- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нови „режисери“, а старе улоге – да ли ће терет Лиге шампиона „везати ноге“ вечитима?

© Фото : Лола ЂорђевићДетаљ са утакмице Црвена звезда – Партизан
Детаљ са утакмице Црвена звезда – Партизан - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Партизан и Црвена звезда ће од 20 часова у Хумској по 168. пут одмерити снаге и у потпуно различитом амбијенту улазе у највећу утакмицу српског фудбала. Посебан притисак носиће та фамозна Лига шампиона, јер од наредне сезоне шампион иде директно, с тим што су црвено-бели у куд и камо бољој позицији пошто улазе са "плус седам" у вечити дерби.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Нови глумци и старе улоге – тако би се најкраће могло описати нова битка два највећа српска клуба.
Јасно је - нови режисери су нови тренери Партизана и Црвене звезде, с обзиром на то да је Илију Столицу заменио Гордан Петрић, док је изненађујуће упражњену клубу петоструког узастопног шампиона Србије одласком Дејана Станковића надоместио Милош Милојевић, његов некадашњи помоћник.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
А старе улоге, то је већ јасно ко дан, чак и онима који површно прате најважнију споредну ствар на свету. Звезда је поново у бољој позицији, има максималних 18 бодова из шест утакмица Суперлиге, док је „парни ваљак" упорно „штуцао“ под Столицом, па сада кубури тачно на средини табеле са скором 3-2-1 и чак „минус седам“ у односу на љутог ривала.
И све указује на то да би Звезда требало „с пола гаса“ да добије Партизан, али... Не иде то тако. Дерби је прича за себе, дерби је емоција, дерби се добија хладне главе, а врућег срца. Зато – нема унапред добијеног дербија! Сваки од актера тима који жели високо уздигнуте главе после 90 минута борбе, мораће дословце да „изгине“ за сваку лопту.
Гордану Петрићу и Милошу Милојевићу биће ово први тренерски дерби и очекује се да неће срљати на старту, већ ће по опробаном рецепту својих претходника опрезно ући у 168. епизоду светковине српског фудбала којој у последње време и те како недостају голови.
На претходних десет дербија пало је само 14 голова што је испод сваког просека, а јасно је да се фудбал игра за голове и титуле, као и да навијачи живе за њих.
Остаје да се види да ли ће доказани голгетер Рикардо, играч вица – Дијабате, а с друге стране мађионичар Катаи који је у жестоком паду форме и повратник у српски фудбал Пешић имати шта ново да понуде и да разбију досадашњу досаду у дербијима.
А као што то обично бива на релацији два највећа српска клуба - закувало се и пре него што ће се лопта закотрљати у среду од 20 часова. Наиме, ФК Партизан је тражио одлагање дербија због физичког стања екипе на Малти и обавеза у Лиги конференција, што је Звезда глатко одбила.
„Постоји разлог због којег смо тражили одлагање утакмице, да се више одмори екипа. Генерално, Звезда је одлучила како је одлучила, има право, можда ћемо и ми тако некад поступити. Наравно да постоји умор код играча који су више играли. Када погледате јаке лиге, видите да једни исти играчи играју на два фронта. Игра се 90 минута, па ћемо видети“, рекао је Гордан Петрић и додао:
„Победа ди нам донела сигурност и имали бисмо више простора за рад, али шта ће бити, видећемо на крају сезоне".
Његов колега Милош Милојевић, који је по доласку Дејана Станковића на Маракану 2019. године био Декијева „десна рука“, сада је преузео екипу, а претходно је стицао тренерско искуство водећи успешно Хамарби и Малбе, најављује игру на гол.
„Познајем филозофију игре колеге Петрића, Партизан има квалитет и има наше поштовање, али када крене утакмица показаћемо да смо ми ти који хоћемо да контролишемо утакмицу. Играо за гол и на крају имамо добар резултат“, рекао је Милојевић на конференцији за медије.
Када су састави у питању, очекује се да ће Партизан истрчати на терен у формацији 3-4-2-1. Међу стативама Поповић, а три централна дефанзивца Марковић, Вујачић и Саничанин, док ће се испред њих наћи Живковић као офанзивни десни бек, а лево у идентичној улози капитен Урошевић.
Два задња везна по свој прилици биће новајлија Траоре и Андраде, док ће се испред њих десно наћи Дијабате, а лево Јовић и најистуренији ће бити Рикардо Гомеш.
С друге стране, Звезда ће врло вероватно изгледати као под командом Дејана Станковића, мада је могуће очекивати минималне корекције Милојевића, који је на дебију против Јавора склонио с десног бека Страхињу Ераковића и ставио Марка Гобељића, док је у нападу одморио Пешића, а прилику је добио, сада већ бивши играч црвено-белих Охи, који је продат данском Брондбију.
Гол Звезде у 168. дербију браниће Милан Борјан, а последња четворка умногоме ће зависити од тога да ли ће Ераковић опет на десног бека или ће у срце одбране с Драговићем. Ако Гобељић буде десно, помериће се Ераковић унутра у тандему са Драговићем или Милуновићем, док је лево Милан Родић који има озбиљних проблема са физичком спремом и против Макабија је било евидентно да нема капацитет плућа за више од 60 минута.
Постоје дилеме и код два задња везна и то да ли ће уз Кангу дејствовати од првог минута Саного или Славобуљ Срнић. Када је трио испред њих у питању, ту не би требало да буде дилеме.
Десно крило Осман Букари, уз њега у том делу терена још Катаи и Иванић, а место првог шпица биће поверено Пешићу. Капиталац Калифа Кулибали који је стигао из Нанта без обештећења прилику чће екати са клупе, јер има само два тренинга и тек је стигао у клуб.
Позиције и амбиције су кристално јасне. Улог првог дербија у сезони носи са собом посебну тежину јер у ваздуху лебди мирис Лиге шампиона у коју ће шампион Србије први пут по завршетку сезоне ићи директно, што директно у каси гарантује бар 30 милиона евра, што је за српске прилике посебна димензија.
Опробајте се и у Спутњиковом квизу посвећеном највећим утакмицама српског фудбала:
Квиз
Колико знате о вечитом дербију?
Пјер Емерик Обамејан - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СПОРТ
Албанска банда опљачкала и претукла фудбалера Барселоне?!
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СПОРТ
Прорадио и не зна да стане – нови гол српског велемајстора /видео/
Нови Пазар - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СПОРТ
Изненађење на врху српског фудбала: „Има ли краја? Нема!“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала