Пет начина како менаџери могу да помогну запосленима

© SputnikНовинари запослени у МИА „Росија севодња“ на својим радним местима
Новинари запослени у МИА „Росија севодња“ на својим радним местима - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Током последњих 18 месеци многи су се борили са стресом изазваним животом у пандемији због бриге о здрављу вољених, балансирања између школовања деце од куће и бриге о деци, као и због борбе са изолацијом и усамљеношћу.
Посао је такође представљао изазов. Више од половине запослених широм света признало је да се осећа преморено због повећаног обима посла. Број састанака, мејлова и размењених порука је драстично порастао, док је хибридни начин рада постао норма.

Међутим, менаџери и доносиоци одлука су прошли много боље. Чак 61 одсто менаџера каже да је током претходног периода напредовало.

На то су утицали бројни фактори, попут чињенице да менаџери имају веће професионалне мреже за подршку, али и више дана одмора.
С обзиром на то да је лето у току, постоје неколико ствари које менаџери могу да ураде како би помогли члановима својих тимова да „напуне батерије“ и успешно се врате послу, пише портал Менаџер.
Штедња илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Шта је Паретово правило штедње и како да га употребите

Активно подржавајте људе да узму слободне дане

Објасните људима да одмор треба да искористе да се у потпуности искључе од посла. Покажите то на властитом примеру. Узмите неколико слободних дана и објасните свом тиму да за то време нећете бити доступни за посао. Ако у трајању одмора не путујете на неку дестинацију, већ остајете код куће обавезно реците свом тиму и останите при одлуци да се нећете укључивати у посао као да сте отишли на Сејшеле. Тако ћете члановима вашег тима „дозволити“ да ураде исто.

Искористите време проведено ван посла да размислите о вашем менаџерском стилу

Јасно је да се људи осећају веома истрошено. Због тога ће по уласку у хибридни начин рада бити боље позиционирани они менаџери којима је важније како се њихови запослени осећају, а не колико су продуктивни. Можда ће овакав прелазак на емпатично лидерство бити стран за старије чланове менаџмента, па могу да крену с једноставним и конкретним потезима попут започињања разговора интересовањем за здравље запосленог, или, још боље, о томе како запослени успева да балансира између пословног и приватног живота.
Оно што је од суштинске важности јесте активно слушање суговорника. Такође, флексибилан приступ је веома битан. Подржавајте људе да приступе радном дану на нелинеарни начин, тако што ће оставити довољно слободног времена за децу, кућне љубимце. И фитнес може да помогне људима да поврате осећај стабилности.

Посветите више времена обукама

Ако је посао у вашој индустрији спорији током лета, то је сјајна прилика да заиста подстакнете свој тим да максимално искористи доступне могућности за учење и развој професионалних вештина. Разговарајте с њима о неким обукама које су вама биле занимљиве, посебно онима које се фокусирају на вештине везане за заштиту и одржавање менталног здравља.
Бизнисмен - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Зараде америчких директора 299 пута веће од радничких

Оснажите људе

Бројни компјутерски алати помажу запосленима да остану у контакту, али такође нуде и увид базиран на подацима који могу да им помогну да се искључе и фокусирају на здравље и личне приоритете. С обзиром на то да су током лета дани дужи, подсетите своје запослене да искористе могућности које им ови алати пружају, и да више времена проводе напољу.

Будите транспарентни у вези с повратком у канцеларије

Ниједна компанија нема све тачне одговоре везане за креирање идеалног хибридног пословног окружења. Осигурајте да су сви запослени обавештени не само о свим одлукама које доноси менаџмент, већ и о томе како се доносе одлуке, како би видели да компанија узима у обзир потребе запослених. Овог лета ово питање ће бити на уму сваког радника – тако да ће отворена, јасна комуникација увелико допринети уклањању свих брига везаних за то.
Пилот - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Који су највише, а који најмање плаћени послови у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала