- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Несвакидашњи феномен на небу појавиће се уочи Ускрса

CC0 / / Сунчев систем
Сунчев систем - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Планете Сунчевог система поређане у уредну линију су ретка појава коју немамо прилике да видимо „сваки дан“. Ипак, ове године то ће бити могуће видети са северне хемисфере на православни Ускрс.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Почевши од средине априла, Сатурн, Марс, Венера и Јупитер биће видљиви пред зору са северне хемисфере у скоро савршеном планетарном поравнању.
Поравнање почиње да се формира око 17. априла, али ће бити највидљивије 20. априла ујутру.
Тамо, на хоризонту, ако су услови за гледање добри, требало би да будете у могућности да видите све четири планете поређане у небеском реду, иако би, како су неки истакли, Јупитерова близина хоризонту могла да отежа уочавање.
Као што љубитељи звезда вероватно већ знају, Сатурн, Марс и Венера се групишу од краја марта, али тек средином априла се Јупитер придружи овој забави.
Неколико дана касније, око 23. априла, постава ће бити још спектакуларнија, а Месец ће се придружити забави са десне стране.
Када се небеска тела поравнају на овај начин, то се, наравно, дешава само на „Земљином небу“. Гледано са различитих локација у свемиру, положај сваке планете је потпуно другачији.
Соларни систем је ефективно раван, са сваком планетом која се окреће око Сунца у истој равни, тако да је свако уочено поравнање само трик перспективе, у зависности од тога где и када се налазите.
Међутим, планетарна поравнања су невероватна ствар за сведочење и не дешавају се често, барем не са поравнањима која укључују толико планета као што је ово.
Ипак, овомесечна постава, иако ретка сама по себи, заправо је само предсезона невероватнијег догађаја који се одиграва у јуну ове године.
Јуна 24. све остале планете у сунчевом систему (Меркур, Венера, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран) придружиће се још већем планетарном поравнању, за шта ће вам вероватно требати двоглед или телескоп да бисте видели Нептун и Уран. Поравнање ће се такође проширити на већи део неба, што отежава разазнавање или фотографисање.
Упркос овим изазовима, оваква велика планетарна поравнања видљива људском оку веома су ретка и догодила су се само три пута од 2005. године.
„Не добијамо увек ову прилику“, рекла је професорка астрономије Мишел Николс из чикашког Адлер планетаријума за „Лајв сајенс“.
Телескоп - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2020
Астрономски спектакл 21. децембра: Да ли се Витлејемска звезда враћа?
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Прва лутајућа црна рупа откривена у нашој галаксији
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СВЕТ
Моћна ерупција: „Канибалска“ коронална експлозија јури ка Земљи невероватном брзином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала