Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Лавров: Спремни смо да подржимо нову владу Авганистана, под једним условом

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Русија је спремна да подржи нову владу Авганистана уколико она буде максимално представљала авганистанско друштво, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Желимо да подржимо процес формирања владе која ће представљати читав спектар авганистанског друштва, укључујуће и талибане (терористичка организација забрањена у Русији) и друге етничке групе, не само Паштуне. Ту су Узбеци, Хазарејци, Таџици“, рекао је министар.
На питање новинара у Санкт Петербургу да ли је Русија добила позив на догађаје поводом објављивања састава владе Авганистана, шеф руске дипломатије је истакао да само таква инклузивна влада може да осигура стабилан прелаз ка новом животу авганистанских суседа.
„Ако се то догоди, верујем да ћемо са задовољством учествовати у таквој церемонији заједно са другим позваним земљама које утичу на ситуацију у овој земљи“, рекао је Лавров.
Москва на све могуће начине подстиче представнике талибанског покрета да испуне обећање да ће формирати владу, додао је.
„На афганистанском народу је да одлучи којим ће путем земља кренути. Једино што желимо је да позовемо наше афганистанске суседе да процес учине свеобухватним, како би у њега биле укључене све етничке и политичке групе у земљи. Талибани, који су сада дошли на власт након што је председник Гани побегао, саопштили су да ће формирати управо такву владу. На сваки могући начин их охрабрујемо да то учине. Надам се да ће тако и бити“, нагласио је дипломата.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности.
Један од лидера и преговарача талибана Мула Абдул Гани Барадар (С)  - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Криза у Авганистану
Оснивач талибана на челу нове владе у Авганистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала