- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка послала најмодерније авионе Ф-35 близу Србије /видео/

CC0 / Pixabay/Military_Material / Авион Ф-35 лајтнинг
Авион Ф-35 лајтнинг - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Два најмодернија америчка борбена авиона Ф-35 прелетела су данас преко Северне Македоније и слетела на аеродром Петровец код Скопља.
Вишенаменски борбени авиони пете генерације који су слетели код Скопља припадају Националној гарди Вермонта, а њихов прелет је „приказ снажног савезништва и јединства НАТО, као и тродеценијског партнерства армије Северне Македоније и Националне гарде Вермонта, као и спремности Алијансе да заштити безбедност земаља чланица“, саопштиле су македонске власти, преносе скопски медији.
Доласку америчких авиона на аеродром Петровец присуствовали су заменик амбасадора САД у Скопљу Ерик Мајер, потпуковник Џон Мекреј из Националне гарде Вермонта и министар одбране Славјанка Петровска.
„Слетање авиона Ф-35 на македонску територију је непобитан доказ да је Северна Македонија део нечега што је веће од свих нас и да иза наше и безбедности целе Алијансе стоје савезници са својим капацитетима и способностима“.
„Северна Македоније је део НАТО мисије патролирања ваздушним простором дуже од једне године. Овај елемент интеграције националног ваздушног простора у НАТО је једна од најважнијих активности војске у мирнодопским условима. Важно је истаћи да аеродроми у Северној Македонији могу да обезбеде подршку за авион Ф-35 за извршавање различитих мисија у ваздушном простору НАТО“, рекла је она.
Пуковник Џон Мекреј из Националне гарде Вермонта рекао је да ниједна земља сама нема ресурсе да се носи са свим безбедносним изазовима и да су „партнерства та која нам дају колективну снагу и мудрост да идентификујемо и радимо заједно на превазилажењу претњи по нашу безбедност“.
„Управо због чланства Северне Македоније у НАТО, као савезник можемо да поделимо безбедност која долази од мисија патролирања ваздушним простором и брзог распоређивања напредних способности платформе Ф-35, што смо данас доказали“, рекао је Мекреј.
Авион Ф-35 је најмодернији авион САД, који има невидљива својства и сматра се веома скупоценим. Опремљен је најмодернијим системима за електронско ратовање, као и извиђање.
Кинески ловац  - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Блиски сусрет невидљивих: Кинези послали свој најмодернији авион на амерички Ф-35 /видео/
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
РУСИЈА
Америка шаље ловце Ф-35 и хеликоптере АН-64 на источно крило НАТО-а
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона Карл Винсон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Нови проблем за амерички Ф-35 - корозија?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала