- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић се огласио после састанка у Влади о Темељном уговору

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Црногорски премијер Дритан Абазовић изјавио је, после састанка са председником Милом Ђукановићем и потпредседником Владе Рашком Коњевићем, да би 43. владу требало сачувати и да у овој ситуацији није паметно да се иде на изборе. Навео је да Темељни уговор са СПЦ не треба да буде тема која би претерано окупирала пажњу владе.
„Може да се сруши Влада Црне Горе, али се онда руше европски снови“, поручио је Абазовић.
Свако ко жели да сруши владу жели Црну Гору да удаљи од Европске уније, због чега, казао је Абазовић, грађани треба да детектују појединце и политичке субјекте којима је то интерес.
Абазовић је навео да је жалосно да се Црна Гора бави црквеним питањима, додајући да је сигуран да „нико нормалан не жели дестабилизацију Црне Горе“.
„Поновио сам своје ставове — Темељни уговор са СПЦ, Темељни уговор са ЦПЦ, са свима који желе аранжман са државом у складу са Уставом и законом“, рекао је Абазовић.
Дестабилизација владе значи крај европске перспективе која се отворила Црној Гори, оценио је Абазовић, пренео је портал РТЦГ.
Сви ставови на састанку су били, како је нагласио, да влада треба да се сачува и да је погубно у оваквој ситуацији да се иде у изборни процес.
„Неки који имају резерве према Уговору са СПЦ рекли су да би можда требало да се иде у неке додатне консултације, што сматрам добронамерним“, казао је Абазовић.
Он је додао да жели да чује мишљење свих министара на седници владе о Темељном уговору.
Иначе, главна тема данашњег разговора у Влади била је потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом.
Састанку су присуствовали потпредседник Владе и министар пољопривреде Владимир Јоковић, министар људских и мањинских права Фатмир Ђека, министар без портфеља Адријан Вуксановић, као и лидер Либералне партије Андрија Поповић и представници албанских странака — Ник Ђељошај, Мехмет Зенка, Генци Ниманбегу.
Подсетимо, Председништво Грађанског покрета УРА подржало је потписивање Темељног уговора са СПЦ. УРА сматра да је то питање које Црну Гору оптерећује десет година и да у најскорије време на њега треба ставити тачку, у складу са позитивним законским начелима и Уставом.
Влада Црне Горе би, како је раније најављено, у петак требало да гласа о предложеној верзији Темељног уговора о односима државе и СПЦ.
Мандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РЕГИОН
Абазовић: Нећу пасти под утицај групице екстремиста у Влади, гласаће се у петак о Темељном уговору
Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РЕГИОН
Цетињани прете блокадом саобраћаја ако влада потпише Темељни уговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала