- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђорђе Вукадиновић о тешкој политичкој једначини у Црној Гори: Просрпске снаге могу да победе, али...

© Sputnik / Бобан НововићЗаседање Скупштине Црне Горе
Заседање Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Уколико се пронађе минимум заједничког интереса међу просрпским странкама у Црној Гори, потенцијални будући премијери могу да буду Дритан Абазовић, Милојко Спајић и Алекса Бечић али је већи проблем што тај блок нема председничког кандидата, каже уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Нема политичке стабилности ни две године након, тада названих, историјских промена у Црног Гори. У две године промениле су се и две владе, а у обема је седео један човек.
Дритан Абазовић је, према Вукадиновићевом мишљењу, „погинуо славно“ — био је премијер само стотину дана али је и за тај период ипак нешто урадио. У обе Владе био је практично први човек, само у првој неформално, а у другој формално и то са 5 одсто подршке гласача и четири посланика — превише је то било моћи за премало руку и мандата.
„Било му је боље док је био моћан човек оне претходне Владе, него први човек ове своје. Сумњам да може да се врати у неком формату, уколико се пак врати неће моћи да има велику моћ, али не можемо да кажемо ни да је политички мртав. Стекао је поштовање и то више у српском политичком табору. Рачунао је да ће доћи на власт гласовима ДПС-а, а када они покушају да га смене, он да опстане гласовима Срба. То је било мало лукавство. Проблем је био што је потценио фактор ‘крвне политичке освете’ Алексе Бечића којег је он сменио са места председника парламента“, рекао је Вукадиновић.

Слога је кључ за победу на изборима

Да се парламентарни избори одржавају овог викенда просрпске странке, нажалост, љуто завађене у пет шест колона, имају јасну већину од најмање 55 одсто, чак и без ГП УРА. Оно што је лоша вест, додаје наш саговорник, јесте што их је бројчано много, а пола од њих су љуто посвађани. Због тога је и лако да оних 55 процента спадне на 46 одсто.
„Наш политички корпус мора да пази да се не пређе линија после које не могу више да сарађују. У Црној Гори смо сами себи највећи душмани и много ствари које радимо само доприносе повратку ДПС-а на власт“.
Ипак, Вукадиновић је уверен да би просрпске снаге могле да добију парламентарне изборе, јер су, како каже, грађани и те како свесни да је тродеценијски систем био труо и корумпиран. Олакшавајућа околност јесте и чињеница да колико год људи нису задовољни победницима претходних парламентарних избора, ипак већина не прижељкује повратак Мила Ђукановића.
ДФ је веома важан политички фактор у Црној Гори али сам против тога да било ко покуша да располаже свим српским гласовима у тој држави. Политичка сцена је тамо довољно широка и разуђена да бисте све те гласове утерали у једну колону. Уколико то покушате онда можете да ризикујете да вратите Ђукановића“, упозорава он.

Ко ће Милу на црту

Оно што брине нашег саговорника је да просрпски блок нема кандидата за председника државе који се бира 2023. године. Жеља Мила Ђукановића и можда још неких ће бити да одложе парламентарне и споје их са председничким изборима што би, каже Вукадиновић, било веома лоше за његове супарнике.
„Мило има тврдо бирачко језгро које није немогуће победити али једноставно нема правог противкандидата сем да се појави неки нови ‘Ђедо’ који ће прстом показати на некога — али нема ни њега. Здравко Кривокапић би могао да прође али су га делом стрељали, а делом се и он сам укопао. Сувише је ту пало тешких речи између њега и ДФ-а да би они могли да нађу заједнички језик. Као председнички кандидат помиње се и лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић који је најблаже речено био сумњиво поражен пре два изборна циклуса управо у дуелу са Ђукановићем“, подсећа уредник Нове српске политичке мисли.

Абазовић закомпликовао трку за Подгорицу

Када је реч о Демократском фронту, та коалиција, према мишљењу нашег саговорника има једног популарног лидера али је то Милан Кнежевић који планира ове јесени да се кандидује за градоначелника Подгорице.
„Дритану Абазовићу замерам инжењеринг пред изборе у главном граду, јер је Зету са гласовима ДПС-а који га смењују, одвојио од Подгорице, а општепознато је да Зета просрпски гласа. Да се то није догодило градоначелник би сигурно био Кнежевић али после овог Абазовићевог потеза не смем то да тврдим, јер и ДПС има јаког кандидата — актуелног првог човека црногорске престонице Ивана Вуковића“, објашњава Вукадиновић.
Небојша Медојевић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РЕГИОН
Медојевић: У Црној Гори су преварени бирачи, дубока држава одлучује ко може у владу
Заседање Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Нова влада не би издржала ни сто дана, најизвеснији избори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала