- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научне студије откривају: Kада треба да престанете да једете хлеб

CC0 / Pixabay / Хлеб
Хлеб - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Хлеб је неизоставан део свакодневних оброка већине људи. У многим случајевима он је важан део исхране, ако говоримо о хлебу од целовитих житарица или протеинском хлебу. Неке врсте хлеба чак доприносе мршављењу и снижавању крвног притиска, тврде истраживања.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Међутим, постоје озбиљни показатељи да вам хлеб можда и не делује добро на здравље и да би требало да размишљате о томе да га избаците из јеловника.

Гојите се

Ако приметите да бројке на вашој ваги стално расту, можда је време да смањите унос хлеба, поготово ако је бели хлеб ваш избор угљених хидрата, преноси хрватски портал „Индекс“.
Према студији објављеној у „БМЦ паблик хелт“, конзумирање две или више порција белог хлеба дневно значајно је повезано са ризиком од прекомерне телесне тежине или гојазности.

Ваш крвни притисак је висок

Било да се борите са хипертензијом годинама или сте тек недавно открили да вам је крвни притисак повишен, избацивање хлеба из исхране могао би да буде најлакши начин да се бројка на вашој ваги смањи.
Студија из 2018. објављена у часопису „Нутријентс“ открила је да је конзумирање само једног комада белог хлеба једном или више пута недељно повезана са повишеним крвним притиском.

Имате озбиљне грчеве у желуцу

Ако сте приметили да вас желудац боли послије сендвича, то би могао да буде знак да је време да се одрекнете хлеба.
Према „Селијак дизиз фаундејшан“, особе са целијакијом, имунолошком болешћу изазваном конзумирањем глутена, често доживљавају надутост, бол, дијареју и затвор након што поједу храну која садржи глутен, а садржи га већина пекарских производа.

Осули сте се

Према Националном институту за дијабетес и болести пробавног система и бубрега, отприлике 10 одсто особа са целијакијом ће развити херпетиформни дерматитис.
Он се обично манифестује у малим везикулама које избијају симетрично на леђима, лактовима, коленима и власишту, иако могу да буду захваћени и други делови тела.

Нивои шећера у крви су вам нестабилни

Ако вам је недавно дијагностикован дијабетес или преддијабетес, можда би требало размислити о количинама хлеба које конзумирате.
Многи комерцијално доступни хлебови препуни су рафинисаног шећера, што може да представља озбиљне здравствене ризике за особе чији шећер у крви није адекватно контролисан.
Америчко удружење за дијабетес препоручује да особе са дијабетесом које ипак одлуче да задрже хлеб у својој исхрани одаберу хлеб чије декларације наводе целовите житарице као први састојак.
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
ДРУШТВО
Поврће које помаже да се смањи ниво кофеина у организму
Células de cáncer - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено која храна је директно повезана са раком а није месо
Љуте папричице - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РУСИЈА
Љута храна може да поправи здравље, али и да буде опасна: Савети руске лекарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала