- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Афрички сој вируса корона прети свету: Потребна нова генерација вакцина

© AP Photo / Binsar BakkaraВакцинација против вируса корона
Вакцинација против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Афрички сој корона вируса, који је добио назив омикрон, могао би да „заобиђе“ имунитет који стварају актуелне вакцине. Због тога би требало направити нове, вакцине друге генерације, засноване на новој мутацији ковида 19, од које ће штитити људе знатно више него постојеће.
Нови сој корона вируса Б.1.1.529 који је откривен у Африци забринуо је свет, јер стручњаци страхују да може да буде најгори до сада пошто има 32 мутације на шиљку тј. спајк протеину, због чега би могао да „заобиђе“ имунитет који пружа вакцина и брзо се прошири међу људима.
Новим сојем у Јужноафричкој Републици је заражено укупно 77 људи. Откривен је и код четири особе у Боцвани, једне у Израелу, која је тамо дошла из Малавија, и једне у Хонг Конгу, која је тамо доспела из Јужне Африке. Регистрован је и у једној европској земљи, Белгији, чији премијер га је назвао „ковидом-21“.

Афрички сој призива нове вакцине

Вирусолог Нада Куљић Капулица предочава да велики број мутација на шиљку може да доведе до тога да нови сој „заобиђе“ имунитет створен вакцинацијом, зато што је већина вакцина направљена тако да реагује на „оригинални“ шиљак.
„То је као кључ и брава. Ако се промени шиљак, кључ неће моћи да откључава браву. Неће одговарати и избегаваће је. Онда ће вирус да уђе, даље ће инфицирати, јер вакцина неће моћи да га заустави. У том случају вакцину треба мењати тако да одговара новој мутацији“, објашњава Нада Куљић Капуљица за „Спутњик“.
Како појашњава, мењање вакцине значи да је потребно развити нове вакцине, друге генерације, засноване на новом соју, односно мутираном шиљку вируса:
„Ако дође до тога да треба да се прими нова вакцина, она неће сметати људима који су примили претходне. Као што се ради код грипа. Дође други вирус следеће године, узме се тај који се појавио, размножи се у јајима и прави се нова вацкина с новим сојем вируса“.
С њом се слаже епидемиолог Радмило Петровић, који напомиње да ће вакцине друге генерације пружати људима виши степен заштите од новог соја него оне које тренутно постоје.
„У сваком случају ће вакцина штитити, само неће штитити 85, 90 одсто, већ 60, 70 одсто. Без обзира колико се мења вирус, вакцина ће штитити, само мањи проценат људи. Никако не може да се елиминише то. С обзиром на то колико се вирус мења, део популације који је вакцинисан биће и даље заштићен“, образлаже Петровић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАктуелне вакцине ће мање штитити људе од афричког соја. Зато су потребне нове.
 Вакцинација  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Актуелне вакцине ће мање штитити људе од афричког соја. Зато су потребне нове.

Вакцинисање планете – једино решење

Иако сматра да ће друга генерација вакцина бити направљена брже него садашња, због искуства које су до сада стекли стручњаци, Петровић прогнозира да ће нови сој продужити трајање пандемије и примену епидемиолошких мера.
„Цела Европа да се вакцинише, неће бити безбедна нити ће спречити пандемију док имамо Африку, која није ни два, три одсто вакцинисана. Вирус ће да опстане тамо, у невакцинисаним земљама, где ће даље да мутира. Борба против пандемије биће успешна само ако се вакцинише цела планета“, истиче Петровић.
Због новог соја, СЗО је данас одржала хитан састанак, Велика Британија је привремено забранила летове из шест афричких земаља: Јужне Африке, Намибије, Лесота, Боцване, Зимбабвеа и Есватинија (Свазиленда), а Израел је на списак додао и Мозамбик. Уз то, Европска комисија предложила је обуставу ваздушног саобраћаја из региона јужне Африке.
Ипак, СЗО је после састанка поручила државама да не реагују брзоплето уводећи ограничења путовања због новог соја, већ да предузму „научни приступ заснован на процени ризика“. На састанку је речено да ће бити потребно неколико недеља да би се утврдило колика је могућност преношења новог соја и колико су вакцине и терапија ефикасни против новог соја.
Откривање афричког соја утицало је чак и на крипто-тржиште: биткоин је данас пао за готово осам одсто, јер су инвеститори почели да се ослобађају ризичне имовине у корист сигурних уточишта, као што су државне обвезнице, јен и долар.
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
ДРУШТВО
СЗО се огласила после хитне седнице због новог соја короне
Израда брзих тестова за вирус корона у лабораторији Сколково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Супермутирајући сој короне под лупом – шта се досад зна о Б.1.1.529
Путнички авион Ербас А 321 - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
ДРУШТВО
ЕК ће предложити обуставу ваздушног саобраћаја из Јужне Африке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала