- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Од Пауерпоинта до парадајза: Зашто Бил Гејтс купује толико пољопривредног земљишта?

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/World Economic Forum / Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године
Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Најновија аквизиција милијардера Била Гејтса натерала је људе да се запитају - зашто су богати инвеститори толико заинтересовани за куповину великих површина пољопривредног земљишта.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Крајем јуна, државни тужилац Северне Дакоте одобрио је куповину 2.100 хектара пољопривредног земљишта за страну компанију која је повезана са Билом Гејтсом. Ред ривер траст (Ред Ривер Труст) купио је то земљиште од узгајивача кромпира Кембел фармс за око 13,5 милиона долара. Према правним документима до којих је дошао Фокс бизнис, продаја је обављена прошлог новембра, пише РТ.
Медијски извештаји сугеришу да је реакција локалног становништва на договор била далеко од позитивне. Пре него што је откривено да је посао одобрен, канцеларија државног тужиоца послала је компанији Ред ривер траст писмо са питањем како компанија планира да користи земљиште. Међутим, у јавности не постоји информација да ли је фирма и одговорила.

Фармер Бил

Вест о куповини доспела је на насловне стране, јер је многе изненадило што суоснивач Мајкрософта троши толико новца на пољопривреду. Ипак, случај Северне Дакоте је само најновији пример улагања милијардера у обрадиво земљиште, што представља велику вест.
Сумирајући податке из 2020. године, часопис под називом Ленд рипорт ставио је фотографију Била Гејтса на своју насловну страну са натписом „Упознајте фармера Била“.
Издавач је Гејтса и његову тадашњу супругу Мелинду назвао „највећим америчким власницима приватног пољопривредног земљишта“.
Пратећи историју Гејтсових инвестиција, Ленд рипорт је цитирао чланак из Вол стрит џурнала из 2014. о човеку по имену Мајкл Ларсон, који је, према писању листа, управљао инвестиционим царством милијардера од 1994. године, „углавном преко фирме Каскејд инвестментЛЛЦ“.
Фирма, како се наводи, поседује најмање 100.000 хектара пољопривредног земљишта у Калифорнији, Илиноису, Ајови, Луизијани и другим државама – или област седам пута већу од Менхетна“.
Ленд рипорт је 2021. године саопштио да Гејтс поседује скоро 269.000 хектара широм земље.

Зашто купујете толико пољопривредног земљишта?

Исте године, корисници Редита имали су прилику да питају суоснивача Мајкрософта о разлозима који стоје иза тако велике инвестиције. Питање је било: „Хеј, Биле! Зашто купујете толико пољопривредног земљишта?“
„Моја инвестициона група је одлучила да уради ово. То није повезано са климом“, одговорио је Гејтс.
Како је навео, пољопривредни сектор је важан:
„Уз продуктивније семе можемо избећи крчење шума и помоћи Африци да се избори са климатским потешкоћама са којима се већ суочавају. Нејасно је колико биогорива могу бити јефтина, али ако су јефтина, то може да реши емисију из авона и камиона“, рекао је Гејтс.
Узбуна око Гејтсове последње куповине земљишта изазвала је талас дискусије на друштвеним мрежама, што је изазвало гласине да милијардер поседује већину пољопривредног земљишта у САД.
У земљи постоји око 895 милиона хектара пољопривредног земљишта, па иако је највећи приватни власник пољопривредног земљишта, Гејтс заправо има мање од 1% укупног броја у земљи. И без обзира на то колико ексцентричан може бити суоснивач Мајкрософта, разлози за његово улагање у пољопривредно земљиште су највероватније свакодневни, кажу стручњаци.
„Ако погледате куповину пољопривредног земљишта у Сједињеним Државама, огромну већину купују фармери. Следећа највећа група су људи некако блиски пољопривреди, попут пензионисаних пољопривредника, или људи са села који су заинтересовани за куповину земље. Људи који састављају велике портфеље су прилично ретки“, рекао је за РТ Тод Х. Кует, ванредни професор на Одсеку за пољопривредну економију на Универзитету у САД.
„Обично је купују због финансијске ситуације и тако земљиште остаје у производњи“, каже он.

Стабилна имовина

Ипак, вишегодишње улагање Била Гејтса у земљиште изазвало је питање аналитичара - да ли је пољопривредно земљиште тако привлачно богатство?
Одговор је - да, јер је пољопривредно земљиште ограничен ресурс, нуди снажан принос и стабилна је имовина са ниским ризиком. Интересовање за пољопривредно земљиште расте, а у складу с тим расту и цене. Прошлогодишњи подаци показују да је вредност пољопривредних некретнина у САД у просеку износила 3.380 долара по јутру, што је седам одсто више у поређењу са 2020.
„Пољопривредно земљиште у САД последњих година расте због високих приноса и ниских камата”, објаснио је за РТ Карл Зулауф, професор емеритус на Одељењу за економију пољопривреде, животне средине и развоја на Универзитету Охајо.
Непољопривредни инвеститори често виде пољопривредно земљиште као део диверсификованог инвестиционог портфеља који ће смањити њихов укупни ризик улагања. Постоје неки докази да пољопривредно земљиште може стабилизовати приносе добро диверзификованог портфеља. Важност овог фактора варира током времена, али је вероватно делимично повезана са волатилношћу тржишта акција.
Мајмунске богиње - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
СВЕТ
Мајмунске богиње или мајмунска посла: Како је Бил Гејтс предвидео нову пандемију? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала