- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Смена Бисере Турковић (не)могућа мисија

© Tanjug / FENA/HARUN MUMINOVICБисера Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Смена шефа дипломатије БиХ Бисере Турковић, предложена од СНСД и ХДЗ, могућа је само ако би се подносиоци захтева договорили о томе с лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, каже аналитичар Анђелко Козомара и додаје да у супротном то не може да успе.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио је иницијативу СНСД и ХДЗ којом се тражи да Веће министара Босне и Херцеговине покрене процедуру за смену министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић.

Да ли је могуће сменити Турковићеву

Као разлози за њену смену су истакнути непрофесионализам и деловање без усаглашавања с релевантним државним актерима. Овоме се противи председник СДА Бакир Изетбеговић и сматра да не постоје разлози за смену Турковић.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РЕГИОН
Додик о иницијативи за смену Турковићеве: Све је учинила да разбије политику у БиХ
Закон о Савету министара БиХ каже да председавајући овог тела може да покренути иницијативу за смену министра или заменика министра, а да одлуку о смени морају потврдити посланици и делегати оба дома Парламента БиХ и Представнички и Дом народа. Управо због ове законске процедуре смена Турковићеве је тешко спроводљива, јер за то дефинитивно неће гласати посланици СДА у оба дома Парламента и друге бошњачке странке и тако ће блокирати процес.
Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара слаже се да ће епилог захтева за смену Турковићеве вероватно бити такав али истиче да је ипак добро што је покренут.
„Смена је могућа само ако је се се подносиоци захтева договорили о томе са Бакиром Изетбеговићем. У супротном то не може да успе јер нико нема право да смени министра из националне квоте која припада једном од три народа. Формално могу да процедуру заврше и да онда СДА која ју је и именовала каже да ће они предложити новог кандидата о коме ће на страначким органима разматрати. У ствари, до тада ће већ доћи и избори и неће од тога бити ништа,“ каже Козомара.

Пријатељство одлучује

Дакле, додаје он Бисера Турковић до краја свог мандата сигурно остаје министар осим ако њена смена није договорена са Бошњацима.
„С обзиром да је Бисера Турковић од младости пријатељица са Бакировом супругом Себијом, а зна се да она о свему одлучује тајно у кругу породице а Бакир само јавно износи, што је додатни разлог да она не буде смењена. Једино што је ту добро јесте да Турковићева јавно види да она није недодирљива и да и против ње неко може да покрене поступак,“ додаје Козомора.
Он подсећа даје било покушаја да се неколико министра пре Турковићеве смене због поступака који нису били у складу са ставовима сва три народа, од војног министра који је на своју руку отказао вежбе Армије БиХ са Србијом па надаље.
„Дакле, то је јединствен закон у Европи. Али БиХ је тако и направљена да када се једном „дочепаш“ фотеље ти си недодирљив и само страначки шеф може да утиче на смену дотичног министра,“ објашњава наш саговорник.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РЕГИОН
Турковић упутила демарш Израелу због Изборног закона
Како каже, Турковићева је уз то позната као човек који у свом мандату само прави инциденте и не хаје шта други мисле па је ни овај захтев за смену неће много потрести.
Политички аналитичар Стевица Деђански размишља слично Козомари, с тим што сматра да би Бошњаци, ако стоје иза поступака свог министра, могли да дозволе расправу о њеним поступцима.

Истина на видело

„Једноставно представници Срба и Хрвата траже њену смену због самовољног вођења спољне политике и кршења Устава БиХ, док Бошњаци и кад немају одговор који би могао оповргне ове оптужбе кажу да нема разлога за њену смену. С обзиром да иницијатива долази од два друга народа у БиХ, од стране СДА и Бакира Изетбеговића би било бар разумно да допусте да се о томе расправља, па да се види ко је у праву“, каже Деђански.
Ова одбрана унапред лика и дела Бисере Турковић од стране Бошњака, напомиње наш саговорник, само показује да где има дима има и ватре.
Подсећања ради, Турковићева је без одобрења сва три члана Председништва БиХ више пута деловала на своју руку, од питања сукоба у Украјини, до сарадње с НАТО.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РЕГИОН
Усвојена иницијатива за смену Бисере Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
РЕГИОН
Ноте самозване краљице дипломатије не добацују даље од портира: Реакције из РС на потез Турковићеве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала