- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Јоаникије и Порфирије стигли у Подгорицу - Sputnik Србија

„Библијски догађај, преовладао је разум“ - порука из Храма у Подгорици/видео, фото/

Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на Цетињу упркос напетој атмосфери, инцидентима и сукобима у том граду. У раним јутарњим сатима избили су сукоби демонстраната са полицијом. Сузавац је бачен више пута, а бачене су и шок бомбе.
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером су стигли у Цетињски манастир, где је одржан чин устоличења митрополита, после чега су се вратили у Подгорицу, где је одржан свечани ручак.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:30 05.09.2021
Савет за грађанску контролу рада полиције: Коришћени гумени меци, прекомерна употреба хемијских средстава
Савет за грађанску контролу рада полиције Црне Горе саопштио је да је неспорно утврдио да су одређене повреде грађана на Цетињу узроковане дејством гумених метака. Савет је позвао МУП и Управу полиције да због одређених нејасноћа и интереса јавности објави снимак наводног бацања молотовљевог коктела.
Савет је раније оценио да је приликом интервенција полиције, на различитим локацијама, дошло до прекомерне употребе хемијских средстава.
21:50 05.09.2021
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Додик: Ђукановић је доживео пропаст јер је хтео да се обрачуна са српском националном линијом
21:21 05.09.2021
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије на литургији у цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Патријарх и Јоаникије стигли до Цетиња на крилима анђела: Шијаковић одговорио Ђукановићу
21:21 05.09.2021
Српска црква издржала цетињско искушење, шта је следеће? I Спутњик интервју 5. 9. 2021. - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Подкаст
Српска црква издржала цетињско искушење, шта је следеће? I Спутњик интервју
20:45 05.09.2021
Тужилаштво: Катнић на Цетињу био по службеној дужности
Главни специјални тужилац Миливоје Катнић на Цетињу је боравио по службеној дужности, саопштено је вечерас из Врховног државног тужилаштва.
„Због неадекватног, да не кажемо злонамерног, тумачења присуства главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића на Цетињу, обавештавамо јавност да је на основу одлуке, коју је у петак 3. 9. 2021.године донео в.д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић, у Државном тужилаштву организован је посебан режим рада, са којим је, ради координације у раду, обавештен и директор Управе полиције Зоран Брђанин“, саопштило је Тужилаштво.
„У одлуци која је достављена Специјалном, Вишем државном тужилаштву у Подгорици, као и основним државним тужилаштвима на Цетињу, у Подгорици, Котору, Никшићу, између осталог, се наводи да је поводом устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, због потенцијалног ризика који овај догађај носи, неопходно да у просторијама Основног државног тужилаштва на Цетињу бораве Главни специјални тужилац и специјални тужиоци са тимом из Специјалног полицијског одељења, ради праћења догађаја, те могућности да се у радњама појединаца или група остваре законска обележја бића кривичног дела из надлежности Специјалног државног тужилаштва“, наводи се у саопштењу.
Државно тужилаштво ће, како су казали, и поводом дешавања на Цетињу предузети све мере и радње из своје надлежности и покренути поступак против свакога за кога се утврди да је починио кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности, без обзира на функцију, партијску, националну или верску припадност.
20:39 05.09.2021
Жељка Цвијановић: Добро је што на Цетињу није обесмишљена вера
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је добро што у Црној Гори нису успели покушаји да се осујети један тако свечани и узвишени чин какав је устоличење митрополита црногорско-приморског.
„Добро је и то што није обесмишљена вера, већ само политика којом управља мржња“, истакла је Цвијановић.
Жељка Цвијановић је рекла да свако нормалан жели што пре да заборави немиле сцене које су се догодиле током нереда на Цетињу.
О изјавама Бакира Изетбеговића, који је упутио низ увреда на рачун СПЦ, црквених великодостојника и верника, Цвијановић је рекла да је то само још један доказ његовог радикализма и екстремизма.
„Од човека који Србе назива „лошим народом“, српске политичаре „геноцидашима“, а онда напада и вређа СПЦ, не можете очекивати ни суживот ни да гради заједничку државу. Искрено, ми то и не очекујемо, као што и они не треба да очекују да Срби, па и Хрвати прихвате да се под плаштом неке кобајаги функционалности од БиХ прави муслиманска држава. То је реалност“, констатовала је Цвијановић.
20:08 05.09.2021
На Цетињу мирно
На Цетињу је вечерас мирно. На градском тргу је тихо и ништа не указује на немиле сцене које су се одиграле на овом простору јуче и јутрос. Полиције је много мање него у поподневним сатима, и сада је само једно возило у близини Цетињског манастира.
Комуналне службе су очистиле Трг и уклониле део каменица и остатке од каписла сузавца који се и даље осећа у ваздуху. Грађани шетају, отворени су локали и ситуација се нормализовала, на води РТЦГ.
20:02 05.09.2021
Запаљене гуме на барикадама испред Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Црну Гору су чекали тамни сценарио и анархија: Абазовић о покушају да се спречи устоличење на Цетињу
19:21 05.09.2021
Веселин Вељовић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Поднета кривична пријава против Ђукановићевог саветника
19:15 05.09.2021
На Цетиње је стигао и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
СРБИЈА
Дачић: Ухапсити Чанка и забранити му улазак у Црну Гору
18:22 05.09.2021
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Патријарх Порфирије: Срећан сам али и ужаснут - претила је и снајперска пушка
17:56 05.09.2021
Хрватска: Помно пратимо шта се догађа у Црној Гори
Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да помно прати догађања у Црној Гори, да осуђује сваки облик насиља и нада се мирном окончању напетости.
Министарство је поводом актуелне ситуације у Црној Гори повезане са устоличењем митрополита црногорско-приморског позвало на решавање проблема дијалогом и изразило наду да тренутна ситуација неће имати негативан утицај на положај хрватске заједнице у тој земљи.
Хрватско министарство истиче да од свих политичких актера у Црној Гори очекује да сва питања са којима се у овом тренутку суочава црногорско друштво решавају у европском духу кроз инклузиван и конструктиван политички дијалог.
16:45 05.09.2021
Историчар: Напад на СПЦ кобна грешка Мила Ђукановића
Историчар Предраг Марковић - Sputnik Србија
Историчар Предраг Марковић оценио је да је напад на Српску православну цркву кобна грешка председника Црне Горе Мила Ђукановића те да би, да то није урадио, владао вечно.
Поповић сматра да је Ђукановића обузела манија величине и да је „желео да постане црногорски Свети Сава, односно, оснивач државе, нације и вере истовремено“.
„Нико не може да се објасни понашање Ђукановића и његово одвајање од реалности, а верујем да ће то остати историјско питање зашто је Ђукановић ударио на СПЦ“, рекао је Марковић.
Он је навео да су, с друге стране, дешавања на Цетињу показала да је СПЦ прави наследник европских вредности у Црној Гори.
„СПЦ је својим питомим ставом и здраворазумским реаговањем показала да је на нивоу задатка. С друге стране, противници устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу показали су изразито низак цивилизацијски ниво, па су чак и западне амбасаде, које су им традиционално наклоњене, морале да протестују против њиховог понашања“, рекао је Марковић.
Према његовим речима, то није борба против СПЦ, већ против хришћанства, а већина грађана Црне Горе су не само Срби већ и верници СПЦ.
„Нико у Подгорици није сахранио свог ближњег у присуству свештеника „црногорске православне цркве“. Када су у питању озбиљне ствари, грађани се окрећу искључиво СПЦ“, закључио је Марковић.
16:14 05.09.2021
Долазак патријарха Порфирија на Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Специјалац испред Цетињског манастира: Поштовање за светињу и у најтежем тренутку /видео/
15:54 05.09.2021
Црна Гора послала поруку да је озбиљна држава и да је јача од сваког појединца
Црна Гора је послала поруку да је озбиљна и држава владавине права и да неће калкулисати са оним што је заштита права и интереса грађана, казао је посланик Демократа Момо Копривица. Он је на конференцији за новинаре Демократске Црне Горе рекао да је држава обезбедила основно поштовање људских права и право на слободу вероисповијести.
Он је рекао да је Црна Гора доказала да је јача од било ког појединца или лица који су, како је казао, покушали да изврше пуч и на тај начин суспендују вољу грађана и оно што представља правни поредак.
15:48 05.09.2021
Лекарску помоћ затражило 60 особа на Цетињу
Хитна помоћ на Цетињу је од јуче поподне, када су избили сукоби комита и полиције на протесту против устоличења митрополита Јоаникија, прегледала 60 особа.
Помоћ је, како су навели, тражило 30 цивила, који су након прегледа пуштени на кућно лечење, преноси РТЦГ.
Прегледано је и 30 припадника Министарства унутрашњих послова, од којих су четворица транспортована у Општу болницу.
Директор Опште болнице „Данило Први“ на Цетињу Владимир Павићевић казао је да су осим службеника полиције, у болници прегледане још три особе.
15:40 05.09.2021
Веселин Вељовић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Ђукановићев саветник код тужиоца због напада на полицију на Цетињу
15:30 05.09.2021
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Кривокапић: Држава је одбрањена
14:41 05.09.2021
Свечани ручак у подрумима „Плантаже 13“ - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Ексклузивне фотографије: Свечана атмосфера и вино у част митрополита, завршена посета патријарха
13:58 05.09.2021
Завршена свечаност: Јоаникије, Порфирије, Кривокапић и министри напустили Храм у Подгорици
Патријарх српски Порфирије, митрополит Јоаникије и председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић и део министара из његове Владе напустили су Храм Христовог васкрсења.
Митрополит Јоаникије је у Храму у Подгорици примио честитке од црквених веродостојника, који су дошли на његово устоличење.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала