- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Индија увела међународна плаћања у рупијама

© AFP 2023 / INDRANIL MUKHERJEEСлужбеник проверава индијске рупије у банци у Мумбају
Службеник проверава индијске рупије у банци у Мумбају - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Централна банка Индије увела је механизам за међународна плаћања у рупијама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Међународна плаћања у рупијама уведена су како би се погурао раст глобалне трговине и подржала растућа међународна тражња за рупијама, саопштила је централна банка Индије.
Ова одлука долази усред појачаног притиска на индијску валуту током кризе у Украјини, пише индијски „Мани контрол“.
Такође, олакшавање трговине у рупијама могло би да омогући Индији да не користи глобалне валуте, какав је долар, у трговини са одређеним земљама, наводи индијски финансијски магазин.
Као пример наводе чињеницу да је многим индијским компанијама отежана трговина у доларима са Русијом услед увођења санкција после почетка специјалне војне операције у Украјини. Индијске компаније због тога су морале да разматрају алтернативне начине плаћања роба на руском тржишту, наводи „Мани контрол“.
Ова одлука долази после информација да би Централна банка Индије могла да разради механизам трговине рупија-рубља, али нови начин плаћања има много шире оквире, пише индијски медиј.
Комерцијалне банке, које желе да спроводе међународна плаћања у рупијама, мораће да добију одобрење од Централне банке Индије, наводе из те институције.
Према новом механизму, извоз и увоз у оквиру трговинског аранжмана биће деноминовани и фактурисани у рупијама, док ће се курс између валута две земље из којих долазе трговински партнери бити утврђен на тржишту.
Да би водиле ове трговинске послове, овлашћене индијске банке мораће да отворе посебне, такозване востро рачуне за банке из земље са којом се тргује. То су рачуни у индијским банкама на које се полаже новац за банку из друге земље, у име трећег лица.
Индијски увозници који купују робу у иностранству, плаћаће у рупијама трговинским партнерима на тај востро рачун кореспондентске банке из земље из које долази продавац.
Индијски извозници ће бити плаћани такође у рупијама са тих востро рачуна страних кореспондентских банака из земаља у које извозе.
Индијски извозници такође могу бити плаћени унапред у рупијама у оквиру овог механизма. Међутим, пре него што се изврши такво авансно плаћање, банке морају да обезбеде да се средства расположива на дотичним рачунима прво користе за плаћање оних извозних налога који су већ извршени.
Уколико на посебном востро рачуну има расположивих вишкова рупија, они се споразумно могу користити за одређене капиталне и текуће трансакције, саопштила је Централна банка Индије.
Према Централној банци, ови вишкови рупија могу се користити за плаћање пројеката и улагања у државне хартије од вредности, између осталог.
Долари и еври - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Евро на најнижем нивоу у последњих 20 година: Шта се догађа са светским валутама
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на самиту БРИКС-а у Сјамену - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Устанак БРИКС-а и одумирање петродолара: Долази нови светски монетарни поредак
Долари - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Драстичан пад долара у глобалним девизним резервама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала