Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Путин и Си на вези: Јача координација према Авганистану

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином и изразио подршку мерама Русије за осигурање заштите њеног државног суверенитета и безбедности, саопштила је Централна телевизија Кине.
„Само онај који носи ципеле зна да ли му оне одговарају. Који систем одговара Кини и Русији – најбоље од свих ће рећи народи двеју земаља“, изјавио је Си.
Он је нагласио да Русија и Кина, које веже свеобухватно партнерство и стратешка сарадња у новој ери, морају да продубе сарадњу у супротстављању и уплитању, као и да чврсто узму своју будућност и судбину у руке.
„Кина снажно подржава Русију у избору развојног пута који одговара њеним националним карактеристикама, одлучно подржава мере Руске Федерације за осигурање заштите државног суверенитета и безбедности“, нагласио је шеф Кине.

О Авганистану

Говорећи о ситуацији у Авганистану, Си је рекао да авганистанске власти морају да се одвоје од терористичких организација. Према речима кинеског лидера, власти у земљи морају да створе отворену политичку структуру.

„Требало би да спроводе умерену и суздржану унутрашњу политику, да се у потпуности ограде од терористичких организација и одржавају пријатељске односе са свим земљама света, посебно са суседним“, сматра Си.

Истовремено, Централна телевизија Кине преноси да су се председници договорили да јачају координацију о Авганистану.
„Кина је спремна да јача дијалог о Авганистану са Русијом и другим члановима међународне заједнице“, рекао је кинески лидер.
Према подацима кинеског медија, Путин је пристао на предлог колеге да ојачају координацију у вези са авганистанским питањем.
Поглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Кремљ: Терористичка претња из Авганистана висока
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове у време када су америчке снаге почеле са повлачењем.
Милитанти покрета „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) ушли су у Кабул 15. августа без борбе и у року од неколико сати успоставили потпуну контролу над главним градом Авганистана. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала