Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потпредседник Српске листе: Приштина није успела да истисне српски народ са Косова и Метохије

© Tanjug / ZORAN ZESTICПотпредседник Српске листе Игор Симић
Потпредседник Српске листе Игор Симић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Потпредседник Српске листе Игор Симић оценио је да је споразум о документима од вишеструког значаја за Србе на Косову и Метохији, јер су њиме смањене тензије, а Приштина није успела да истисне српски народ са простора КиМ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Успех договора који је постигао председник Александар Вучић огледа се у томе што су данас тензије много мање него што су биле, зато што се Срби на простору КиМ осећају сигурније, а најбитније је што смо избегли ситуацију коју је Приштина желела да једностраним потезима подигне тензије, угрози мир и стабилност нашег народа“, рекао је Симић за Танјуг.
Он је додао да не треба говорити о еуфорији, пре свега зато што није до краја решено још много других важних питања, као што су регистарске ознаке.
„Срби неће одустати од српских регистарских ознака јер намера Приштине је била да Срби који живе на КиМ вековима уназад, који живе у својим кућама, буду странци у сопственој земљи“, поручио је Симић.
Овим договором такве намере нису услишене тако да Приштина није успела да истисне државу Србију, односно српски народ са ових простора, навео је он.
„Сачували смо наш народ, а са друге стране, успели да сачувамо стечена права за која смо успели да остваримо и да се заједнички изборимо у претходне 23 године“, нагласио је Симић.
Он је изразио очекивање да ће ЕУ која је гарант овог споразума водити рачуна да Приштина не обесмисли договор некаквим административним одлукама које ће опонирати постигнутом договору.
„Овај споразум не иде у прилог Аљбину Куртију који би једностраним одлукама да мења стање на терену, али ни квазиопозицији у Београду и оним викенд-ратницима који би за тастатуром да бране српски народу на КиМ“, рекао је Симић.
Када је реч о регистарским таблицама, Симић очекује да би и он могао да буде постигнут по истој матрици као и договор о документима, ако међународна заједница буде на висини задатка.
Важно је напоменути, додао је, да ЕУ мора да схвати да Срби са КиМ не желе да буду странци у сопственој земљи, ни да одустану од својих права и нису спремни да прихвате једностране потезе Приштине.
„Маневарски простор нашег преговарачког тима није био велик, пре свега због споразума из 2011. године, али драго нам је да смо успели да сачувамо мир и да смо успели један проблем да ставимо ад акта пре 1. септембра“, закључио је Симић.
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Од 1. септембра период нестабилности, сви капацитети Србије морају бити усмерени на КиМ
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СРБИЈА
Стејт департмент се огласио о договору Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала