- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан након обарања владе Црне Горе — много питања без одговора

© Sputnik / Бобан НововићЗдравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе
Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
Дан након изгласавања неповјерења влади Здравка Кривокапића у Скупштини кључно питање које мучи јавност у Црној Гори гласи: да ли ће се брзо формирати мањинска влада, или ће се већ у мају или јуну ићи на ванредне парламентарне изборе?
Није јасно ни да ли је формирана нова парламентарна већина, те да ли ће се формирати влада у оквиру постојеће парламентарне већине. Које услове ће ДПС испоставити УРА да би подржао мањинску владу и да ли ће у понедјељак бити смијењен предсједник Скупштине Алекса Бечић.
Аналитичар Владимир Павићевић сматра да је влада Здравка Кривокапића пала заслужено.
„Сада имамо непознаницу да ли ће Дритан Абазовић успјети да формира мањинску владу или ћемо у мају или јуну већ ићи на ванредне парламентарне изборе. Ако као критеријум узмемо оно што је добро за грађане, онда мислим да је најпоштеније да се иде на ванредне изборе, али ако као критеријум узмемо политичку реалност у Црној Гори, мислим да је то формирање мањинске владе у којој ће главне улоге имати Дритан Абазовић и Владимир Јоковић. И онда би могли да гледамо које ће то политичке партије давати подршку законским пројектима те нове владе и које политичке снаге би изгласале ту нову владу“, каже Павићевић за Спутњик.
Он истиче да је иницијатива Дритана Абазовића, која је довела до пада владе Кривокапића, довела у заблуду чланове ДПС-а као да су они заслужни за пад владе. Павићевић мисли да ће ДПС на крају платити високу цијену, јер му се чини да је дио договора скоро повлачење Мила Ђукановића из политике, што би, по њему, било за добро свих грађана Црне Горе.

„Када је у питању смјена Бечића и сједница Скупштине у понедјељак, мислим да је то дио пакета са падом Кривокапића и да ће смијенити и предсједника Скупштине“, каже Павићевић за Спутњик.

Аналитичар Предраг Дрецун подсјећа да је пројекат смјене владе Здравка Кривокапића почео потписивањем меморандума УРА, СНП-а и мањинских партија.
„Видјећемо шта ће се догађати у ближој будућности. Прво ће ићи разговори о мањинској влади у оквиру досадашње парламентарне већине, која то више није, јер није одбранила Кривокапићеву владу. Идеја Абазовића је да би мањинску владу требало да прихвате сви посланици досадашње већине, али лако је предвидјети да се то неће десити: Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Демократе... неће пристати на то. И онда ће доћи на ред разговори УРА, ДПС-а и мањинских партија да се формира та влада. Мислим да је СНП на највећој политичкој вјетрометини сада. Руководство те странке је преломило, оно је за мањинску владу, иако то још није јавно саопштило, али је њихово чланство традиционално и мислим да им је чланство против, па ћемо видјети шта ће се ту догађати“, каже Дрецун за Спутњик.
И овај аналитичар предвиђа да ће Алекса Бечић бити смијењен у понедјељак на сједници Скупштине и да је то дио договора.
„Сада имамо ситуацију да се црногорски интереси прожимају кроз УРА, не кроз ДПС“, каже Дрецун и додаје да се могу, нормално, очекивати и избори већ у мају или јуну, ако не буде договора око мањинске владе.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Изгласано неповерење Влади, ДПС слави
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
РЕГИОН
УРА најавила разговоре за данас: Абазовић треба да буде нови мандатар
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Бечић: Договор садашње већине или избори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала