- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крим заштићен од свих врста напада

© Sputnik / Константин МихальчевскийСпоменик потопљеним бродовима у Севастопољу
Споменик потопљеним бродовима у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Крим је заштићен од свих могућих напада и диверзија са мора, копна и из ваздуха и нико не треба да страхује и пита се да ли је на полуострву безбедно, констатује се у ауторском чланку војног аналитичара Виктора Баранеца за портал "КП.ру".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он затим наводи чиме тачно Крим располаже у случају евентуалног напада.

Напад с мора

Баранец на почетку подсећа да је украјинска ратна морнарица практично у потпуности уништена првих дана специјалне операције руске војске и да су Украјинци сами, из страха да не падне Русима у руке, потопили водећи брод своје морнарице фрегату „Хетман Сахајдачни“ код обала Николајева.
Ипак, неки остаци украјинске флоте и даље постоје и претежно се крију у близини Одесе, а у циљу моралне подршке Украјини у Црно море с времена на време упловљавају бродови НАТО и изводе провокативне маневре. Украјински бродови уз њихову подршку излазе на море да покажу да још постоје.
А како је Крим заштићен у случају напада с мора?
Главна борбена снага на полуострву је Црноморска флота. У њеном саставу је око 50 бродова и седам дизел подморница наоружаних крстарећим ракетама „Калибар“.
Према речима аналитичара, украјински бродови не могу да се супротставе тој сили а бродови НАТО тешко да би се одлучили за напад на Крим јер би то било једнако објави трећег светског рата.
У случају да се НАТО и Украјина ипак одлуче за напад с мора, поред Црноморске флоте сачекаће их и обалска ракетна бригада која располаже ракетним системима „Бал“ и „Бастион-П“ који су опремљени крстарећим ракетама X-35 и П-800 „Оникс“. Оне покривају већи део акваторије Црног мора (чак до обала Турске), наводи се у анализи.

Напад с копна

Да би се украјинске снаге пробиле до Крима копненим путем оне би прво морале да заузму Херсонску или Запорошку област, међутим, ови региони су ослобођени током специјалне операције руске војске и не намеравају да се врате у састав Украјине, штавише активно размишљају о гласању о присаједињењу Русији.
Наравно, ослобођене територије штите руске снаге и украјинска војска би се тешко пробила, тако нешто је практично немогуће, указује се у чланку.

„Али, чак и да замислимо немогуће – да Украјина заузме поново Херсон, Мелитопољ, Бердјанск и да се приближи Кримској превлаци, има ко да их дочека“, наводи аутор.

На полуострву су поред морнарице и копнене снаге а у њихову главнину чини 22. корпус чији је главни задатак заштита на копну.
У саставу тог корпуса је 126. бригада а у њеном: 2 моторизована батаљона, батаљон маринаца, тенковски батаљон, реактивна артиљеријска дивизија, дивизија хаубица, ПВО дивизија и друге јединице.
У случају да Украјина покуша да изведе десант одбрана Крима узвратила би снажним ракетним ударом још док би се приближавали обали, а на обали би на сцену ступиле обавештајне бригаде и бригаде маринаца Црноморске флоте.
На Криму се налази и посебан артиљеријски пук опремљен самоходним системима „Мста-С“, вишецевним бацачима ракета „Торнадо-Г“ и противтенковским ракетним системима „Хризантема“.
Аутор наводи да Кијев нема ракете великог домета којима би могла да гађа Крим, а Американци који су већ испоручили Кијеву вишецевне бацаче ракета „химарс“ за сада се не усуђују да их опреме и ракетама чији домет 300 километара. За сада их снабдевају пројектилима домета до 80 километара.
У случају да се такав напад ипак догоди са Крима би уследио одговор ПВО системима „Оса“, „Бук-М2“ и „Бук-М3“.

Напад из ваздуха

У случају напада авионским бомбама или дроновима „бајрактар“ активирале би се 31. ПВО дивизија, опремљена системима С-300 и С-400 и „Панцирима“ и 27. комбинована дивизија, која има три пука борбених авиона и хеликоптера.
Ту је авијација Црноморске флоте.

Напад на мост

Кримски мост је главна путна артерија која повезује полуострво са остатком земље и објекат је од стратешког значаја. Због тога њега чува авијација и ПВО из ваздуха, а са земље јединце Руске гарде, на води и под водом – бродови Црноморске флоте и ФСБ, а ту су и специјалне контрадиверзионе јединице.
На потпорним тачкама моста постављени су детектори који региструју приближавање „непожељних гостију“, односно диверзанта.
Када је реч о диверзијама, аутор чланка каже да полуострво од неких видова таквих напада није заштићено 100 одсто и подсећа да је после присаједињења Крима Русији од 19.000 украјинских војника на полуострву остало њих 13.000 а многи су наставили службу у руској војсци. Није немогуће да је неке од њих врбовала Украјинска служба безбедности, наводи аутор.
У тексту се подсећа и на недавне експлозије у области Новофјодоровке које су последица немара, што представља једну од опасности по Крим, али, обично се после таквих догађаја спроводе тоталне провере и мере безбедности подижу на највиши ниво.
Како се закључује, у Русији постоје три региона која су најбоље заштићена од потенцијалних напада и диверзија – Крим, Калињинград и Курили, а Крим у том погледу има „најјаче мишиће“.
Војне вежбе на Криму - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2017
Одбрана Крима од терориста (видео, фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала