- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Стазама наших предака“: Јачање традиционалних руско-српских веза

© Sputnik / Стефан ЂурићИзложба „Стазама наших предака“ у Руском дому
Изложба „Стазама наших предака“ у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Изложбом фотографија „Стазама наших предака“ данас су у Руском дому у Београду представљене школе из унутрашњости Србије у којима се учи руски језик и које негују српско-руске културолошке везе. Уз то, ђаци тих школа су играњем, певањем, рецитовањем и глумом на руском и српском језику обележили руски празник Дан мајки.
Фотографије приказују како те, махом сеоске школе изгледају данас у односу на некада и места у којима се налазе. Руски је у већини тих школа други страни језик, али има и оних у којима се учи факултативно. Изложбом је представљено 17 школа, a њихови ученици извели су програм посвећен теми „мајка“. После Руског дома, изложба ће се селити у места из којих су школе.
© Sputnik / Стефан ЂурићЂаци су током манифестације извели коло
Ђаци су играли током манифестације извели коло - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Ђаци су током манифестације извели коло

Српске школе уче руски језик

Јована, Елена и Филип из основних школа „Аца Алексић“ из Александровца и „Таковски устанак“ из Такова казали су да су се за манифестацију припремали две недеље и да се осећају предивно због учествовања у програму:
„Стварно нам је драго што учествујемо у овоме. Припремали смо се доста. Веома смо срећни што смо дошли овде да учествујемо. Имамо малу трему, али баш смо узбуђени“.
© Sputnik / Стефан ЂурићУченици су певали на руском и српском језику
Ученици су певали на руском и српском језику - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Ученици су певали на руском и српском језику
Целокупну манифестацију, уз подршку Руског дома, организовали су Савез КОС, чији оснивачи су и чланови удружења „Кснија-руски језик” из Чачка, српско-руско-белоруско удружење „Слово СРБ” из Александровца и „Свет ББ” из Бајине Баште.
„Циљ је да се прикажу те школе, да се промовишу деца и њихово знање, како бисмо их на тај начин подржали да наставе да уче руски језик. Треба да се покаже колико је јака веза између Србије и Русије. Данас смо се окупили због Дана мајки, а Срби ће ускоро да славе Детињце, Материце и Оце. То је све предбожићна атмосфера, у којој треба да јачамо породицу, а потом и братске везе“, рекла је заменица председника Савеза КОС Ксенија Радојичић за „Спутњик“.
© Sputnik / Стефан ЂурићЂаци су одглумили одломак из „Ане Карењине“
Ђаци су одглумили одломак из „Ане Карењине“ - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Ђаци су одглумили одломак из „Ане Карењине“
Председница Савеза КОС Катарина Петковић додала је да је још један циљ пројекта „Стазама наших предака“ промоција културне баштине Србије и Русије, односно српског и руског народа:
„Изложба је везана за Дан мајки, с обзиром на то да су мајке спона свега тога некада и сада. Оне су спона која је везивала те стазе и која је давала будућност коју имамо“.
© Sputnik / Стефан ЂурићКатарина Петковић и Ксенија Радојичић из Савеза КОС
Катарина Петковић и Ксенија Радојичић из Савеза КОС - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Катарина Петковић и Ксенија Радојичић из Савеза КОС

Сертификат за прво рођено дете

Заменик директора Руског дома Eвгенијe Дјомин истакао је да у Београду постоји традиција да се првом детету рођеном на Дан мајки поклони сертификат који омогућава власнику да бесплатно похађа све образовне програме Руског дома и да је тако било и ове године.
© Sputnik / Стефан ЂурићСвојих пет минута имали су и најмлађи
Својих пет минута имали су и најмлађи - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Својих пет минута имали су и најмлађи
Координатор Руског балканског центра у Београду Денис Круглов казао је да му је драго што се на овај начин промовише руски језик, који се у последње време активно изучава широм Србије.
„Руски балкански центар се увек радује оваквим догађајима и покушава да помогне колико и на који год начин може, јер сматра да је изучавање руског језика врло важно за омладину, пошто јој даје могућност да настави образовање у Русији“, напоменуо је Круглов.
Бразилски пијаниста Пабло Роси - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Солистички концерт пијанисте Пабла Росија у Руском дому
Изложба Номади руског уметника Александра Дмитријева - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Изложба „Номади“ уметника Алексеја Дмитријева у Руском дому
Поводом 75. година од почетка Нирнбершких суђења у Галерији Руског дома отворена је историјско-документарна изложба „Да се не заборави!“. Поставку су припремили Руско историјско друштво, Фондација ,,Историја отаџбине“ и Федерална архивска агенција Руске Федерације. - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
СРБИЈА
Руски дом: У оквиру форума „Сећање на победнике“ отворена изложба „Да се не заборави!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала