- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор због протеривања руских дипломата позвао на бојкот бугарских летовалишта

CC0 / Unsplash / Летовалиште у Бугарској
Летовалиште у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Први заменик председника Комитета за међународна питања Савета Федерације Русије Владимир Џабаров позвао је суграђане да бојкотују бугарска летовалишта након одлуке Софије да протера 70 руских дипломата.

„’Браћа’ су опет направила глуп избор. Апелујем на сународнике да бојкотују сва бугарска летовалишта на Црном мору. Зашто би Руси ишли у Бугарску? Сочи на Црном мору је далеко атрактивнији избор. Поред Руса, нико од Европљана из самопоштовања неће отићи у Бугарску, поред једног Кипра, Грчке, Турске“, написао је Џабаров на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, последњи пут је летовао у Бугарској 1999. године, неколико година након прве, студентске екскурзије.
„Запањило ме то да је за скоро 30 година све пропало, а услуга је остала из совјетског времена. Јасно је да одавно нема СССР да великодушно помаже Бугаре. Тако је све постепено пропадало. А, ни сада није боље“, додао је сенатор.

Протеривање руских дипломата из Бугарске

У уторак је Софија објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица. Како је истакла, пред руским властима покренуће питање о затварању руске амбасаде у Бугарској.
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СВЕТ
Америчка песница у Софији: Зашто се Бугари понашају према Русији као - већи католици од папе
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Премијер је протеривањем 70 руских дипломата презрео сопствену земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала