- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Светска банка: Пик инфлације средином године, могућа стагфлација као 70-их година прошлог века

© Wikipedia / DrJungeСветска банка
Светска банка - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Светска банка очекује да ће инфлација достићи свој пик средином 2022. године, након чега ће почети да успорава, али упоредо с тим, приметан је ризик од стагфлације, као што је то било 70-их година прошлог века, наводи се у извештају.
„Очекује се да ће инфлација достићи свој пик оквирно средином 2022. године, а затим ће се постепено смањивати упоредо са успоравањем глобалног раста, померањем потражње са роба на услуге, регулисањам ланаца испоруке и смањењем цена сировина, укључујући енергетику“, истиче се у извештају.
Светска банка наглашава да је глобални раст бруто домаћег производа нагло успорен од почетка године и вероватно ће остати испод просека из 2010. г. Истовремено, постоји ризик да инфлација потраје дуже него што је очекивано због глобалних проблема са испорукама.
„Ови догађаји изазивају бојазан од стагфлације, периода како слабог раста, тако и повећане инфлације, сличне оној која се догодила 1970. година“, наводи се у извештају.
Према информацијама, стручњаци се, међутим, не слажу у мишљењима поводом тога колико је текућа ситуација слична оној из 1970. година. Неки експерти претпостављају да би искуство борбе против инфлације, стечено од 80-их година прошлог века, требало да помогне у спречавању стагфлације.
У извештају СБ се још истиче да је 1973. године инфлација скочила до 10,3 одсто, када се догодио и скок цена нафте. Инфлација је остала висока све до рецесије 1982. године.
Иначе, стагфлација је стање привреде које карактерише општи скок цена (инфлација) уз пад производње (стагнација), одакле и долази назив ове појаве.
Пошта Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Колико бисте новца добили ако бисте сада продали бесплатне акције
Лого друштвене мреже Твитер на екрану телефона - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Инвеститори из „Твитера“ туже Илона Маска: Купио акције по вештачки ниској цени
берза - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Од јутрос раст цена нафте, житарица и криптовалута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала