Има разлике: Шта је српска а шта турска кафа

© Depositphotos.com / Emir KlepoДомаћа кафа
Домаћа кафа - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Кафа, омиљени напитак у многим домаћинствима, спрема се на сличан начин, али у великом "Савременом кувару" из 1967. године, објављеном у издању "Просвете" на више од 1.000 страна, наведена је разлика између српске и турске кафе.
"Савремени кувар", у којем се налази више од 3.200 рецепата и савета, у поглављу "Кафа", подсећа и на предање да заслуга за откриће кафе припада једном "чобанчету које је приметило да му козе показују изузетну живахност кад год би се набрстиле биљке познате под именом кахоуа".
У Европи је кафа почела да се пије средином 17. века.
Да је било нешто посебно у млиновима за кафу које је некада свака кућа имала, потврђује и овај стари кувар у којем се у припреми наводи важност млевења кафе пре кувања.

Припрема кафе

"Да би кувана кафа била укусна потребно је прво да зрна кафе буду лепо испржена али не препржена. Друго, да се кафа добро самеље непосредно пре кувања. И треће, да вода добро проври а затим кад се кафа скува, да направи још један кључ. Кафа се служи чим се скува, никад подгрејана. Талог од кафе не сме се поново употребити".
А разлика између српске и турске кафе, није само у начину служења, већ и у припреми. Ево шта каже Кувар из 1967. године:

Српска црна кафа

"Ставити у џезву воду и шећер и пустити да проври. За једну шољицу кафе потребна је шољица и по воде, коцка шећера и кашичица млевене кафе. Кад вода проври, одлити мало у шољицу или друго лонче, закувати кафу, па вратити џезву на ватру да кафа направи кључ, односно, само да се подигне, ништа више. Усути одливену воду, оставити кафу минут-два да 'стане' а затим је разлити у шољице и служити". 
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2021
Нови правилник: Шта кафа у Србији више не сме да садржи

Турска кафа

"Ова кафа се највише пије у Босни а справља се овако: Ставити кафу у суву загрејану џезву и прелити је кључалом водом. Кафа не треба више да ври. Однос воде, кафе и шећера је исти као за српску кафу, само што се шећер не ставља у кафу већ се служи посебно. Готова турска кафа служи се у малим џезвама, за сваку особу посебно", пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала