- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Шахмат”, „Абакан”: Најбоље премијере руског наоружања у 2021. години

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПрототип новог лаког тактичког једномоторног борбеног авиона пете генерације „Шахмат“
Прототип новог лаког тактичког једномоторног борбеног авиона пете генерације „Шахмат“ - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Упркос пандемији вируса корона, протекла година остаће упамћена по низу премијера перспективног руског домаћег оружја. Према мишљењу експерата, највећи одјек у Русији и иностранству било је представљање руског ловца пете генерације „Шахмат”(Су-75).
Осим Су-75 на ранг листи топ пет достигнућа су и извиђачко-ударна беспилотна летелица „Термит”, митраљез за пилоте и специјалце из концерна „Калашњиков”, нестратешки противракетни одбрамбени систем „Абакан” и инжењерски систем за даљинско минирање „Земљеделије”.

Озбиљан корак за будућност

Шира јавност је први пут сазнала за пројекат „Шахмат” у другој половини јула, када је одржан Међународни авио-космички салон 2021.године у граду Жуковски у Московској области. Средином новембра, ловац је представљен у Дубаију на међународном авио-салону „Дубаи ершоу 2021”.
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаНови руски борбени дрон „Термит”
Нови руски борбени дрон „Термит” - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Нови руски борбени дрон „Термит”
Конструктори компаније „Сухој” развили су ловца на сопствену иницијативу. „Шахмат” је првенствено предвиђен за извоз у стране земље, али се може испоручити и Ваздушно космичким снагама Русије.
Први пробни лет је предвиђен за 2023.годину. Уједињена ваздухопловна корпорација очекује да ће у наредних петнаест година бити произведено око триста нових авиона овог типа. Склапање првих примерака „Шахмата“ организовано је у фабрици у граду Комсомољск на Амуру. У будућности нова летелица производиће се у две варијанте – као двосед, али и као беспилотна летелица.
Су 75 као и Су-57 припада петој генерацији војних авиона, али је „Шахмат“ доста мањи и разликује се по присуству једномоторног погона. Међутим, упркос скромнијој величини и тежини руски конструктори намеравају да „Шахмату“ обезбеде озбиљне борбене квалитете.
Летелица треба да постане носилац солидног ракетног и бомбашког наоружања и малих дронова. Носивост „Шахмата“ износиће 7.400 кг, са дометом од 1.500км, док ће домет лета без додатних резервоара за гориво биће најмање 2.800 км, а брзина до 1,8-2 маха.
Ловац ће бити опремљен радарском станицом са активном фазном антенском решетком. Уграђена опрема авиона омогућаваће истовремено гађање шест ваздушних циљева и праћење до тридесет мета. Цена авиона ће бити знатно нижа од осталих представника пете генерације, укључујући амерички Ф-35.
Оснивач портала“ Милитарy Руссиа“ Дмитриј Корњев у интервјуу за РТ изјавио је да се сама чињеница рада на лаком мултифункционалном ловцу пете генерације може са сигурношћу сматрати „озбиљним кораком за будућност руске ваздухопловне индустрије“.
„Да, до сада смо видели примерак у пуној величини, а руски стручњаци морају да ураде велики део посла, али место на тржишту за овај модел заиста постоји у иностранству и у нашим трупама“, изјавио је саговорник.
„Концепт овог лаког тактичног авиона који је предложила компанија „Сухој“ је толико универзалан да је хипотетички способан да замени готово читаву номенклатуру борбених авиона оперативно-тактичке авијације Русије и других земаља света“, нагласио је Корњев.

Шта све може „Термит“

Јединствену извиђачко ударна летелица хеликоптерског типа, која је добило назив „Термит“ стручњаци су назвали значајним достигнућем у области домаће беспилотне авијације. Дрон је први пут представљен јавности крјем августа на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2021“ на штанду концерна „Калашњиков“.
На војно-техничком форуму Министарство одбране Русије склопило је први споразум са произвођачем о испоруци борбене летелице модела „Термит“ за трупе.
„Термит“ је замисао специјалног пројектантског бироа научно-производног предузећа „Стрела“ која је у саставу руске високотехнолошке компанија „Кронштат“ и концерна Калашњиков, који производи оружје за беспилотне летелице хеликоптерског типа.
Ракета ваздух-ваздух Р-37 РВВ-БД - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Убица“ авиона озбиљна претња: Амерички пуковник оценио ефикасност руске ракете Р-37
Како је раније у ексклузивном интервјуу за РТ изјавио Борис Трунов, шеф специјалног конструкторског бироа „Стрела“, „Термит“ је једини руски војни беспилотни хеликоптер у својој класи. Према његовим речима, платформа је предвиђења за испаљивање невођених и коригованих авионских пројектила.
Стручњак тврди да овај уређај може ефикасно да уништи стационарне и мобилне објекте са познатим координатама. Истовремено, он је у стању да иде у такозвани „слободни лов“, који подразумева потрагу за метама. За што прецизније уништавање непријатељских мета дрон ће ускоро добити ракету С-8Л са ласерском главом за навођење калибра 80мм.
„Мету лоцира оператер. Он је прати, а затим дрон делује самостално – укључују се алгоритми вештачке интелигенције уграђени у логику система управљања оружјем, али истовремено оператер доноси коначну одлуку о лансирању ракете. Захваљујући С-8Л, беспилотна летелица хеликоптерског типа може да уништи појединачне и групне копнене мобилне и стационарне мете“, објаснио је Трунов.

На основу сиријског искуства

Поред „Термита“ у 2021.години концерн „Калашњиков“ је добио нови модел у области малокалибарског наоружања. На форуму „Армија 2021“ представљен је прототип новог митраљеза који ће бити укључен у арсенал пилота и специјалних снага, а такође је предвиђен за извоз. Пројекат се ради на бази аутоматске пушке ППК-20, али у мањим димензијама.
Претпоставља се да ће митраљез постати део носивих залиха за ванредне ситуације (хитне случајеве) - комплет наоружања и специјалне опреме неопходне за преживљавање пилота Ваздушно-космичких снага током катапултирања. Замисао концерна је да повећа способности пилота за самоодбрану.
Како је раније изјавио за РТ директор Дирекције за војно-техничку сарадњу компаније Калашњиков Владимир Онокој, аутомат се развија на основу искуства сиријске операције, током које су руски пилоти након катапултирања, понекад били присиљени а слете на територију коју контролишу банде.
Према речима војног стручњака и пуковника у пензији Виктора Литовкина, ове године је произведен нови противавионски комплекс нестратешке одбране „Абакан“ 98П6Е. „Абакан“ је први пут представљен у иностранству у новембру на авиосалону „Дубаи Аиршоу 2021“.
„Ове године, колико знам, успели смо да направимо озбиљан напредак у његовом развоју. Ово је веома важан пројекат за нашу одбрамбену индустрију у области одбране од балистичких пројеката и других средстава ваздушно-космичких напада“, изјавио је Литовкин.
Комплекс 98Р6Е је произвоид концерна „Алмаз-Антеј“. Према речима произвођача, експлоатација овог противваздушног ракетног система проширује потенцијал групације ПВО- противракетна одбрана било које земље од непријатељских балистичких пројектила.
„Абакан“ има мултифункционални радар за извиђање на противничкој територији и лоцирање мета за навођење пројектила 98Л6АЕ „Енисеј-Е“, као и самоходног лансера 51П6Е2 монтираног на шасију БАЗ-69096.
Замисао „Алмаз-Антеја“ може се интегрисати у било који систем ПВО-противракетну одбрану. Комплекс је способан да обавља борбене задатке како самостално, тако и као део било ког система ПВО средњег и дугог домета као додатни модул противракетне одбране. Претпоставља се да ће „Абакан“ дејствовати у комбинацији са системима ПВО попут „Бук-М3“, Ц-300 или Ц-400.

Упркос пандемији вируса корона

У протекој години нова руска војна техника појављивала се не само на сајмовима наоружања, него и на војним вежбама. Тако су на стратешким маневрима „Запађ2021“ у септембру јавно демонстриране могућности инжењерског система за даљинско минирање „Земљеделије”.
Овај модел војне опреме произвели су стручњаци АД „Научног-производног друштва СПЛАВ“, који је део концерна „Текмаш“.
Тренутно овај систем нема пандана ни у Русији, ни у иностранству, тврде конструктори.
Систем се састоји од камиона са лансирним контејнерима и транспортно-утоварног возила са краном-манипулатором, монтираног на шасију високе проходности.
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
"Спрут" на продаји: Какав извозни потенцијал има руски тенк на точковима
Специфичност „Земљеделија“ је способност лансирања из педесет цеви и могућност да „засеје“ минама и до петнаест хектара територије. Максималан домет минирања се процењује на петнаест километара. „Ватра” се врши програмабилном противоклопном или противпешадијском муницијом која је у складу са свим захтевима међународних конвенција.
Дмитриј Корњев сматра да је протекла година била прилично богата премијерама перспективне руске војне технике, иако пандемија вируса корона у целини наставља негативно да утиче на активности руске одбрамбене индустрије и донекле је сузила присуство руског наоружања у иностранству.
„У 2021. години негативни аспекти повезани са вирусом корона су се осетили. Од тога се, по свему судећи, не може побећи. Међутим, очигледно је да је Русија покушала да буде присутна на важним догађајима у иностранству и организовала је на пристојном нивоу догађаје попут „МАКС“ и „Армија-2021“, успевши да привуче много странаца да учествују у овоме“, прича Корњев.
Виктор Литовкин је оптимистичнији по питању резултата 2021.године. Према речима стручњака, ограничења током пандемије нису значајније утицала на реализацију најважнијих пројеката домаће одбрамбене индустрије и ток изложби.
„По мом мишљењу, 2021. година је остала упамћена по великом броју премијера. У перспективним руским развојима, акценат је на аутоматизацији и стварању даљински контролисаних образаца технике који могу да спасу људске животе“, закључио је Литовкин.
Ласерски систем Пересвет - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Коју улогу у руској војсци ће имати јединствени ласерски систем "Пересвет"
Роботизовани противтенковски комплекс Богомол, Белорусија - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Ловац на тенкове: Шта све може белоруски противтенковски систем „Богомол“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала