- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које намирнице спречавају надутост

Здрава храна — илустрација
Здрава храна — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Авокадо, банане, парадајз и целер само су део поврћа и воћа које може да побољша рад црева и варење
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Осећај надутости у стомаку настаје из више разлога, а многи га решавају тако што прво посегну за таблетама. И то не мора да буде лоше. Међутим, постоје и природне намирнице које вам могу помоћи у борби против надутости, преноси Политика.
Авокадо: Ово воће у облику крушке препуно је калијума. Вашем телу је потребан калијум да би управљало нивоима натријума, што заузврат контролише количину воде коју задржавате. Што боље тај систем функционише, мање ћете осећати надутост.
Банане: Оне су такође рудник калијума. Једно истраживање је показало да су жене које су јеле банану пре сваког оброка мање имале проблема са надимањем од оних које нису. Истраживачи сматрају да је то зато што ово воће помаже одређеним цревним бактеријама које утичу на смиривање производње гасова.
Парадајз: Исхрана која укључује парадајз ће вам дати ликопен, антиоксиданс који делује противупално по целом телу. Парадајз је такође пун калијума, који смањује ниво натријума који изазива надутост у вашем телу.
Целер: Грицкајте целер за повећање хидратације, која утиче на активирање процеса варења. Као бонус, целер такође обезбеђује одређене флавоноиде (сићушне биљне молекуле) који смањују упалу у вашем телу – укључујући и црева.
Ђумбир: Овај љуткасти корен посебног укуса покреће ваше цревне сокове. Ово помаже варењу и такође утиче на брже пражњење, што спречава надимање.
Шпаргла: Добар су извор инулина, нерастворљивих влакана који хране добре бактерије у цревима и помажу њиховом раду.
Коморач: Ово коренасто поврће и његово семе имају једињење које опушта грчеве у вашем пробавном тракту. Са мање грчева, гасови могу лакше да прођу кроз црева, тако да се надутост и не ствара.
Куркума: Овај зачин који карију даје жуту боју садржи добар део једињења куркумина. Истраживања показују да куркумин може да смањи симптоме синдрома иритабилних црева ублажавајући нелагодност, регулишући пробавни систем и смањујући надимање.
Нана: Новија истраживања показују да чај од нане може помоћи да се опусте мишићи у вашем пробавном систему. Тако црева имају више покрета, што помаже у гурању гасова како би се ублажила надутост. Чај од нане можете пити био он хладан или топао, млак (никако врео), то је прихватљиво за смањење надутости.
Кефир: Овај ферментисани производ је сличан јогурту, а према истраживањима утиче на смањење гасова за чак 70 одсто. Кефир помаже у разградњи млечног шећера који може бити узрок надимања и болова.
Храна - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Храна коју једемо може да нам кодира гене
Un pastel de chocolate - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
ДРУШТВО
Ово је формула за смањење штете од слатке хране у телу
Девушка с зеленым яблоком - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
ДРУШТВО
Замените јутарњу кафу јабуком – ефекат ће вас изненадити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала