Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Добре вести“: Реаговање на договор Београда и Приштине

© Sputnik / Гавро ДешићАдминистративни прелаз Јариње
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Београд и Приштина постигли су данас договор о личним картама. Ову вест поздравили су високи званичници ЕУ, представници Срба на КиМ, али и лидери из региона.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Одмах по објављивању информације о договору прво се огласио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић који је рекао да је договор од пресудног значаја за Србе који живе на КиМ.
Вест је поздравио и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик који верује да ће договор Београда и Приштине смирити тензије у региону, али и представници Српске листе који кажу да су овим договором заштића права да достојанствено и слободно живе на својим огњиштима.

Српска дијаспора подржала државну политику Србије

Српске организације из дијаспоре и региона пружиле су вечерас подршку државној политици Србије и српском народу на Косову и Метохији, након вести да је постигнут договор Београда и Приштине о документима.
"Забринути због провокација и безбедносне нестабилности којима су изложени припадници српског народа на КиМ, као и због чињенице да привремене институције у Приштини чине све како би онемогућиле нормалан живот Србима на КиМ, српске организације из региона су изразиле пуну подршку државној политици Србије и напорима државног руководства на челу са председником Вучићем да се очувају мир и стабилност", наводи се у саопштењу српских организација.
У саопштењу се додаје да ће Срби из региона и дијаспоре бити у сваком тренутку уз матичну државу, заступајући политику засновану на међународном јавном праву и Уставу Србије.

Рама: Дијалог подигнут на још један ниво

Премијер Албаније Еди Рама је поздравио и као добру вест оценио договор Београда и Приштине о личним документима, те додао да ће он „подићи дијалог на још један ниво“.
„Добре вести, решавање питања слободног кретања између Србије и Косова кроз дијалог и уз честитке обема странама, надам се да ће овај развој дијалога подићи на нови ниво, како не бисмо губили време и енергију....", написао је Рама на Твитеру.

Абазовић: Дијалог једино решење

И Влада Црне Горе поздравила је договор Београда и Приштине, поручио је вечерас премијер Дритан Абазовић и додао да је дијалог једино могуће решење за превазилажење сваке кризе.
"Желимо мир, стабилност и просперитет на Западном Балкану. Прошлост не можемо да променимо, али зато можемо будућност. Поздрављам жељу за разумевањем лидера две комшијске државе и напоре представника ЕУ и САД да до договора дође", написао је председник Владе Црне Горе у техничком мандату на Телеграму.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Борељ се опет огласио: Срећан сам због договора, али рад још није завршен /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала