- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Није ти ово Америка, богата девојко, невољо велика...“

© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићРодион Куруц
Родион Куруц - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Родион Куруц, летонски кошаркаш, био је прошле године део америчког супертима од кога се очекивало да буде првак и себе као да је видео већ у тој улози, али су се ствари окренуле, како то обично бива у НБА лиги и брзо је остао без ангажмана. Руку му је пружио Партизан, заједно са тренером Жељком Обрадовићем кога Куруц, како сам каже – не разуме.
Летонац рођен 1998. године у малом летонском граду Цесису већ као младић је показао велики таленат и предвиђана му је значајна каријера, што је и постало очигледно када је 2015. године из матичне Риге прешао у Барселону.
Балтички дух му је омогућио три године боравка у престоници Каталоније после чега је уследио одлазак у Америку, у екипу Бруклин Нетса, која га је 2018. изабрала као 40. пика друге рунде драфта.
Готово је одмах постао стартер, просечно је проводио 20 минута по утакмици на терену и успео да упише своје име у ред квалитетних европско кошаркаша, али је у потоњим сезонама остао само сенка тог играча.
Преко Хјустона и Милвокија вратио се у Европу – не у Барселону која је имала права на њега, већ у Партизан, који је прошлог лета преузео најтрофејнији тренер на Старом континенту и без сумње највећи кошаркашки ауторитет на свету.
„Много је другачије него у Америци, нисам овако тренирао три или четири године. Тренер је рекао да су ово практично једине праве припреме које ћемо имати, због тога морамо да радимо што је више могуће да би нам било лакше у сезони. Нисам овако тренирао бар три године, осећам се као када сам имао 16, 17 година“, навео је Куруц по доласку у Партизан.
Три месеца касније – Куруц није играч каквог је Партизан очекивао, у одбрани јесте одличан, али у нападачким акцијама готово да не постоји, нема ни шута са дистанце какав је у црно-белом дресу приказивао његов земљак Давис Бертанс, нити некаквог лепршавог НБА стила који је повремено умео да демонстрира у Америци.
Током шест мечева у АБА лиги просечно је убацивао 5,8 поена и имао два скока уз индекс 5,2 што је више него недовољно за момка који је у Америци за три проведене године зарадио нешто више од пет милиона долара.
Још горе – у Еврокупу је наступио три пута уз 3,7 поена и 1,7 скокова по мечу, за укупан индекс корисности од 4,7.
Прилику да српској публици прикаже шта заправо уме имао је у дресу Летоније против Србије, на старту квалификација за Европско првенство.
„Још не разумем шта тренер жели од мене на терену. Дешавају се ситуације када причамо на тренинзима, али и даље не разумем све. Надам се да хоћу једног дана. Чуо сам информацију да је то његов метод рада, да жели да едукује играче како би знали у сваком тренутку шта би требало да раде на терену. Могу да играм јаку одбрану, да погађам шутеве, да стварам акције за моје саиграче, да се борим испод коша, да крадем лопте. Могу све. Само што ми је јаснија улога коју имам у репрезентацији него у тиму“, рекао је збуњени Куруц.
А улога у репрезентацији је била таква да је меч завршио са шест поена за нешто више од 21 минута проведеног на паркету уз четири промашена шута за три и пет прекршаја, од чега је последњи стигао у финалном минуту, потпуно нерезонски далеко од коша свог тима.
Да нешто са њим не штима било је евидентно и у утакмици Еврокупа против Лијеткабелиса када је остављен на клупи, а потом је Обрадовић отворено на конференцији за медије рекао да су наступ на том мечу могли да добију само играчи који су то заслужили на тренингу.
Вратимо се на почетак – Куруц је по доласку рекао да никада није присуствовао тренинзима какве држе Обрадовић и његов стручни штаб, али је изгледа и три месеца мало да се на то навикне. Или је баш навикао на Америку.
Али...
Није ти ово Америка,
Богата девојко, невољо велика,
Нисам ја господар челика,
Није ти, љубави, ово Америка...“
Жељко Обрадовић – тренер Партизана - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
СПОРТ
Научио је Алекса, научио и Раде – да ли ће и медији? /видео/
Жељко Обрадовић и Раде Загорац - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
СПОРТ
Жељков изазов – ко сме да не одговори?
Жељко Обрадовић – тренер Партизана - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СПОРТ
Кад се велики Жељко ухвати за главу: „Рекао сам им, ово нема нигде у Европи!“ /видео/
Тренер КК Партизан – Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СПОРТ
Сва лепота српске кошарке кроз неколико урлика /видео/
Жељко Обрадовић – тренер Партизана - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СПОРТ
„У Европи је мало другачије...“: Американци упознали „страшног Обрадовића“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала