Цвета корупција у ЕУ - владавина права неефикасна

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЛого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу
Лого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Поздрављајући данас објављени први извештај Европске комисије о владавини права у Европској унији, канцеларија организације „Транспаренси интернешенел“ за Европу саопштила је да су налази у том извештају у складу са њеном забринутошћу због „неефикасности владавине права и антикорупцијских мера у многим државама-чланицама ЕУ“.

У деловима извештаја о Мађарској и Пољској, као проблеми се наводе деградација независног правосуђа и недостатак медијских слобода, као и некажњивост у случају владиних званичника у Мађарској који су умешани у корупцијске скандале.

У делу посвећеном Чешкој, ЕК истиче проблем несистематичног бављења случајевима корупције на високом нивоу, на шта је, како се истиче у саопштењу европске канцеларије „Транспаренси интернешенела“, та организација Комисији указала у пријави поднетој пре две године.

После тога, организација се, како се наводи у саопштењу, у медијима нашла на мети напада чешког премијера Андреја Бабиша, о чијем се конфликту интереса у вези са европским фондовима радило у пријави.

У извештају ЕК се такође истиче пример Малте и наводи да су у тој земљи кривичне истраге против високих функционера у раној фази и изражава забринутост због стања слободе медија.

Највиши политички функционери Малте и њихови сарадници остали су некажњени после бруталног убиства новинарке Дафни Каруане Галиција пре три године, а њихова земља представља центар ЕУ за прање новца, избегавање пореза, као и издавања „златних пасоша“ странцима који купују малтешко држављанство, наводи европски огранак „Транспаренси интернешенела“.

Налази у извештају ЕК само потврђују потребу да ЕУ примени даље алате како би се позабавила мањкавостима у владавини права у својим земљама-чланицама, наводи се у саопштењу.

Стога је од суштинског значаја да у оквиру тренутних преговора о Вишегодишњем финансијском оквиру ЕУ буде усвојен снажан инструмент којим ће за приступ европским фондовима бити задати услови директно повезани са владавином права, истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала