- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Посета Пелоси суштинска победа Кине“: Могуће војне припреме за ослобођење Тајвана

© AP Photo / UncreditedНенси Пелоси напушта Тајван
Ненси Пелоси напушта Тајван - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Моја процена посете председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану је врло једноставна ─ за Америку је то победа имиџа, а за Кину ─ суштинска победа, изјавио је научни сарадник Истраживачког центра за Тајван при Шангајском универзитету „Ђао Тонг“ Хуанг Ђунгхао.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је објаснио, предизборна ситуација на привременим изборима за Демократску партију тренутно је неповољна, зато је посета Пелосијеве Тајвану требало да демонстрира „чврстину“ Кине и повећа имиџ Демократске партије. Због тога је Бела кућа фактички ћутке одобрила посету.

„Што се тиче саме Пелоси, њен углед је јако опао након што се у локалним медијима појавила информација да је њен муж шпекулисао на берзи. Пелоси не може бити реизабрана, зато овом посетом жели да осигура посебну позицију како у партији, тако и у председничкој администрацији пре пензионисања“, сматра Ђунгхао.

Посета Пелосијеве ─ само представа

Он оцењује да је оваква контроверзна посета, заправо, представа и да су за Пелоси немогуће било какве значајне размене и дијалог са тајванским властима.

„Континентална Кина је реаговала веома брзо и одмах објавила о одржавању вежби. Оне се разликују од свих претходних вежби по свом обиму који је обухватио шест области око острва. У прошлости се већина кинеских војних авиона, који су улазили у зону домета ПВО Тајвана, налазила на североистоку, југозападу или је крстарила војним авионима и заобилазила ратне бродове“, истакао је научни сарадник.

Ђунгхао је рекао да Кина тренутно користи ту могућност за одржавање свестраних војних вежби и потпуно је вероватно да ће ово искористити као изговор за спровођење оваквих војних вежби у континуитету.
„Након што овакве војне вежбе постану норма, са једне стране, могу бити одржане неке војне припреме за будуће ослобођење Тајвана и, што је још важније, то ће симболизовати да се војна моћ Кине очигледно проширила и на западни део Тихог океана. Па чак и да представља изазов успостављеној стратегији САД у региону. То је најважнији резултат“, нагласио је Ђунгхао.

Сукоб без победника

Према његовим речима, неки људи на интернету су веома емотивно одреаговали на јучерашњи догађај. Њих чуди што континентална Кина није предузела никакве оштрије војне мере, није послала ловце ради пресретања и пратње.

„Лично не мислим да је то било потребно. Зато што чим би Кина направила такав корак, он би лако појачао националистичко (антикинеско) расположење у САД. Ако дође до војних тензија, које би довеле до сукоба међу тако великим државама, као што су САД и Кина – ту неће бити победника. То је лош исход и за САД и за Кину“, истакао је стручњак.

Ђунгхао сматра да Пекингу то ништа добро не би донело, а цена коју би платиле САД је, у ствари, веома висока. Ако постоји избор, он оцењује да САД неће хтети да плате ту цену. Једноставно ће наставити да шкргућу зубима и одржавају напетост.
Он је закључио да се, у ствари, домет чврсте моћи копнене Кине проширио далеко изван мореуза и право у западни Пацифик. Поред тога, у погледу обуздавања независности Тајвана, ово је велики корак напред. Како је додао, такође ће се повећати и притисак на тајванску Демократску прогресивну партију.
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси након једнодневне посете напустила је Тајван. Упркос бројним упозорењима званичног Пекинга, она је допутовала у тај кинески регион и данас се састала са шефицом тајванске администрације Цаи Инг-Вен. Своју азијску турнеју наставиће у Јапану и Јужној Кореји.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Посета Пелосијеве Тајвану ─ покушај САД да докажу да су некажњиве
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СВЕТ
Потез Кине после посете Пелосијеве: Кинеска армија у шест области око Тајвана
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
Москва реагује на посету Пелоси Тајвану: Вашингтон наставља агресивну политику обуздавања Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала