- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Једноставан тест открива да ли акумулатор слаби

CC0 / Pixabay / Мотор аутомобила
Мотор аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Проблеми са акумулаторима моторних возила спадају међу најчешће интервенције помоћи на путу. Циклуси пуњења и пражњења, старост акумулатора - на крају све то резултује кваровима. Како проверити стање акумулатора?
То можете да учините једноставним тестом. Паркирајте аутомобил у мраку испред неког зида, а затим искључите мотор и укључите кратка светла. Ако светло након кратког времена почне да тамни, то је показатељ да акумулатор слаби.
Наравно, акумулатор увек можете проверити и волтметром, али он није чест део алата и уређаја у просечном домаћинству.
Посебно треба водити рачуна приликом закључавања возила да вам не остане укључено светло у унутрашњости возила, преноси Б92.

Колико је потребно да се акумулатор испразни?

Акумулатори мањег капацитета код, на пример, бензинских мотора ако преноће са укљученим осветљењем путничког простора могу да се испразне до нивоа да сутрадан више није могуће покренути мотор, што је заправо и најчешћи проблем.
Најчешће се ово дешава код акумулатора који су старији од две године - због већег броја циклуса пуњења и пражњења смањен им је капацитет.
Старија возила су најчешће опремљена само једном сијалицом путничког простора од 5W, али новија понекад имају и до три секције осветљења у разним деловима путничког простора, што знатно повећава број сијалица, односно потрошача, па их уместо једне често буде пет, што може старијем акумулатору представљати озбиљан проблем.
Проблеми са стартовањем мотора могу да наступе при повратку у возило већ након петог сата рада ових сијалица у стању мировања аутомобила. Остаће нешто струје у возилу за мање потрошаче, али то је недовољно да "упалимо" мотор.
Овај тип проблема се најчешће догађа возачима ако се врата возила у потпуности не затворе након изласка или возач укључи унутрашњу расвету преко прекидача по завршетку вожње како би нешто прочитао, па после тога напусти возило, а прекидач не врати у положај за аутоматско искључивање. Затим изађе из возила, очекујући да ће се унутрашња расвета сама искључити.
Уколико је светло било укључено предвече, следећи контакт са возилом обично буде тек наредног дана ујутру. У том случају, возач ће бити затечен јер возило не реагује на даљински кључ, што је знак да се акумулатори испразнио.
Многа возила, кад се закључају, имају функцију "софт" гашења унутрашње расвете од две до десет секунди након закључавања возила, а нова возила углавном чак и у случају отворених врата гасе светла за десетак минута.
Ако имате старији модел, није лоше сачекати након затварања возила да се светла угасе.
Пре тога, свакако преконтролишите да ли сте искључили све потрошаче струје у возилу, од спољних до унутрашњих светала, као и потрошаче које сте евентуално повезали на прикључак од 12V.
Половни аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Нови прописи: Велика промена код куповине и продаје половних аутомобила у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала