То што је започето, не може да се тек тако напусти. Могуће је, наравно, да у једном моменту ’дигне руке‘ у случају да се не отвори неки пут ка расплету, али је све то у домену спекулација“, напомиње саговорник Спутњика.

Ковачић каже да је Трамп освежио амерички став по питању КиМ, јер је за разлику од осталих спреман да чује и шта има да каже Србија.

„Демократе немају неку посебну жељу то да ураде. Гренел је постао демократама ’трн у оку‘ јер је врло активан. Косово није топ тема у Америци, а ово њихово препуцавање две стране које се боре за власт и треба гледати само као такво“,истиче Ковачић.

Он је пак сасвим сигуран у то да ће Трамп, ако остане председник, наставити да се бави косовским питањем.

„Очекујем да хоће, јер то питање треба решити. Косово је, не бих погрешио ако кажем, вишевековни проблем који озбиљно угрожава стабилност Јужне Европе. Постоји одређена шанса да се он реши. Оно што је врло интересантно, јесте да у овој ситуацији када постоји могућност да се нешто реши, имате сукоб на линији Берлин и америчке демократе са једне стране и Трампа са друге“, каже Ковачић.

Демократе би да ствари врате на старо

Он додаје да демократе јавно Албанцима на Космету поручују да сада ништа не раде, јер кад дође Бајден, све ће се вратити на старо, што им поручују и Немци.

„Немачка се осилила и мисли да је довољно јака да се супротстави Трампу. Трамп, какав је као личност, ако поново дође на власт, он ће ствар истерати на чистац, ако ништа друго, онда у инат Немачкој и демократама. Ипак је Трамп довољно мудар да схвати да је овај проблем између Београда и Приштине такав да мора да се реши, како би овај регион кренуо напред. Како ће то решење изгледати — то је друга ствар. Али, и једни и други морају бити или исто задовољни, или исто незадовољни њиме“, верује Ковачић.

Следеће недеље, у Вашингтону су заказани састанци о КиМ. Главна тема би требало да буде економија, има назнака да би могли да буду потписани неки споразуми, као и да би том потписивању присуствовао и сам амерички председник Доналд Трамп. Био би то значајан подстицај његовој кампањи за реизбор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала