Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Светиња на удару: Шта се крије иза плана Приштине да КФОР изгурају из Високих Дечана

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVIC Барикада на граници Србије са Косовом
Барикада на граници Србије са Косовом - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Сви објекти уврштени у Унескo листу заштићени су и морају и треба да буду под заштитом Кфора, јер Албанци само вребају прилику да нанесу ненадокнадиву штету Високим Дечанима, каже Милован Дрецун, поводом изјаве косовског министра културе да Кфор не треба више да обезбеђује Високе Дечане.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Манастир Високи Дечани безброј пута је био до сада на удару албанских екстремиста, па и саме власти у Приштини, а само уназад годину дана четири пута је био изложен оружаним нападима.

Дечани не смеју да остану без заштите

Дрецун који је и председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије уверен је да би, да није до сада било заштите Кфора, Високи Дечани прошли као и остали православни манастири које су Албанци уништили на Косову и Метохији, а који до данас нису обновљени.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
СРБИЈА
Високи Дечани: Заштита КФОР-а и даље неопходна
„Добро је познато да без тог обезбеђења манастир не би могао да опстане,“ каже Дрецун.
Албанци су, истиче он, користили сваку ситуацију да угрозе свештенство манастира и верника, како би свештенство натерали да оду, а вернике спречили да долазе.
„Једноставно, хоће да присвоје Високе Дечане као свој манастир који су градили наводно албански властелини, и то је њихова добро позната политика негирања било какве укорењености српског народа на Косову и Метохији. То је и покушај да све оно то је наша културна и верска баштина преотме и да се прогласи некаквом безличном албанском баштином,“ додаје Дрецун.

Нова манипулација Приштине

Наш саговорник мисли да је ово покушај Приштине да скрене пажњу са кључне ствари, а то је враћање земље Високим Дечанима.
„И то се дешава након одлуке њиховог такозваног Уставног суда да се то земљиште врати. И уместо да се привремене институције самоуправе у Приштини баве тиме и реализују ту одлуку и врате земљу, престану са провокацијама и плановима да се око Манастира изводе некакви радови који само треба да подстакну и повећају притисак на свештенство Високих Дечана, они се одлучују за причу о томе да Кфор треба да напусти обезбеђење манастира,“ закључује он.
Манастир Високи Дечани саопштио је да ову светињу СПЦ на Косову чувају војници Кфора због све учесталијих напада албанских екстремиста као и због заштите неалбанског становништва. У саопштењу из Дечана истиче се да су доживели четири оружана напада косовских албанских екстремиста, графите ИСИС-а на зидовима манастира, хапшење наоружане групе Албанаца 2016. на капији ове српске светиње, непоштовање закона и судске пресуде косовске владе...

Свештенство и верници у Дечанима угрожени

У саопштењу пише и да је присуство Кфора потребно због политичке, правне и безбедносне нестабилности за неалбанске грађане Косова јер се Влада Косова понаша према овој територији као земљи етничких Албанаца, док је Манастир Дечани изложен честом негирању идентитета, законских права и говора мржње у медијима.
Даље се наводи и да „све док наш живот на Косову не буде угрожен (као што су признали Унеско, „ЕвропаНостра“ и други извештаји међународних организација) потребна нам је заштита и институционална и сигурносна од стране КФОР-а".
На кућу повратника Јована Ристића у селу Љубожда исписани су графити „УЧК“ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СРБИЈА
ОЕБС објавио извештај о заштити културног наслеђа на Косову и Метохији
Из Кфора се још нису огласили поводом примедбе из Приштине да треба да напусте обезбеђење Манастира.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
СРБИЈА
Високи Дечани: Приштина обмањује причом о заштити манастира
Унутрашњост манастира Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СРБИЈА
Европа Ностра: Дечани и даље међу најугроженијим у Европи, Кфор да чува манастир
Виола фон Крамон - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
СРБИЈА
Виола фон Крамон: Пријем Косова у Савет Европе биће условљен враћањем земљишта Високим Дечанима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала