https://sputnikportal.rs/20220216/kafa-moze-da-produzi-zivot-veliko-istrazivanje-naucnika-1134412395.html
Кафа може да продужи живот
Кафа може да продужи живот
Sputnik Србија
Испијање три шоље кафе дневно може да продужи живот, тврде научници у новом истраживању. 16.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-16T14:59+0100
2022-02-16T14:59+0100
2022-02-16T15:02+0100
наука и технологија
наука и технологија
магазин
здравље
кафа
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/10/1134412053_0:301:2569:1746_1920x0_80_0_0_06cc6b77df3973236a9ac421b3ea2157.jpg
Редовни уживаоци у кафи имали су 12 одсто мање шансе да умру него они који је не пију, док им је опасност од кардиоваскуларних обољења била мања за 20 одсто, наводи се у новој научној студији.Међутим, научници су утврдили да те користи постоје само код конзумирања млевене кафе, а не и инстант-напитака.Студија је спроведена на готово 500.000 људи у Великој Британији и трајала је 11 година, а њени аутори са Семелвајз универзитета у Мађарској и британског Универзитета Квин Мери, објавили су је у Европском журналу превентивне кардиологије.Уколико се пије више од три шољице кафе дневно, то не повећава позитиван учинак, али у кафи, поред кофеина, има и минерала и антиоксиданата који смањују ризик од канцера, дијабетеса тип 2 и деменције.Док друге научне студије упозоравају да би кафа могла да утиче негативно на крвни притисак или кардиоваскуларне болести, др Стефан Петерсен са Квин Мери универзитета, један од аутора студије, каже да њихови налази показују како не само да није штетна, већ може бити и корисна.Петерсен указује да је њихова студија рађена на најширем узорку до сада, и да се фокусирала на кардиоваскуларне ефекте.Међу готово пола милиона испитаника, 22 одсто њих није пило кафу уопште, 58 је пило до три шоље, а остали више од тога.Они који су пили између пола и три шоље дневно, имали су стопу смртности 12 одсто мању него они који нису пили кафу уопште. Такође, опасност од кардиоваскуларних обољења била им је за 17 одсто мања, а од можданог удара 21 одсто мања него код оних који нису пили кафу.У тој групи забележена је и мања стопа обољевања од дијабетеса, а научници верују да би умерено конзумирање кафе могло да утиче и на смањену појаву гојазности, јер кофеин сузбија апетит. Стручњаци сматрају да је повољно дејство кафе на здравље последица тога што утиче на срце.Др Пал Маурович-Хорват, директор Центра за медицинска снимања Семелвајз универзитета, каже да су међу више од 30.000 испитаника обављена и снимања магнетном резонанцом, која су показала да умерено испијање кафе успорава промене на срцу изазване старењем, објавила је мађарска агенција МТИ.
https://sputnikportal.rs/20220212/da-li-je-topla-ili-hladna-kafa-bolja-za-zdravlje-1134294661.html
https://sputnikportal.rs/20220206/zasto-kafu-ne-treba-piti-sa-secerom-1134043556.html
https://sputnikportal.rs/20220130/da-li-kafa-zaista-poboljsava-koncentraciju-studije-dosle-do-novih-otkrica-1133776752.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/10/1134412053_0:60:2569:1987_1920x0_80_0_0_38ff4a743c6384eb76f03f3adf4b522e.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, магазин, здравље, кафа
наука и технологија, магазин, здравље, кафа
Кафа може да продужи живот
14:59 16.02.2022 (Освежено: 15:02 16.02.2022) Испијање три шоље кафе дневно може да продужи живот, тврде научници у новом истраживању.
Редовни уживаоци у кафи имали су 12 одсто мање шансе да умру него они који је не пију, док им је опасност од кардиоваскуларних обољења била мања за 20 одсто, наводи се у новој научној студији.
Међутим, научници су утврдили да те користи постоје само код конзумирања млевене кафе, а не и инстант-напитака.
Студија је спроведена на готово
500.000 људи у Великој Британији и трајала је 11 година, а њени аутори са Семелвајз универзитета у Мађарској и британског Универзитета Квин Мери,
објавили су је у Европском журналу превентивне кардиологије.
Уколико се пије више од три шољице кафе дневно, то не повећава позитиван учинак, али у кафи, поред кофеина, има и минерала и антиоксиданата који смањују ризик од канцера, дијабетеса тип 2 и деменције.
Док друге научне студије упозоравају да би кафа могла да утиче негативно на крвни притисак или кардиоваскуларне болести, др Стефан Петерсен са Квин Мери универзитета, један од аутора студије, каже да њихови налази показују како не само да није штетна, већ може бити и корисна.
Петерсен указује да је њихова студија рађена на најширем узорку до сада, и да се фокусирала на кардиоваскуларне ефекте.
Међу готово пола милиона испитаника, 22 одсто њих није пило кафу уопште, 58 је пило до три шоље, а остали више од тога.
Они који су пили између пола и три шоље дневно, имали су стопу смртности 12 одсто мању него они који нису пили кафу уопште. Такође, опасност од кардиоваскуларних обољења била им је за 17 одсто мања, а од можданог удара 21 одсто мања него код оних који нису пили кафу.
У тој групи забележена је и мања стопа обољевања од дијабетеса, а научници верују да би умерено конзумирање кафе могло да утиче и на смањену појаву гојазности, јер кофеин сузбија апетит. Стручњаци сматрају да је повољно дејство кафе на здравље последица тога што утиче на срце.
Др Пал Маурович-Хорват, директор Центра за медицинска снимања Семелвајз универзитета, каже да су међу више од 30.000 испитаника обављена и снимања магнетном резонанцом, која су показала да умерено испијање кафе
успорава промене на срцу изазване старењем,
објавила је мађарска агенција МТИ.