- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинески гигант избегао банкрот

© AP Photo / Andy WongКомпанија Евергранде била је један од највећих грађевинских инвеститора у Кини
Компанија Евергранде била је један од највећих грађевинских инвеститора у Кини - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Кинески гигант „Евергранде“, коме је претио колапс, постигао је договор о делимичном измирењу дуговања, чиме је избегнута велика криза не само у тој компанији. „Евергранде“ је договорио да плати камате на неке од својих обвезница, док је кинеска Централна банка убризгала новчану инјекцију на банкарско тржиште узнемирено могућим колапсом.
Утицај „Еверграндеа“ на кинеску економију толики је да је његов колапс могао да доведе светска тржишта деоница и обвезница до кризе неплаћања, пише Ројтерс.
Многе финансијске институције повезане су са „Еверграндеом“ кроз директне зајмове и индиректна учешћа у њима, док неиспуњене обавезе могу да доведу до распродаја на тржишту високих приноса.
Како би умирила инвеститоре, Народна банка Кине убризгала је 90 милијарди јуана (14 милијарди евра) у банкарски систем, сигнализирајући подршку тржишту које се суочава са највећим реструктурирањем дуга у историји те државе.
„Евергранде“ покушава да избегне измирење великог броја обавеза које доспевају на наплату ове недеље, а главна ћерка фирма „Хенгда рил естејт груп“ саопштила је да је кроз директне преговоре „решила“ каматни купон на обвезницу са роком доспећа у септембру 2025. којој је камата била 5,8 одсто.
Компанија би до сутра требало да плати 232 милиона јуана (36 милиона долара) камате на обвезницу, израчунао је Си-Би-Ес њуз.
„Хенгда“ није поменула друге притискајуће дугове „Еверграндеа“, не објашњавајући шта то значи за 83,5 милиона долара дуга по основу камата на обвезнице које доспевају у четвртак. Није објашњено ни шта је са 47,5 милиона долара који доспевају на наплату следеће недеље.
Председник „Еверграндеа“ Хуи Ка Јуан саопштио је да ће та компанија „изаћи из најмрачнијег момента“.
Компанија „Евергранде“ некада је била највећа кинеска компанија у области изградње некретнина, а дугује око 300 милијарди долара, углавном инвеститорима.
Брокери у Америчкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Може ли слом кинеског дива некретнина да заљуља светско тржиште
Мапа развојних пројеката компаније „Евергранде“ у Кини - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Кинеском гиганту прети колапс, директор се обратио запосленима
Пекинг, Кина - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Кинески гигант грца у дуговима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала