- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија

УЖИВО Ракетни напад Украјине на Алчевск, уништени тролејбуски депо и амбуланта

Пратите нас
Специјална војна операција траје 143 дана. Сви путеви за повлачење противничке војске из градова Соледар и Северск у Донбасу практично су под контролом савезничких снага. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу наложио руским снагама да појачају дејства у Донбасу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:50 16.07.2022
21:47 16.07.2022
Стела на улазу у град Славјанск - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
РУСИЈА
Нови страшни план Кијева: Дићи мост у месту Полтавка и оптужити руску војску
18:16 16.07.2022
Руске снаге безбедности привеле су у Херсонској области држављанина Украјине који је у шуми направио тајно склониште за наоружање и муницију с намером да изведе диверзије.
18:12 16.07.2022
16:15 16.07.2022
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин је изјавио да су школа, вртић, пијаца и зграде оштећене након што је украјинска војска гранатирала Кировски рејон Доњецка.
Раније је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу режима прекида ватре објавило да је украјинска војска данас три пута гађала Кијевски рејон Доњецка из система „Град“ и да је током гранатирања погинуо један цивил.
16:09 16.07.2022
Борци Народне милиције ДНР запленили су наоружање НАТО које користе украјински војници.
Они су на положајима украјинских снага запленили немачки аутомат „Хеклер и Кох“, тип МП-5, копију израелског пушкомитраљеза „негев“ која је произведена у Украјини по лиценци.
15:33 16.07.2022
Сједињене Државе гурају ЕУ у пропаст одакле можда неће моћи да се извуче, оценио је руски сенатор Владимир Џабаров.

„ЕУ је саопштила да припрема нови, седми по реду, пакет антируских санкција. Занима ме шта покушавају? И њима самима је јасно да те мере неће зауставити Русију у праведном подухвату с циљем денацификације и демилитаризације Украјине“, написао је он на Телеграм каналу.

Према његовим речима, поново се дешава „зомбирање Европе“.
„Крајем 30-тих година прошлог века ‘зомбирао’ их је Хитлер, увлачећи их у крсташки поход против Русије. Сада то покушавају да ураде Американци“, рекао је он.
14:52 16.07.2022
Запорошка област извози велику пошиљку жита морским путем, рекао је шеф администрације те области Јевген Балицки.
„Око 100.000 тона житарица извозиће комерцијална морска лука Бердјанск. Четири велика брода су на путу, спремна за утовар“, написао је Балички на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, жито се извози и железничким транспортом.
„Већ је послато више од 100 вагона, потписан је и уговор за 150.000 тона житног товара“, нагласио је Балицки.
14:04 16.07.2022
Руска војска довози све више савремене војне технике у близину линије фронта у Донбасу. Дописници Спутњика јављају да су видели оклопно борбено возило „терминатор“ које с креће ка линији фронта код Северска.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу наложио је данас да се појачају дејства руских снага у свим оперативним правцима, како би се онемогућило кијевском режиму да изводи масовне ракетне и артиљеријске нападе на цивилну инфраструктуру и житеље Донбаса и других региона.
13:03 16.07.2022
Украјински војници у близини Лавова - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
РУСИЈА
Руске снаге уништиле 115. бригаду Украјине, која је деловала у правцу Северска
12:47 16.07.2022
Две особе су погинуле, а једна је рањена у последицама украјинског гранатирања града Изјума касетном муницијом, саопштила је прес-служба администрације Харковске области.
„Изјум је поново на удару Оружаних снага Украјине. Град је гранатиран касетном муницијом. Међу цивилним становништвом има жртава: две особе су погинуле, једна је повређена“, наводи се на Телеграм каналу.
Ово је треће гранатирање Изјума у ​​последњој седмици, од последица гранатирања у четвртак две особе су погинуле, а 15 је повређено.
12:41 16.07.2022
Турска ће, вероватно, последња ратификовати ступање Финске и Шведске у НАТО, сматра фински председник Саули Нинисте.
„Ратификације које смо видели су потписане веома брзо. Муњевито, буквално као уз утркивање. Мислим да ће током лета редовно стизати позитивне вести. Притом ће, вероватно, Турска бити последња на списку“, рекао је Нинисте за телевизијски канал МТВ3.
Фински председник сматра да евентуално зближавање Турске и Русије неће утицати на процес примања Шведске и Финске у НАТО.
Пријаву Финске и Шведске за чланство у НАТО до сада је потписало 15 од 30 земаља-чланица Алијансе, међу којима су: Канада, Данска, Норвешка, Естонија, Исланд, Велика Британија, Албанија, Пољска, Немачка, Луксембург, Холандија, Бугарска, Словенија, Летонија и Хрватска.
11:59 16.07.2022
Лансирање балистичке ракете Трајдент са америчке подморнице Мејн - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
РУСИЈА
Председник руске Думе о западним ракетама: Могу да се врате као бумеранг
11:50 16.07.2022
Министарка финансија САД Џенет Јелен изјавила је да су се земље „Велике двадесеторице“ договориле да интезивирају рад на питањима прехрамбене безбедности и да избегавају извозна ограничења, преноси Ројтерс.
„Јелен је изјавила да јој је драго што су се земље Г20 договориле да интезивирају рад на прехрамбеној безбедности, да доприносе отвореној трговини пољопривредних производа и да избегавају извозна ограничења“, наводи агенција.
Министарка финансија САД је, такође, рекла да постоји консензус унутар Г20, без обзира на то што су несугласице у вези с руском специјалном операцијом у Украјини онемогућиле израду завршног саопштења након састанка министара финансија.
11:26 16.07.2022
Украјинска војска је гранатирала стамбене четврти Херсонске области, преноси дописник Спутњика.
11:20 16.07.2022
Шеф администрације ослобођене територије Харковске области Виталиј Ганчев и лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник ће данас потписати споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи.
Нацрт споразума предвиђа више од 20 тачака у различитим областима интеграције, од хуманитарне помоћи до сарадње у области трговине, културе и омладинске политике.
Стране се обавезују и да ће штитити једна другу од спољних агресора, као и да ће узајамно и пуноправно признавати сву званичну документацију коју издају власти.
Очекује се да ће сличан споразум ускоро бити потписан и са администрацијом Доњецке Народне Републике.
11:10 16.07.2022
Политичка криза у Италији може да прекине испоруке оружја Украјини
Шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо рекао је да би политичка криза у тој земљи могла да онемогући даље испоруке оружја Украјини.
„Сада сумњам да ћемо моћи да шаљемо оружје Украјини. То је један од озбиљних проблема“, рекао је Ди Мајо у интервјуу бриселском листу „Политико“.
Према његовим речима, ако Влада Италије падне у среду, та земља неће моћи да потписује нове уговоре о испоруци енергената, што је озбиљан проблем уочи зиме.
Ди Мајо је нагласио да ће влада, уколико падне, наставити да испуњава своје обавезе с ограниченим овлашћењима до окончања избора.
Председник Италије Серђо Матарела је у четвртак одбио молбу премијера те земље Марија Драгија за оставком, након чега је у италијанском парламенту одржано гласање о поверењу влади. Иако је кабинет министара добио парламентарну подршку, на гласању нису учествовали представници „Покрета пет звезда“, након чега је Драги оценио да у земљи не постоји национално јединство.
Драги ће се у среду обратити парламенту, а према оцени локалних медија, један од сценарија могло би бити његово поновно саопштење да подноси оставку.
10:31 16.07.2022
Територија хемијског комбината „Стирол“ у Горловки је под ударом украјинских пројектила, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко.
Горловка се налази на 50 километара северно од Доњецка, а у граду се налазе хемијски концерн „Стирол“ и предузећа за производњу угља.
10:07 16.07.2022
Конгрес САД одобрио је издвајање сто милиона долара за обучавање украјинских пилота да управљају ловцима Ф15 и Ф16, пише лист „Дифенс њуз“. Према писању медија, за обуку је потребно око три месеца.
09:58 16.07.2022
За 150 дана ескалације ситуације у Доњецкој Народној Републици погинуло је 256 цивила, а 2.699 је рањено. Украјинске снаге су испаллиле готово 50.000 јединица муниције разних калибара на територију републике, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала