- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Излази кутја, из прокујте“: Необични обичаји за Богојављање у Украјини, Белорусији и Грузији

© AP Photo / Evgeniy SofiychukВерници се припремају да уђу у воду на Богојављење
Верници се припремају да уђу у воду на Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Велики хришћански празник Богојављење обележили су традиционално и православни верници у Грузији, Украјини и Белорусији, како то раде у Русији, купањем у леденој води, а у Грузији се овај дан празнује као државни празник и нерадни је дан.
Купања у морима, отворима у леду на рекама и језерима организована су на многим местима у Украјини и Белорусији.

Богојављенска купања за смеле

Како прича за Спутњик Александар Крутов, главни уредник часописа „Руски дом“, купање у Богојављенској води практикује се од давнина. Мештани у великим градовима и селима имали су обичај да од раног јутра иду на „јордане“, односно отворе у лед уна рекама и језерима.
„У току свечане литије до ‘јордана’, свештеник је носио крст и ишао испред свих, док су за њим ходали мештани држећи у рукама велике или мале иконе, а за верницима је ишло свештенство и парохија“, прича Крутов.
Према речима саговорника, након што би свештеник попрскао крст освештаном водом, она се од тог тренутка сматрала светом.
„У Богојављенску воду урањивали су само смели људи, док је остале вернике свештеник прскао освештаном водом. Постоје и они који су једноставно желели да уђу у ‘јордане’ због здравља“, објашњава експерт.

Богојављенско купање

У Белорусији, Украјини и Грузији на многим местима ове године организовано је богојављенско купање. У тим земљама, обављена је свечана манифестација освештавања воде. Верници по обичају три пута зарањају у воду и прекрсте се како би се, према веровању, очистили од физичких и моралних грехова.
Упркос невремену и необичном хладном времену, у грузијском граду Батуми одржано је традиционално купање у Црном мору. У близини обале дежурали су спасиоци, а Грузини који поштују ову традицију одлучили су да упале ватру на обали мора како би се угрејали на дебелом мразу.
© AP Photo / Efrem LukatskyБогојављење обележили су традиционално и православни верници у Грузији, Украјини и Белорусији.
Традиционално купање у леденој води за Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Богојављење обележили су традиционално и православни верници у Грузији, Украјини и Белорусији.
Извршни директор Образовног центра за духовну културу „Земља Васкрсења“ Игор Лапшин објашњава да се традиције у Украјини и Белорусији не разликују од руских. Исти је принцип богослужења, освештавања „јордана“ као и других водених површина у којима се верници купају.
„Руси, Украјинци и Белоруси имају јединствен богослужбени језик, исте богослужбене књиге, тако да нема никакве разлике“, прича саговорник.
Према његовим речима, кад је реч о Грузији, у Батумију се празник Крштења Исуса Христа традиционално завршава масовним купањем.
На свим купалиштима дежурали су спасиоци, полиција и лекари. Обезбеђена су места на којима верници могу да се после купања пресвуку и да у топлим просторијама попију чај.

Богојављенски обичаји

Александар Крутов, главни уредник часописа „Руски дом“, истиче да се купање у освештаној води не сматра ритуалом резервисаним искључиво за вернике.
Према његовим речима, током година, посебно после револуције, многи су се купали у богојављенској води како би доказали да су хришћани и да верују у Христа. Али последњих 90-их година то је постала масовна појава у многим градовима, варошицама, селима, као и на рекама и језерима.
Како наводи стручњак, православци желе да кроз ово покажу своју веру, сматрају да ће се очистити од свих греха, а с друге, сматрају да ће поправити своје здравље, као и да ће на тај начин показати своју смелост. Крутов додаје да се не сећа никог ко је заронио у ледену воду а разболео се, а чињеница је да се после купања човек осећа препорођено. Сматра се такође да освештана вода добија посебну моћ и „лековитост“.
© AP Photo / Efrem LukatskyКупање у хладној води за Богојављење
Купање у хладној води за Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Купање у хладној води за Богојављење
За овај дан везани су бројни обичаји који се донекле разликују, од земље до земље. По правилу, уочи Богојављења, цела породица се, као и пред Божић окупља за празничном трпезом. За столом се послужују само посна јела, а у Украјини и Белорусији припрема се пшенична чорба са сувим грожђем — тзв. „гладна кутја“, која је добила назив због строгог поста који је обавезан тог дана.
У Белорусији, освештану воду због њеног лековитог својства давали су да пију болесници, као и домаће животиње. Треба напоменути да су њоме поливали њиву пре сетве, нови дом пре усељења и гроб пре него што се у њега стави ковчег са покојником.
У Украјини постоји обичај да се лонац у ком се кувала кутја, односно жито, разбије о капију уз реченицу: „Излази кутја, из прокујте” (лонац). У неким регионима ове земље, углавном на Западу, људи верују да на овај дан треба бити посебно великодушан.

Занимљиве традиције

Већина становништва Грузије су православни хришћани, те на данашњи дан посећују своје кумове и честитају им празник.
Како прича за Спутњик извршни директор Образовног центра за духовну културу „Земља Васкрсења“ Игор Лапшин, постоји занимљива традиција коју је 2008.године установио поглавар Грузијске православне цркве католикс-патријарх Илија II. Патријарх лично крсти свако треће и следеће дете у породицама чији су родитељи венчани у цркви, благосиљајући их на тај начин да имају више деце.
Сврха ове иницијативе је побољшање демографске ситуације у земљи. Тако данас поглавар Грузијске православне цркве има више од 40 хиљада кумчета.
Ове године, међутим, због епидемије вируса корона, Грузијска патријаршија отказала је традиционално масовно крштење деце које се одржавало на празник Крштења Исуса Христа у Саборној цркви Самеба у Тбилисију.
Богојављенско купање - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Традиција јача од короне: У Русији и ове године богојављенска купања у леденој води /фото/
Пливање за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
ДРУШТВО
„За Србију, Републику Српску и Русију“ – хладним Дунавом за Часни крст
Пливање за Богојављенски крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Пливањем за Часни крст широм Српске обележено Богојављење /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала