- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Криптовалуте у српском Закону: Како решити проблем опорезивања дигиталне имовине

CC0 / Pixabay / BenjaminNelan / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Иако је пословање с дигиталном имовином у Србији ове године уређено Законом, систем опорезивања треба да се унапреди кроз праксу, јер, по прописима, грађани морају да сами обрачунавају порез, а могу да имају и компликације ако преко страних мењачница тргују криптовалутама. Експерти зато препоручују оснивање регистра власника дигиталних новчаника.
Закон о дигиталној имовини ступио је на снагу у Србији 29. јуна ове године. Њиме су дефинисани основни појмови, попут виртуелних валута и дигиталних токена, и област издавања, трговине и пружања услуга повезаних са дигиталном имовином у нашој земљи. Одређен је и порез: приликом трговања плаћа се намет од 15 одсто на капиталну добит.
Надзорни органи одређени Законом су Народна банка Србије и Комисија за хартије од вредности.

Српски прописи о дигиталној имовини

Душан Ромчевић, менаџер регулаторних и правних послова Иницијативе „Дигитална Србија“, који је водио радну групу Комисије за хартије од вредности за израду Закона о дигиталној имовини, истиче да је најважније да је правним оквиром утврђено да је пословање везано за дигиталну имовину легално, јер је тако уклоњена свака недоумица о законитости поседовања криптовалута.
Он за „Спутњик“ предочава да прописи у Србији нису превише либерални нити конзервативни тј. да је нађено средње решење, према којем је пословање с дигиталном имовином дозвољено, али регулисано, а које тек треба да се покаже у пракси.
Када је у питању плаћање пореза, постоје два пута: један за крипто-ентузијасте који самостално тргују криптовалутама и воде рачуна о плаћању пореза и документацији коју треба да подносе, а други за оне који послују преко пружаоца услуга, ког користе као свог брокера и који може да им да потребну документацију.
„Постоје једноставније и сложеније ситуације. Најједноставније решење је куповина код домаћег пружаоца услуга, односно неког ко је у процесу добијања дозволе и послује у складу са Законом. Он издаје потврдe и рачунe које признаје Пореска управа. Ако су ваша средства код страног пружаоца услуга и њима сте трговали на децентрализованој мењачници, ствар се мало компликује и може да вам затреба порески саветник“.
© Depositphotos.com / ScharfsinnГлавни проблем с којим се грађани Србије с дигиталном имовином тренутно суочавају је самостално обрачунавање пореза.
Човек држи телефон са приказивањем курса биткоина - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Главни проблем с којим се грађани Србије с дигиталном имовином тренутно суочавају је самостално обрачунавање пореза.
Како каже, главни проблем с којим се грађани Србије с дигиталном имовином тренутно суочавају је самостално обрачунавање пореза:
„Људи који се баве дигиталном имовином у Србији нису навикли да порез ту мора да се плати, посебно како обрачунавање капиталне добити није једноставно – које су трансакције обављене, шта је купљено, шта је продато, у ком периоду, шта може, а шта не може да се одбије или пренесе... Ипак, према информацијама којима располажем, Министарство финансија намерава да развије и поједностави порески оквир у погледу дигиталне имовине“.

Регистар власника дигиталних новчаника

Пошто трансакције обављене путем блокчејн технологије могу да се виде ако се зна ко је власник ког дигиталног новчаника, улагач у криптовалуте и блокчејн пројекте Михајло Попеску предочва да би проблем обрачунавања пореза могао да буде решен тако што би државе направиле своје регистре власника дигиталних новчаника, помоћу којих би саме обрачунавале тај порез.
„По први пут треба да пријавим порез на крипто-добит и сад морам да нађем софтвер који ће да обради све трансакције које сам до сада обавио и каже који износ треба да платим. Сматрам да Србија не треба да има порез на криптовалуте из два разлога: један је да бисмо привукли огроман страни капитал, а други је да бисмо омогућили нашим грађанима да зграбе шансе које тренутно постоје на крипто-тржишту, где релативно брзо може да се доста заради“, истиче Попеску.

Србија у односу на Европу

Он додаје да се Велика Британија мање меша у пословање с дигиталном имовином од Србије. Рецимо, британске пореске власти не потражују рачун од куповине криптовалута, а домаће траже.
„Ако сте појединачни инвеститор, плаћате порез на капиталну добит. Ако вам трговање криптовалутама није примарна делатност, а имате огроман број трансакција у току дана, добит из прихода сматра се вашим личним приходима и тако се опорезује, постоји прогресивна каматна стопа. На крају дана је на вашој савести да пријавите тачан износ пореза“, каже Попеску.
© Sputnik / Стефан ЂурићРомчевић и Попеску учествовали су у Блокчејн правној радионици, првом делу четвртог Српског блокчејн самита, одржаној у среду 1. децембра у Београду.
Ромчевић и Попеску учествовали су у Блокчејн правној радионици, првом делу четвртог Српског блокчејн самита, одржаној у среду 1. децембра у хотелу „Зира“ у Београду.  - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Ромчевић и Попеску учествовали су у Блокчејн правној радионици, првом делу четвртог Српског блокчејн самита, одржаној у среду 1. децембра у Београду.
С друге стране, Ромчевић напомиње да су српски прописи повољнији од европских на пољу прикупљања капитала за пословни подухват путем издавања дигиталних токена, али сматра да би Србија направила добар потез ако би оне које тргују дигиталном имовином или хатријама од вредности ослободила пореза бар у току прве две године пословања.
„Иако је Закон усвојен, ми немамо ниједног лиценцираног пружаоца услуга. Имамо лица која послују у складу са Законом, која су у процесу добијања дозволе, али још увек није издата ниједна дозвола. Тек када дозволе буду издате, видећемо које су тачно правне ‘шупљине’ које треба попунити и тек тада ће систем заживети онако како је замишљено“, закључује Ромчевић.
Ромчевић и Попеску учествовали су у Блокчејн правној радионици, првом делу четвртог Српског блокчејн самита, одржаној у среду 1. децембра у хотелу „Зира“ у Београду. Конференција је окупила домаће стручњаке и крипто-ентузијасте који су говорили о законским и пореским оквирима, проблемима и приликама везаним за дигиталну имовину.
Закон о дигиталној имовини и Закон о извршењу и обезбеђењу омогућавају извршавање принудне наплате дигиталне имовине  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Одржана Блокчејн правна радионица: Како прописи у Србији утичу на дигиталну имовину
Српски блокчејн самит - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Српски блокчејн самит: Конференција о крипто-свету окупља светске стручњаке у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала