Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Партнерство уместо чланства: „Отворени Балкан“ отвара врата и за земље ЕУ

Пратите нас
Иницијатива "Отворени Балкан" није замена за Европску унију, али постоји циљ да се државе Балкана што више повежу, како би се политички везале за ЕУ, не кроз политику проширења од које нема ништа, већ кроз политику партнерства, сматра аналитичар др Дејан Вук Станковић.
Одржавање самита "Отвореног Балкана" у Београду наишло је на велику пажњу не само у региону, већ и шире, а могућност да ће лидери земаља чланица те иницијативе, како је рекао албански премијер Еди Рама, „озбиљно размислити да позову у регионалну иницијативу и друге битне земље, па и из ЕУ", као што су Грчка, Италија, Мађарска али и Турска, многима је знак да би "Отворени Балкан" могао да пређе границе држава оснивача Србије, Албаније и Северне Македоније.

"Отворени Балкан" није замена за ЕУ

Сама чињеница да су Мађари већ изразили жељу да се прикључе овом пројекту и да су присуствовали самиту за политиколога др Дејана Вука Станковића није изненађење.
„Мађарска је учествовала и у Вишеградској групи и на неки свој начин учествоваће и у иницијативи "Отворени Балкан" са циљем да унапреди свој национални интерес. То важи и за друге чланице ЕУ које су поменуте попут Италије и Грчке, али и Турске која није део ЕУ. Али сигурно је да оне неће имати исту врсту повезивања као што је то случај са Србијом, Албанијом и Северном Македонијом и очигледно Црном Гором са премијером Дританом Абазовићем,“ истиче Станковић.
Дакле, језгро ће остати исто, сматра Станковић, а сарадња са другим земљама ће зависити од обостраних потреба.
Самит Отворени Бачкан, учесници и гости  - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
СРБИЈА
Отворени Балкан: Размишљамо да позовемо земље ЕУ у Иницијативу
„Што се тиче Европске уније, "Отворени Балкан" није замена за њу и мислим да је пре свега у основи више амерички пројекат који треба да стабилизује регион и да га приближи посредно а не директно западном свету,“ додаје он.

Нова прикључења само ако има интереса

Наш саговорник подсећа да Сједињене Државе и отворено подржавају ову иницијативу, јер је њихов циљ, како истиче, да се државе Балкана што више повежу, како би се политички везале за ЕУ, али не кроз политику проширења од које нема ништа, већ кроз политику партнерства.
„Оно би било такво да свакој земљи учесници "Отвореног Балкана" донесе неку економску корист пошто ЕУ неће у скорије време да прима нове чланице", каже Станковић, уз напомену да је питање да ли је економска сарадња могућа без политичког слагања.
Како примећује, постоји велики јаз и неслагања између Албаније и Србије по питању КиМ, а није мали ни проблем између народа који чине БиХ, чији су представници такође били на овом скупу а која се појављује као потенцијални члан.
Другим речима, додаје он, сви економски пројекти су могући само ако има политичке сарадње - у супротном све ово делује као нешто што има само леп садржај и добру намеру.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија је на европском путу, али не треба због тога да себи „сече ногу“
Станковић такође сматра да се Рама узалуд обратио ЕУ тражећи од ње да се не понаша према овом региону по питању енергетике као што се понашала у време пандемије корона вируса

ЕУ има превише својих проблема

„Европска унија се неће понашати као добри Самарићанин ни према коме па ни према балканским народима јер има свој проблем због сукоба Русије и Украјине и због тога што ће остати без руског гаса. Имају дакле превише својих проблема да би били дарежљиви према нама и пројекту „Отворени Балкан““, уверен је он.
Премијер Албаније Еди Рама изјавио је и да иницијатива "Отворени Балкан" не треба више да тражи оправдање за своје постојање, нити више треба да њени иницијатори објашњавају шта она значи, јер сада довољно говори сама за себе и они који имају визију за будућност и желе то да виде и чују, то ће разумети.
Он је напоменуо и да су на овај састанак били позвани представници Италије и Грчке, али да су били спречени да присуствују и најавио да ће свакако бити позвани на следећи самит у Тирани.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да после самита да је Србија на европском путу, али да не треба да због тога "сече ногу" и одрекне се пријатељства и сарадње са државама као што су Турска или Мађарска.
Самиту су, поред лидера Србије, Албаније и Северне Македоније, присуствовали и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Савета министар БиХ Зоран Тегелтија, као и министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Сијарто и Мевлут Чавушоглу.
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
СРБИЈА
„Дошло време да сарађујемо“: Главне поруке са самита Отворени Балкан /видео/
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Отворени Балкан се отвара и за Мађарску и Турску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала