- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нервоза у Европи због гаса: Стрепе за турбину, а решење им боде очи

© AP Photo / APN Photo/Frank HormannСеверни ток
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Испорука гаса за Европу преко „Северног тока 1“ потпуно је прекинута због планских радова на одржавању гасовода, што забрињава Европљане пошто то ствара ризик од озбиљне рецесије, економских и политичких потреса. Међутим, сви проблеми би могли бити решени пуштањем у рад „Северног тока 2“, кажу експерти.
„’Гаспром’ је најавио да ће гасовод ‘Северни ток 1’ проћи планирану и, што је важно нагласити, тродневну поправку. Европљани су нервозни, јер се плаше да ‘Гаспром’ можда неће успети да све заврши у предвиђеном року, а ако се то догоди биће белаја. Брзо су напунили своја складишта гаса, али су и даље нервозни. Овде је важно објаснити да подземна складишта гаса не спасавају европско енергетско тржиште – они имају довољну количину гаса само онда када су складишта пуна, а гас и даље стиже гасоводом. Међутим, сада кроз цевовод, који иде кроз Украјину, преко станице „Суџа“, дневно протече 42 милиона кубика, што је јако мало и неће га бити довољно на дуже стазе“, каже руски експерт Марат Баширов.
Руски експерти не искључују да пуштање у рад гасовода може бити одложено, ако се појаве проблеми и установе кварови. Ситуацију додатно компликује немогућност слања опреме на ремонт због антируских санкција које је увео Запад. На тај начин Европљани, уместо Русији, сами себи намећу санкције.
Тренутно, цео систем виси о концу, односно о једној турбини, која сваког тренутка може да откаже, а даља ограничења у снабдевању гасом у Европи погоршаће енергетску, али и економску кризу, ударајући на стандард живота потрошача и отежавајући пословање европским компанијама.
Иако је Европа успела да попуни своја подземна складишта до 80,17 одсто капацитета, без неопходних количина гаса из Русије, земље ЕУ тешко да ће преживети предстојећу зиму.

„Они имају резервну опцију која се зове ‘Северни ток-2’, а он може бити пуштен у рад буквално за две недеље. Он има апсолутно нову опрему", истиче Баширов.

Хоће ли цене гаса „дивљати“?

Највећи европски гасовод „Северни ток 1“ од летос не ради пуним капацитетом – снабдевање је у јуну смањено на 40 одсто, а од краја јула испоручује свега 20 одсто од предвиђених 170 милиона кубних метара гаса дневно. Москва наглашава да је смањење обима испорука изазвано искључиво санкцијама које су довеле до проблема у сервисирању и ремонту гасних агрегата „Сименса“.
„Гаспром“ је саопштио да је најновији потез био неопходан због планских радова на агрегату за пумпање гаса у компресорској станици „Портова“. То укључује чишћење корпуса и преглед на пукотине или деформације, проверу рада сигурносних вентила, подешавање система за контролу протока ваздуха и низ других процедура.
Прекид испорука гаса трајаће до 3. септембра, а по завршетку радова, ако не буде техничких кварова на агрегату, транспорт гаса ће бити враћен на ниво од 33 милиона кубних метара дневно.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаДо прекида испорука гаса Европи преко гасовода "Северни ток 1" дошло је због планских радова на агрегату за пумпање гаса у компресорској станици „Портова“
Компресорска станица Портоваја гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
До прекида испорука гаса Европи преко гасовода "Северни ток 1" дошло је због планских радова на агрегату за пумпање гаса у компресорској станици „Портова“
„Гаспром“ је напоменуо да, у складу са техничком документацијом „Сименса“, сервисирање мора бити спроведено на сваких хиљаду сати.
Запад оптужујe Москву да користи енергенте као „политичко оружје“, а смањење капацитета изазвало је раст цена гаса, која тренутно износи око 2.900 долара за хиљаду кубних метара.
Алексеј Громов, један од директора руског Института за енергетику и финансије, сматра да ова пауза у раду „Северног тока 1“ неће довести до новог поскупљења „плавог горива“, јер је Европа унапред и на време била обавештена о планским радовима, а брокери су већ били подигли цене.
„Тржишта су већ реаговала на најаву привременог обустављања рада ‘Северног тока’ прошлонедељним наглим скоком цена на ниво од преко 3.500 долара за хиљаду кубних метара. Мислим да наредних дана не треба очекивати неки значајни скок цена од овог који се већ догодио. Могуће је да ће доћи до неког колебања цена – скокова и падова, али ништа значајно. Да бисмо схватили шта ће се даље дешавати, морамо сачекати 3. септембар, када би ‘Северни ток 1‘ званично требало да настави са радом“, објаснио је Громов.

Европи прети смрзавање

Осим смањења испорука гаса „Северним током“, потпуно je обустављено и пумпање гаса кроз гасовод „Јамал-Европа“ због ограничења које је увела Пољска, a истовремено Украјина је преполовила транзит руских сировина преко своје територије, док се европске власти и САД и даље противе покретању „Северног тока 2“. Цену за такву политику „дебело“ плаћају Европа и европски потрошачи, док профитира Америка.
Штавише, ако се током ове тродневне провере открију кварови на последњој турбини која ради, гасовод може бити искључен на дуже време, а то ће бити додатни ударац за ЕУ.
Експерти оцењују да је тренутна ситуација тест за европски енергетски систем - да види може ли да преживи без руског гаса. Упозоравају и да због недовољних испорука руског гаса, чак и ако складишта ЕУ буду попуњена 80-90 одсто, европска складишта се могу у потпуности испразнити до средине грејне сезоне, што ће довести до још већег повећања цена, које би, у том случају, током зиме могле да скоче на четири хиљаде до пет хиљада долара.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да су обуставу рада гасовода „Северни ток“ изавали Европљани својим санкцијама, а да руска страна и „Гаспром“ остају привржени својим уговорним обавезама, али да сада не могу да их испуњавају због ограничења и санкција које су увеле и ЕУ, Велика Британија и друге земље.
Покретање „Северног тока 2“, који иде из Русије преко Балтичког мора до Немачке, могло би да спаси Европу од смрзавања и обузда цене на тржишту, али то спречавају западне санкције, вирус русофобије који је заразио западне елите и апсурдни посупци европских власти у енергетској сфери.
ЛНГ терминал - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Исцурило Бајденово обећање: Амерички течни гас за Европу - само на кашичицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала