- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто имамо утисак да време брже пролази што смо старији

CC0 / Pixabay / Пешчани сат
Пешчани сат - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
Како старимо, чини нам се да време брже пролази, а научници покушавају да објасне зашто је то тако.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Од старијих рођака, бака и дека, често може да се чује да им је време брзо прошло и као да је јуче било кад су били млади. Неретко и сами запажамо да време брзо пролази како сазревамо и старимо.

Са старењем перцепција времена се мења

Научници покушавају да објасне овај феномен. Прави разлог се још увек не зна, али постоји више теорија.
„Чини се да различите ствари доводе до тога. Када је у питању старење, главна ствар око које се све теорије слажу је да када смо млађи, пошто први пут доживљавамо много стимуланса, мозгу треба више времена да обради информације“, објашњава британска докторка Хана Пател, и додаје:
„Што више нових сећања и искустава ствара наш мозак, то је наша перцепција времена дужа. Дакле, како старимо, наша перцепција времена се мења“.
Вил Донели, суоснивач и стручњак за бригу о старијим особа британског сервиса „Лоти“, такође, указује да поједина истраживања сугеришу да је протоком година мозгу потребно више времена да обради информације.
„Као резултат тога, више ‘стварног’ времена пролази између сваке визуелне слике коју обрађује наш мозак, тако да се перцепција времена убрзава“, казао је Донели.
Исти утисак јавља се и код људи који проводе дане радећи исте ствари, а докторка Пател напомиње да је то повезано са тим што је мозак изложен истим стимулансима.
„Нова искуства и учење су оно што се памти, а ако немамо нешто на шта би могли да се фокусирамо током дана, створиће утисак да време пребрзо пролази“, додала је она.
Стручњаци ипак сматрају да понављање истих ствари из дана у дан, заправо и није лоше.
„Може донети удобност и смањити ниво стреса, посебно када старите. То често виђамо код штићеника домова за старе — рутина осигурава да се осећају опуштено“, казао је Донели.

Како да „успоримо“ време

Међутим, перцепција брзог проласка времена може утицати на ментално здравље.
„Време може бити стресан концепт на различите начине. Уколико не будемо пажљиви или не осетимо да време пролази поред нас, можемо да постанемо анксиозни или да будемо под стресом, што може довести до проблема са менталним здрављем“, тврди докторка Пател.
Она препоручује да сваког дана урадимо нешто ново и другачије, али и да своје задатке обављамо концентрисано, а не механички, пренео је портал „Магазин Новости“.
„Учење нове вештине или активности, промена рутине или додавање једне нове ствари у рутину сваког дана, помоћи ће да створимо више успомена и успоримо дане“, поручила је она.
Спавање — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
ДРУШТВО
Шта може да се догоди у организму ако се спава мање од пет сати
море - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
ДРУШТВО
Како нас море лечи и штити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала