Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Словенија опет бежи са брода који тоне: Окрећу се Америци – покушајем понижавања Србије

© AP Photo / Carolyn KasterСловенија, застава
Словенија, застава - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Именовањем свог специјалног изасланика за Западни Балкан и чињеницом да о томе обавештава заменика помоћника америчког државног секретара Габријела Ескобара, Словенија показује да преко Западног Балкана, а мимо ЕУ, покушава да развија односе са САД, да буде нека врста америчког пратећег оркестра, каже историчар Драгомир Анђелковић.
Своје изасланике и специјалне представнике за Западни Балкан имају ЕУ, Велика Британија, Немачка и САД, а Словенија је одлучила да на ту позицију именује Анжеја Франгеша о чему је, како је објавила словеначка министарка спољних послова Тања Фајон, обавештен и специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Окретање Америци

Према речима Анђелковића, Западни Балкан је постао згодна платформа за промовисање разних земаља и њихових функционера, „вртлог“ у коме сви настоје да извуку неке поене и скрену пажњу на себе.

„Тако сада сви имају изасланике и планове, само нико не зна како да заиста реши то питање, будући да на Западу за то не постоји добра воља. Али, Словенија је свесна тога да САД евидентно преузимају такозвани преговарачки процес Београда и Приштине и да се све више ангажују, док је Европска унија инертна, у оквиру ње постоје различити ставови и та интеграција не функционише на начин на који би требало. У таквим околностима прагматична Словенија, која је увек гледала да бежи са брода који тоне, за сада, бар на овом простору покушава да се Америци понуди као партнер за решавање проблема, да буде нека врста америчког пратећег оркестра“, оцењује историчар.

У том смислу се, како каже, именовање специјалног изасланика своди на промоцију Словеније и њен покушај да профитира, односно да се преко балканских питања та земља, као бивша југословенска република коју на Западу доживљавају као упућену у нашу проблематику, на неки начин ближе повеже са Америком.

Понижавање Србије

Политиколог, др Стеван Гајић је мишљења да је овај потез Словеније део конзистентне политике понижавања Србије од стране Европске уније и НАТО.
„Они покушавају да све послове овде што пре заврше, да се Косово призна колико је год могуће, јер су свесни да ће после руске операције и ствари на Балкану да се промене. Зато мислим да је намера заправо понижавање Србије и да том човеку Министарство спољних послова Србије моментално треба да уведе трајну забрану уласка у нашу земљу“, категоричан је Гајић.
Словенија, додаје, није земља која о било чему одлучује, баш као што ни Немачка, нити немачки канцелар Шолц сами не доносе одлуке, већ извршавају наређења Сједињених Држава - Словенци са изаслаником за Западни Балкан, а Немци са слањем оружја Украјини.
„Нису они обавестили Габријела Ескобара о именовању специјалног изасланика, него је Ескобар обавестио Словенце да га они обавесте. Словенци су, наиме, морали ритуално да упропасте све оно што су заиста сами покушавали последњих петнаестак година, а то је побољшавање односа са Русијом. Американци им то нису дозволили и они су морали да се са свим осталим „трабантима“ из ЕУ ритуално понизе и кажу да осуђују Русију. Словенци, дакле, нису субјекат међународних односа да би се нешто питали и било би наивно веровати да су се сада пробудили са неком својом инцијативом. То није била њихова аутономна одлука, већ им је Стејт департмент дао ту улогу да би понижавали Србију“, сматра политиколог.

Део хора

На питање шта Србија може да очекује од ангажовања Анжеја Франгеша, Анђелковић каже да Словенија није претерано битан фактор, али може да буде део хора који у глас понавља да је америчка политика исправна.
„За нас су проблем Америка и водеће западне силе, а не Словенија. Словенија није земља таквог ранга да би се њено укључивање у читав процес могло тумачити као јачање притиска на Србију. Америка је већ довољно појачала притисак на нас, али и Словенија додатно може да нам прави неке проблеме или бар да укаже западним факторима где би могли да делују ефикасније, будући да познаје овај регион. Ми свакако ништа добро не можемо да очекујемо ни од Словеније ни од било кога другог са Запада, јер сви они једнострано наступају на начин који је против наших интереса – подржавају косовски сепаратизам, траже од нас да прихватимо ту сецесију и делују, на крају крајева, прилично негативно и по другим националним питањима, од Републике Српске па надаље“, закључује Драгомир Анђелковић за Спутњик.
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СРБИЈА
Вулин Пахору: Нико није страдао због српског света, али јесте због словеначког самоопредељења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала